Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto2512.06.20244

4342-2024 (00 04 02, 00 01 02)

Kaikille ikäihmisille avoimen viriketoiminnan jatkaminen Ruusukorttelissa ja Lehmusvalkamassa sekä alueilla testamenttirahojen tuotolla

Tiivistelmä:

Sote-uudistus aiheutti toimintaympäristön muutoksen, jonka takia Turun kaupunki aikoo jatkossa järjestää yhteistyössä järjestöjen kanssa tarpeelliseksi arvioitua ja vaikuttavaa matalan kynnyksen toimintaa Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman hyvinvointikeskuksissa ja alueilla esimerkiksi Alueolohuoneissa.

Vanhusne § 25

Asiantuntija Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen 4.6.2024:​

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti 17.4.2024 § 36 (dnro 2843-2024), että Turun kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuotosta (ns. testamenttirahat) osoitetaan 80 000 euroa Lehmusvalkaman ja Ruusukorttelin avoimen virkistystoiminnan jatkamiseen ja kehittämiseen yhteistyössä yhdistysten kanssa. Samoin alueelliseen toimintaa päätettiin varata toimintarahaa niin järjestötoimijoille kuin palvelualueiden kautta alueilla järjestettävään toimintaan. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti myös sitoutua kohdentamaan osan vuoden 2024 tuotonjaosta tarvittaviin toimintoihin vuonna 2025 pitkäjänteisemmän toiminnan aikaansaamiseksi, mikäli rahastojen tuottoa on jaettavissa.

Lautakunnan päätöksen jälkeen toiminnan kehittämisen suunnittelua on tehty yhdessä vanhusneuvoston työvaliokunnan sekä järjestöjen kanssa. Työpaja- ja yhteistyökutsut lähetettiin noin 100 järjestölle, jotka ovat aiemmin hakeneet Turun kaupungilta järjestöavustusta, osallistuneet ideahakuun, toimineet yhteistyökumppaneina ja antaneet luvan muuhun tiedottamiseen tai toimivat tiloissa nykyisin tai ovat ilmoittaneet kiinnostuksen järjestää uutta toimintaa. Tilaisuuteen osallistui yhteensä 38 järjestöä, työpajassa esitetty materiaali ja työpajan koonti oheismateriaalina. Myös toiminnan kokonaiskoordinoinnista kiinnostuneiden järjestöjen kanssa on kokoonnuttu. Lisäksi järjestötoimijoille tehtiin kysely kiinnostuksesta järjestää toimintaa Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman tiloissa sekä alueilla.

Ruusukortteliin ja Lehmusvalkamaan tulee järjestöjä, jotka jatkossa koordinoivat toimintaa kummassakin keskuksen osalta. Koordinaattorit kokoavat järjestöjen toiminnasta ja tilaisuuksista tapahtumakalenteri, pitävät sitä yllä ja vastaavat viestinnästä. Tavoitteena on, että Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman toiminnasta jatkossa vastaavat koordinaattorit ja yleinen toimintamalli päätetään 12.6.2024 pidettävässä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnassa. ​

Oheismateriaali 1​Järjestötyöpajassa esitetty materiaali ja työpajan koonti

Ehdotus​Vanhusneuvosto keskustelee jatkotoimintaan osallistumisesta ja merkitsee asian tiedoksi.

Päätös​ Vanhusneuvosto keskusteli jatkotoimintaan osallistumisesta ja merkitsi asian tiedoksi.

Lisäksi päätettiin, että vanhusneuvosto seuraa toiminnan etenemistä. Kokonaiskoordinaation seuraamista ja ohjaamista varten perustetaan ohjausryhmä, johon tullaan nimeämään jäsen vanhusneuvostosta.