Turun kaupungin vanhusneuvosto

Tiina Mäkinen

 

 

 

 

 

Vastaus aloitteeseen lääkäri-sairaanhoitaja -työparin vastaanoton järjestämiseksi Paattisille

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvosto on tehnyt esityksen, että Paattisille järjestettäisiin kerran viikossa lääkäri-sairaanhoitaja -työparin vastaanotto esimerkiksi neuvolatoiminnan tiloihin. Esityksen perusteluissa todetaan, että vanhukset joutuvat lähtemään laboratoriokokeisiin ja pienempien terveydellisten ongelmien vuoksi Turun keskustaan. Ne vanhukset, joilla ei ole omaa autoa käytössä tai jotka eivät toimintakykynsä vuoksi pysty käyttämään joukkoliikennevälineitä, joutuvat käyttämään taksia kyseiseen asiointiin.

 

Olen saanut aloitteen käsittelemiseksi lausunnot avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkiselta sekä terveysasemien ylihoitaja Jaana Piispaselta. Heidän lausuntonsa ovat tämän vastauksen liitteinä. Viittaan osaltani heidän lausuntoihinsa.

 

Ymmärrämme ne ongelmat, jotka liittyvät ikäihmisten heikentyneeseen toimintakykyyn. Samanaikaisesti tulee kuitenkin tehdä koko väestön näkökulmasta kestäviä ratkaisuja niin taloudellisesti kuin terveyshyödyn tuottamisen näkökulmasta. Turun kaupungin tulee olla varma siitä, että vastaanottopisteen perustaminen olisi myös taloudellisesti kestävää ja vaikuttavaa: tehtävillä toimenpiteillä tulee siis saada sellaista terveyshyötyä, jota ei voitaisi saada nykyisillä toimilla tai niitä muokkaamalla. Pienten vastaanottoyksiköiden perustaminen on todettu haavoittuvaksi erityisesti henkilöstön saatavuuden näkökulmasta. Kuten liitteiden lausunnoissa todetaan, laboratorio- ja kuvantamispalveluita tuottaa ulkoinen palveluntuottaja (VSSHP), ja niiden toiminta on keskitetty keskustan tuntumaan isompiin yksiköihin, joten lääkäri-hoitaja -työparin tuominen Paattisille ei ratkaisisi lisätutkimuksiin kulkemisen ongelmaa. Ylilääkäri Honkisen vastauksessa viitataan myös siihen, että toimintakyvyn heikentyessä hoitaja- ja lääkäripalveluita voidaan toteuttaa myös kotihoidon piirissä. Myös etävastaanottojen mahdollisuudet (puhelin, videovastaanotto) ovat merkittävästi lisänneet vastaanottopalveluiden saavutettavuutta.

 

Edellä todetun ja annettujen lausuntojen lisäksi voin todeta, että Paattisten ja muun Pohjois-Turun terveysasemapalvelut ovat osa terveysasemien palveluverkkoselvitystä, joka puolestaan on osa Turun kaupungin sopeuttamisohjelmaa. Palveluverkkoselvitys tuodaan poliittiseen päätöksentekoon näillä näkymin syksyn 2021 aikana. Siinä yhteydessä tullaan ottamaan huomioon myös Paattisten asukkaiden terveysasemapalveluiden tarpeet.

 

 

 

Katariina Kaunsikangas

 

palvelualuejohtajaja

 

 

 

Liite Päivi-Leena Honkisen lausunto

 

 

 

 

 

      Katariina Kauniskangas

      palvelualuejohtaja