Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma vuodelle 2022

 

 

Taustaa vammaisneuvoston toiminnalle

 

Vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on kuntalain 28 §:n mukaan asetettava vammaisneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

 

Kuntalaki velvoittaa, että vammaisneuvoston tulee saada vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

 

Vammaisneuvosto on myös kaupungin ja alueella toimivien vammaisjärjestöjen, kaupungin palveluksessa olevien työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistyöelin tehtäväalueellaan.

 

Vammaisneuvoston tehtävä

 

Edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden, vammaisjärjestöjen ja julkisten yhteisöjen yhteistyötä kaupungissa.

 

Tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vammaisia henkilöitä koskevissa asioissa.

 

Pitää yhteyttä vammais- ja potilasjärjestöihin ja viestiä vammaisia koskevista asioista.

 

Vaikuttajaryhmien kokoukset ja tilaisuudet

 

Vaikuttajaryhmien virallisten kokousten (suositus 5-8 kpl vuodessa) lisäksi ryhmät voivat nimetä jäsenistään työryhmiä valmistelemaan asioita kokouksia varten.

 

Ryhmät voivat maksaa virallisista kokouksista kokouspalkkioita jäsenilleen.

 

Varajäsen osallistuu kokoukseen jäsenen ilmoitettua hänelle olevansa estynyt osallistumasta.

 

Nuorisovaltuuston kokoukset ovat avoimia kaikille.

 

Vaikuttajaryhmät voivat järjestää avoimia tilaisuuksia ja seminaareja ajankohtaisista aiheista ja kutsua kokouksiinsa eri alojen asiantuntijoita.

 

Vaikuttajaryhmät voivat pyytää toimialoja nimeämään heille yhteyshenkilöt.

 

Vaikuttajaryhmien tulee tehdä yhteistyötä muiden vaikuttajaryhmien, kaupungin palvelukokonaisuuksien ja järjestöjen kanssa. Lisäksi ryhmien tehtäväalueeseen kuuluu kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

Vaikuttajaryhmät laativat toiminnastaan vuosittain toimintasuunnitelman ja kaupunginhallitukselle toimitettavan toimintakertomuksen.

 

Vaikuttajaryhmän esitykset, aloitteet, kannanotot, lausunnot, selvityspyynnöt tms. allekirjoittaa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

 

Vaikuttajaryhmän sihteeri lähettää aloitteet ja esitykset asianmukaiseen toimielimeen, joka päättää, ottaako se aloitteen valmisteltavaksi ja päätöksentekoon vai merkitseekö se aloitteen tai esityksen tiedoksi. Toimielin vastaa vaikuttajaryhmälle.

 

Vaikuttajaryhmän sihteeri

 

Kaupunki osoittaa vaikuttajaryhmien käyttöön valmistelusta vastaavan esittelijäsihteerin ja teknisen sihteerin. Esittelijäsihteerin tehtävänä on:

 

1) Suunnitella toimintaa vaikuttajaryhmän kanssa.

 

2) Viedä eteenpäin kaupungin organisaatiossa ryhmän aloitteita, lausuntoja ja päätöksiä.

 

3) Huolehtia kokousjärjestelyistä.

 

Viestintä

 

Vaikuttajaryhmien yhteys- ja muita tietoja ylläpidetään kaupungin verkkosivuilta os. turku.fi/vaikuttajaryhmät. Kullakin ryhmällä on myös suora osoite:

turku.fi/lastenparlamentti

turku.fi/nuorisovaltuusto

turku.fi/monikulttuurisuusneuvosto

turku.fi/vammaisneuvosto

turku.fi/vanhusneuvosto.

 

Vaikuttajaryhmien tehtävänä on viestiä aktiivisesti toiminnastaan omille kohderyhmilleen parhaaksi katsomillaan tavoilla ja kanavissa.

(Vammaisneuvoston toimintasääntö).

 

Vammaisneuvosto kokoontuu vuonna 2022 kokouksiin keväällä 4-5 kertaa. Tarvittaessa kokoukset voidaan järjestää sähköisesti etäkokouksina.

Vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto ovat kokoontuneet yhteiseen kokoukseen yleensä sekä kevät- että syyskaudella. Keväällä 2022 vanhusneuvosto kutsuu vammaisneuvoston yhteiseen sote-aiheeseen kokoukseen maaliskuussa 2022.

 

Huhtikuussa vammaisneuvosto järjestää Turun lähikuntien vammaisneuvostoille ja vammais- ja vanhusneuvostoille yhteisen kokouksen. Vammaisneuvosto lähettää kutsun neuvostojen edustajille.

 

Vammaisneuvosto on kutsunut kaksi kertaa vuodessa Turun vammaisjärjestöjä yhteiseen kokoukseen.

Kevään 2022 kokous järjestetään toukokuussa. Tilaisuuteen kutsutaan asiantuntijoita puhujiksi. Kevään yhteiskokouksessa esitellään vammaisneuvoston vuoden 2021 toimintakertomus. Lisäksi toimintakertomus lähetetään sähköpostitse vammaisjärjestöille.

 

Vammaisneuvosto järjestää jäsenille ja varajäsenille yhteisen koulutustilaisuuden, jossa käsitellään mm. vammaisneuvoston toimintaperiaatteita, vammaispalvelulain mukaisia palveluita, esteettömyyttä ja saavutettavuutta ja osallisuuden vahvistamista.

 

Vammaisneuvoston työvaliokunta kokoontuu tarvittaessa esim. lausuntojen laatimista varten. Kokoontumiset voidaan järjestää sähköisesti tai lähitapaamisina.

 

Vammaisneuvosto perehtyy vuoden 2022 aikana vammaisten lasten ja nuorten sekä neurokirjon henkilöiden palveluita ja asemaa koskeviin kysymyksiin. Tätä varten kutsutaan kokouksiin asiantuntijavieraita mm. KTO-Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksesta.

 

Syyskaudella 2022 vammaisneuvoston kokous pidetään 4-5 kertaa.

Syyskaudella vammaisneuvosto kutsuu vanhusneuvoston yhteiskokoukseen.

Lisäksi vammaisneuvosto järjestää yhteiskokouksen Turun vammaisjärjestöille; tilaisuuteen kutsutaan puhujia ajankohtaisesta aiheesta.

Vammaisneuvoston jäseniä osallistuu perinteisesti 3.12. pidettävään vammaisten päivän juhlaan.