Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto5515.06.20229

1477-2022 (07 02 01)

Järjestöjen ja yhdistysten kuulumiset

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 55

Sihteeri Tiina Mäkinen 15.6.2022:

Vanhusneuvoston järjestöjäsenet tiedottavat edustamiensa järjestöjen ja yhdistysten käsittelemistä asioista lyhyesti ne ajankohtaiset asiat, joilla voidaan olettaa olevan vaikutusta laajemminkin turkulaisten ikäihmisten hyvinvointiin.

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösVanhusneuvoston 18.5.2022 kokouksessa, 41 §, eläkeläisjärjestöjen toimitilatarpeesta todettiin seuraavaa:

Engblom Kaj / Eläkeliiton Turun yhdistys ry: Eläkeläisjärjestöjen tilatarve on edelleen akuutti.

Apulaispormestari Elina Rantanen vieraili vanhusneuvoston 9.2.2022 kokouksessa ja hänelle tuotiin esille eläkeläisjärjestöjen kokoontumistilatarve. Apulaispormestari Rantanen kertoi, että tarve on kaupungin taholta tiedostettu ja siihen koitetaan löytää ratkaisua kuluvan vuoden aikana. Vanhusneuvoston tiedusteluun kehen tulee olla asian tiimoilta vielä yhteydessä, apulaispormestari Rantanen ilmoitti tilapalvelujohtaja Leevi Luodon hoitavan asiaa kaupungin osalta. Vanhusneuvosto totesi, että se on tehnyt eläkeläisjärjestöjen toimitila-asiasta useita esityksiä viime vuosina. Päätettiin, että puheenjohtaja Marjut Aalto tiedustelee tilapalvelujohtaja Leevi Luodolta missä vaiheessa eläkeläisjärjestöjen toimitila-asia on. Puheenjohtaja Marjut Aalto ilmoitti tiedustelleensa 18.5.2022 kokouksen jälkeen asiaa useampaan otteeseen tilapalvelujohtaja Leevi Luodolta. Vanhusneuvoston 15.6. kokoukseen mennessä puheenjohtaja Aalto ei ollut saanut vastausta tiedusteluihinsa.

Havula Katja / Turun Seudun Omaishoitajat ry: Sosiaali- ja terveyslautakunnan 28.4.2022 kokouksessaan, 184 §, tekemän päätöksen koskien tilapäishoidon supistamista vanhus- ja vammaispalveluissa ajalla 23.5. - 4.9.2022 vaikutuksia jännitetään Omaishoitokeskuksessa; osa iäkkäistä omaishoitajista on jo valmiiksi uupuneita.

Havula nosti esille myös, että Turusta puuttuu gerontologisen sosiaalityön toimintamalli. Moniongelmaisten seniori-ikää lähestyvien/seniori-ikäisten määrä on lisääntynyt. Korona on kumuloinut tätä kehitystä; ongelma ollut jo ennen koronaa esillä. Ne moniongelmaiset, jotka eivät ole säännöllisten palvelujen piirissä, luokitellaan aikuissosiaalityön piiriin. Usein tällaiset tapaukset tulevat esille järjestökentän toimijoille. Havula korosti, että järjestötoimijat eivät hoida kunnan lakisääteisiä tehtäviä.

Havula toimii NICE-järjestöverkoston puheenjohtajana. Puheenjohtaja Marjut Aallon esityksestä päätettiin, että Havula laatii NICE-verkoston puheenjohtajana kannanoton, joka välitetään vanhusneuvoston nimissä kannanottona tiedoksi kaupungille.

Paatero Pekka / Turun Sotaveteraanit ry: Sotaveteraanien keski-ikä on 97 vuotta. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemän päätöksen, tilapäishoidon supistamisesta vanhus- ja vammaispalveluissa ajalla 23.5. - 4.9.2022, vaikutukset korostuvat mitä vanhempiin ikäryhmiin mennään; iäkäs omaishoitaja saattaa uupua niin, että hän ei jaksa hoitaa omaistaan ja näin yhden sijasta on kaksi ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevaa.

Vainio Margita / Åbo svenska Pensionärsklubb rf: Vainio on jäsen Varsinais-Suomen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunnassa. Vainion mukaan neuvottelukunnan kokouksissa keskustellaan samoista asioista kuin vanhusneuvostossakin. Viime kokouksesta Vainio nosti esille Simo Paassillan ym. aluevaltuustoaloitteen vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, ks. tarkemmin liite 1.

Liite 1Aluevaltuustoaloite vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, 24.5.2022

Ruotsinkielinen eläkeliitto - Svenska Pensionärsförbundet i Finland täyttää kuluvana vuonna 50 vuotta ja on aloittanut asiasta viestintäkampanjan nimeltään Jubileumsbudkavle. Kampanjan tarkoituksena on, että paikallisjärjestöt ottavat yhteyttä paikallisiin päättäjiin kertoakseen ko. kunnan tai kaupungin eläkeläisten olemassaolosta, ongelmista ja ehdotuksista. Kirjelmät kootaan alueellisesti ja luovutetaan eduskunnalle syyskuussa. Åbo svenska pensionärsklubb luovutti 30.5.2022 kirjelmänsä pormestari Minna Arvelle, apulaispormestari Elina Rantaselle ja kaupunginhallituksen jäsen Ulla Achrénille.

Liite 2ÅSP:n kirjelmä kaupungin johdolle, 30.5.2022

 


Liitteet:

Vanhusne § 55
Liite 1:Aluevaltuustoaloite vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, 24.5.2022
Liite 2:ÅSP:n kirjelmä kaupungin johdolle, 30.5.2022