Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto4318.05.20229

1480-2022 (07 02 01)

Yhteydenotot

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 43

Sihteeri Tiina Mäkinen 18.5.2022:

Vanhusneuvosto keskustelee sille osoitetuista yhteydenotoista.

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösTurun kaupunki järjestää osana Arkeen voimaa -ohjelmaa Soppaa & hyvinvointia - tapahtuman 14.6.2022 Tuomiokirkkotorilla (ks. tarkemmin liite 1).

Päätettiin, että puheenjohtaja Marjut Aalto tiedustelee tapahtuman järjestäjiltä voiko vanhusneuvosto vain kierrellä tapahtuma-alueella jakamassa esitteitään ja samalla keskustella tapahtumaan osallistuvien kanssa; vanhusneuvostolla ei ole viedä omaa pöytää tilaisuuteen kuten tapahtuman järjestäjät osallistuvilta tahoilta edellyttävät.

Liite1Soppaa & hyvinvointia, 14.6.2022

Tutkijatohtori Virve Repo Tampereen yliopistosta on mukana ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa "oikeus lähiötilaan", jossa tutkitaan mm. Turun Varissuon aluetta. Repo ilmoitti 10.5.2022 lähettämässään sähköpostissa olevansa kiinnostunut kuulemaan vanhusneuvoston asiantuntijuutta aihetta koskien. Repo haastattelee Merja Hakasta 23.5.2022. Repoa on pyydetty kertomaan vanhusneuvostolle tutkimuksestaan sen valmistuttua.

Merja Hakanen oli saanut yhteydenoton, jonka mukaan liian sairaita lähetetään tilapäishoidosta takaisin kotiin; ennen kotiutumista pitäisi olla lääkärintarkastus. Sosiaali- ja terveyslautakunnan 28.4.2022 tekemä tilapäishoidon supistamispäätös oli herättänyt huolta. Lisäksi Hakaselta oli kysytty mitä tehdä tilanteessa, jossa vanhus ei halua lähteä jatkohoitoon, vaikka ensihoito sen tarpeelliseksi olisi arvioinut. Todettiin, että vastentahtoisesti vanhusta ei voida jatkohoitoon viedä, mutta tilanne vaatii aina perusteellista kokonaistilanteen arviointia vanhuksen itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja mahdollinen edunvalvonta huomioon ottaen.

Rauni Niinimäkeen oltiin oltu Liikkuvan resurssikeskuksen kiertuepäivän jälkeen yhteydessä ja esitetty toive vierailusta Jäkärlässä; Niinimäki on menossa 23.5.2022 Jäkärlään kertomaan vanhusneuvostosta.

Kaj-Olof Engblom oli Lehmusvalkamassa käydessään tavannut talossa asuvia naisia, jotka olivat tuoneet esille seuraavan: mikäli Lehmusvalkamassa jo asuvalle tulee tarve vaihtaa asuntoa talon sisällä, toteutetaan miesasukkaiden esittämät toiveet asunnonvaihdon osalta, mutta naisasukkaiden esittämiä toiveita ei huomioida asuntopäätöstä tehtäessä. Vanhusneuvosto kehotti Engblomia olemaan ko. asian tiimoilta yhteydessä Lehmusvalkamasäätiön asukassijoittelusta vastaavaan henkilöön.


Liitteet:

Vanhusne § 43
Liite 1:Soppaa ja hyvinvointia