Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto13317.11.20218

627-2021 (07 02 01)

Lauta- ja johtokuntien ja kaupunginhallituksen kuulumiset

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 133

Sihteeri Tiina Mäkinen 17.11.2021:

Vanhusneuvoston jäsenet, jotka toimivat lauta- ja johtokuntien ja kaupunginhallituksen jäseninä, tiedottavat tässä kohdin ko. toimielimissä käsiteltävinä olleet ikäihmisiin liittyvät asiat aina niiden suunnittelusta varsinaisiin päätöksiin asti.

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösAvoimen hallinnon 4.11.2021 järjestämässä kansallisessa Vanhusneuvostopäivässä oli Ulla-Maija Vierimaan mukaan noussut esille se, että useassa kaupungissa vanhusneuvostolla on nimetty edustaja sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Ko. edustajalla on sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus. Nykyisellä vanhusneuvostolla ei ole edustajaa sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Timo Nurmio vaikuttaa sosiaali- ja terveyslautakunnassa jäsenenä, mutta on nimetty vanhusneuvostoon varajäseneksi. Vierimaa ilmoitti lähettäneensä apulaispormestari Elina Rantaselle, joka toimii sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana, tiedustelun vanhusneuvoston edustajan pääsystä osallistumaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2022-2025 taloussuunnitelman 15.11.2021 kokouksessaan, § 258. Talousarvio ja taloussuunnitelma löytyvät osoitteesta: http://www.turku.fi/talous-ja-strategia/talousarvio . Vierimaa korosti tulevien aluevaalien tärkeyttä; 5 000 sote-palvelujen työntekijää siirtyy vuoden 2023 alusta Turun kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiksi. Kaupunginvaltuuston ohella Vierimaa ilmoitti olevansa kaupunkiympäristölautakunnan jäsen.

Vanhusneuvoston 13.10. 2021 kokouksessa (§ 121) nimettiin ns. lautakuntavastaavat, jotka raportoivat seuraavassa kokouksessa ko. toimielinten käsittelemät ikäihmisiin liittyvät asiat.

Ko. kokouksessa jäi nimeämättä tarkastuslautakunnan lautakuntavastaava. Kokouksen jälkeen Outi Kivinen ilmoitti olevansa käytettävissä ko. tehtävään. Päätettiin, että Outi Kivinen toimii jatkossa tarkastuslautakunnan osalta lautakuntavastaavana.

Puheenjohtaja Marjut Aalto tiedustelee hyvinvoinnin, vapaa-ajan ja kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuksia johtavilta palvelujohtajilta yhteyshenkilöitä vanhusneuvoston suuntaan. Yhteyshenkilöiden tehtävänä on tiedottaa vanhusneuvostolle ko. palvelukokonaisuuksien ajankohtaisista ikäihmisiin liittyvistä asioista. Yhteyshenkilöt välittävät myös mahdolliset vanhusneuvostolta tulevat tiedustelut ko. palvelukokonaisuuden sisällä vastuuhenkilön vastattaviksi.