Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta 11 26.01.2011 11

13483-2010 (024)

Timo Iirolan oikaisuvaatimus varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalle talouspäällikkö Anne Takalon päätöksen, sarja 10, § 101, 1.12.2010, johdosta

Tiivistelmä: -

Vapelk § 11

Lakimies Kaarina Helin

1. Timo Iirolan vaatimukset

 

Timo Iirola vaatii talouspäällikkö Anne Takalon päätöksen oikaisua ja Turun kaupunkia korvaamaan laskun perusteella 437, 47 euroa rikkoutuneen ikkunan johdosta. Kaupungin korvausvelvollisuuden tueksi Iirola esittää, että ikkuna on rikkoutunut sen vuoksi, että kolmiperhehoitaja Aija Lujanen oli peittänyt vain puolet ikkunasta, jolloin ikkunan eri osien välille tuli auringonpaisteessa lämpötilaero, joka rikkoi ikkunan. Jos ikkuna peitetään kokonaisuudessaan ikkunanmuotoisella tyynyllä, lämpötilaeroa ei pääse syntymään. Edellä mainitun lisäksi Iirola kiistää tienneensä kolmiperhepäivähoitajien tavasta peittää ikkuna osittain.

 

Liite 1                                Oikaisuvaatimus

Liite 2                                Talouspäällikkö Anne Takalon päätöspöytäkirja sarja 10, § 101, 1.12.2010

 

2. Oikaisuvaatimusehdotuksen perustelut

 

Turun Lasipalvelu Oy:n edustajan ja muun lisäselvityksen mukaan ikkunalasi on voinut rikkoutua Timo Iirolan esittämällä tavalla.

 

Vahingonkorvausalain 2 luvun 1 §:n mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka on aiheuttanut vahingon tahallaan tai tuottamuksesta. On kiistatonta, että kolmiperhehoitaja Lujanen ei ole tahallaan rikkonut ikkunaa peittämällä sen osittain. Arvioitavaksi jää, onko hän tuottamuksellaan aiheuttanut vahingon, jolloin Turun kaupunki olisi isännän vastuun perusteella korvausvelvollinen.

 

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa.

 

Oikeuskirjallisuudessa tuottamusta kuvaillaan sellaisen huolellisuuden tai varovaisuuden laiminlyöntinä, jota noudattaen vahinko olisi ollut vältettävissä ja jota asianomaiselta olisi siinä tilanteessa voitu vaatia. Kolmiperhepäivähoitaja Lujanen ei ole rakentamisen ammattilainen, joten hän ei ole voinut olla tietoinen siitä, että ikkunalasi voi mahdollisesti rikkoutua lämpötilaeron johdosta, jos se osittain peitetään. Lujanen ei ole myöskään rikkonut ohjeita eikä määräyksiä. Ikkunalasin särkymistä ei siten voi lukea hänen viakseen.

 

Korvausvelvollisuus edellyttää myös syy-yhteyttä toiminnan/laiminlyönnin ja vahingon välillä. Ikkunalasi on voinut rikkoutua monesta eri syystä, vaikka yksi mahdollisuus onkin se, että ikkunalasin osittainen peittäminen on sen aiheuttanut. Lujasen toiminnan ja ikkunalasin rikkoutumisen välillä ei voida siten kiistatta osoittaa olevan syy-yhteyttä.

 

Edellä mainituin perustein Turun kaupunki ei ole korvausvelvollinen.

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus       Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hylkää Timo Iirolan oikaisuvaatimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koikkalaisen ehdotuksesta.

Jakelu

aoIirola Timo


Liitteet:

Vapelk § 11
Liite 1:Oikaisuvaatimus
Liite 2:Talouspäällikkö Anne Takalon päätöspöytäkirja sarja 10, § 101, 1.12.2010