Vastauksemme selvityspyyntöönne:

Sähköpotkulautojen tarjoaman mikroliikkumisen ympärillä on valitettavasti ongelmia, joita mekin olemme runsaasti tunnistaneet. Ongelma on hyvin kaupungin tiedossa. Ongelmaan ei kuitenkaan ole nopeaa ratkaisua. Nykyisin toiminnan ”paimentaminen” operaattoreiden kanssa perustuu hyvää yhteistyöhön ja operaattoreiden hyvään tahtoon, koska velvoittavaa lainsäädäntöä meidän työkalupakissamme ei ole. Suurin ongelma on, että emme pysty puuttumaan sähköpotkulautojen määrään. Määräsääntelyllä pääosa ongelmista saataisiin ratkaistuksi. Olemme kyllä aktiivisesti mukana erilaisissa Suomen kattavissa ryhmissä, joissa edistetään lain ja työkalujen aikaan saamista. Näistä yhtenä voin mainita kuntien yhteinen Scuutti-verkosto, jossa puheenjohtajuus on meillä ja toisena voi mainita Traficomin mikroliikkumisen-verkoston, jossa olemme kaupunkien edustajana mukana. Teemme myös tiiviimpää yhteistyötä asian tiimoilta Kuntaliiton, Tampereen ja Helsingin virkamiesten kanssa ja jaamme tietoa sekä kehitämme yhdessä ratkaisuja.

Se mitä ensi kaudeksi olemme suunnittelemassa ja on uutta, on että saisimme lisää kaupunkitilaa sähköpotkulautojen oikeaa pysäköintiä varten. Tekemämme pienimuotoisen tutkimuksen mukaan, kun me järjestämme mahdollisuuden pysäköidä oikein, niin valtaosa näin myös mielellään tekee. Sen lisäksi meidän on tarkoitus yrittää puuttua sähköpotkulautojen nopeuteen varsinkin yöaikaan. Lisäksi tavoitteenamme on saada ”katupartioita” kaupungille, jotka korjaavat väärin pysäköidyt laudat oikeille paikoilleen ja valistavat kaupunkilaisia toimimaan oikein. Sen lisäksi meillä on vielä pienempiä toimenpiteitä suunnitteilla. Toki toimintamme perusta on jatkuva yhteistyö operaattoreiden kanssa ja virheiden jatkuva korjaaminen sekä epäkohtiin puuttuminen.

Mutta rehellinen totuus kuitenkin on, että ennen lain mahdollistamaa oikeutta puuttua ongelmaan meidän keinomme eivät ole riittävät. Toivottavasti seuraava eduskunta saa säädettyä tarvittavat lait, jotka mahdollistavat meidän tekevän työmme vielä paremmin.

Turussa 26.1.2023

Risto Peltonen

liikennepalvelupäällikkö