Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto15315.12.202116

634-2021 (07 02 01)

Muut asiat

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 153

Sihteeri Tiina Mäkinen 15.12.2021:

EhdotusVanhusneuvosto keskustelee jäsenten esiin nostamista asioista.

PäätösKatja Havula ilmaisi huolensa koronapassin saamisen vaikeuksista osalle ikäihmisistä ja näin ollen koronapassin puute on ikäihmisiä syrjivää ja eriarvoistavaa. Vaikka kaupunki on avannut Mäntymäkeen, kaupunginsairaalan aulaan, passipisteen, niin osalle ikäihmisistä ei ole varaa mennä Mäntymäkeen taksilla ja osalle, esim. omaishoitoperheille, kulku sinne on hankalaa bussilla. Havulan mielestä ko. piste olisi voinut olla saavutettavammassa paikassa. Ulla-Maija Vierimaa mietti, voisivatko ko. ikäihmiset saada koronapassin Kauppatorin Monitorista. Kaupungin infoa koronapassista ks. tarkemmin https://www.turku.fi/uutinen/2021-12-09 koronapassi

Avoimen hallinnon Vanhusneuvostopäivässä 4.11.2021 oli Ulla-Maija Vierimaan mukaan tuotu esille, että useassa kaupungissa on rakennettu erityisiä muistisairaille tarkoitettuja kuntopolkuja. Vierimaa oli selvittänyt, että Turussa tällainen kuntopolku sijaitsee Runosmäessä. Liikuntapalvelujen tulisi Vierimaan mielestä tiedottaa kuntopolun olemassaolosta aktiivisemmin.

Merkittiin tiedoksi Ulla-Maija Vierimaan ym. kaupunginvaltuuston 13.12.2021 kokouksessa, § 303, allekirjoittama valtuustoaloite Järjestötila Taiteiden taloon. Aloite on luettavissa osoitteessa https://www.turku.fi/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/aloite/hae/2053915

Varapuheenjohtaja Jouko Laakso toi esille sen, että kaikki ikäihmiset eivät ole rokotettuja. Negatiivinen koronatestitulos käy koronapassista kunhan henkilö on saanut negatiivisen testituloksen enintään 72 tuntia aiemmin. Nyt tätä testitulosta joutuu odottamaan karanteenissa ja testituloksen saamiseen voi kulua aikaa enemmän kuin 72 tuntia. Näin ollen testitulos saattaa olla jo valmiiksi vanhentunut ja henkilö ei pääsekään osallistumaan tilaisuuteen, jota varten hän koronatestaukseen meni. Tämä on varapuheenjohtaja Laakson mielestä syrjivää ja kaikki ikäihmiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa keskenään.

Koronapassia kun kysytään esim. ravintolassa, niin pitää varautua siihen, että koronapassin tarkastaja haluaa todeta myös koronapassin haltijan henkilöllisyyden. Ilari Luojola kehottikin kaikkia pitämään koronapassin ohella mukana aina henkilöllisyystodistuksen liikuttaessa paikoissa, jotka koronapassia vaativat.