Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26531.05.202110
Kaupunginhallitus28307.06.202111
Turun kaupungin vanhusneuvosto8616.06.20218

6117-2021 (00 01 01)

Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteinen toimintasääntö

Tiivistelmä: -

Kh § 265

Kehittämispäällikkö Sari Kinnunen ja osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala:

Vaikuttajaryhmien toiminnan tavoitteet

Kuntalain 26-28 §:t määrittävät, että nuorten, ikääntyvän väestön ja vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto ja huolehdittava niiden toimintaedellytyksistä.

Turun kaupungin viisi vaikuttajaryhmää ovat lasten parlamentti, monikulttuurisuusneuvosto, nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto. 

Vaikuttajaryhmät ovat tärkeä osa turkulaista osallisuutta. Vaikuttajaryhmien toiminta toteuttaa Turun kaupunkistrategiaa ja kolmea toimintalupausta, joihin kaikkiin sisältyy osallisuuden periaate: asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja suvaitsevaisuus sekä uudistuminen ja yhteistyö.

Vaikuttajaryhmien yhteinen tavoite on osallisuuden, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden edistäminen.

Vaikuttajaryhmien toimintaa koordinoi Turun kaupungin osallisuuden erityisasiantuntija.

Vaikuttajaryhmät asukastarpeiden esiin nostajina

Osallisuuden toimintamallissa (kh 6.10.2020 § 421) todetaan, että osallisuuden tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa elinympäristöönsä sekä käyttämiensä palvelujen laatuun.

Tämä toteutuu asukkaiden ja kaupungin asiantuntijoiden jatkuvan ja systemaattisen vuoropuhelun avulla. Osallisuuden kautta saatu tieto rikastaa asioiden valmistelijoiden ymmärrystä ja tietopohjaa, mikä auttaa osaltaan tekemään aiempaa tarkoituksenmukaisempia suunnitelmia ja päätöksiä.  

Turun kaupungin uudessa asukaslähtöisessä johtamisjärjestelmässä palvelut tuotetaan ikäkaarijaotteluun perustuen, ja vaikuttajaryhmät toimivat kunkin ikäkaaren sen hetkisten että tulevien palvelutarpeiden esiin nostajina.

Yhteinen toimintasääntö yhtenäistää toimintaa

Tähän saakka ainoastaan vammaisneuvostolla (kh 8.2.2016 § 58) ja vanhusneuvostolla (kh 2.2.2015 § 51) on ollut toimintasäännöt, joissa määritellään muun muassa vaikuttajaryhmän tehtävät. Monikulttuurisuusneuvostolla on ainoastaan perustamispäätös (kh 16.6.2014 § 261). Lasten parlamentilla ja nuorisovaltuustolla on omat säännöt, joita ei ole hyväksytetty kaupunginhallituksella. Toimintasäännöt ovat olleet keskenään eri mitallisia ja -sisältöisiä.

Vaikuttajaryhmien yhteisellä toimintasäännöllä halutaan lisätä ryhmien toiminnan tavoitteellisuutta, yhtenäistää toimintaa ja helpottaa ja selkeyttää mm. jäsenten hakuprosessia. Ryhmät saavat jatkossakin toimia omalle kohderyhmälleen parhaiten sopimilla tavoilla, mutta kuitenkin Turun kaupungin määrittämillä reunaehdoilla ja resursseilla.

Yhteisessä toimintasäännössä on listattu kunkin vaikuttajaryhmän tehtävät, jäsenten valintaan ja kokouksiin ja tilaisuuksiin sekä viestintään liittyviä asioita.   

Vaikuttajaryhmien jäsenet saivat kommentoida toimintasääntöluonnosta, ja vastauksissa todettiin, että yhteinen toimintasääntö on hyvä ja tarpeellinen. Järjestöjäseniä pidettiin monikulttuurisuus-, vammais- ja vanhusneuvostoissa tärkeinä linkkeinä kohderyhmiin, ja järjestöjäsenten määrän toivottiin pysyvän vähintään nykyisellään. Toimintasäännössä esitetäänkin, että edellä mainittuihin ryhmiin jatkossa nimetään kahdeksan järjestöjäsentä.

Yhdistysjäsenten hakuprosessista vastaa Turun kaupungin osallisuuden erityisasiantuntijan koolle kutsuma työryhmä, joka tekee yhdistysten edustajikseen valitsemien henkilöiden perusteella esityksen kaupunginhallitukselle. Yhdistysten jäsenehdokkaiden tulee olla turkulaisia ja sitoutu­neita vaikuttajaryhmätoimintaan ja heillä tulee olla edustamansa yhdistyksen hyväksyntä. Luottamushenkilöedustajien valintaa valmistelee luottamuselintoimikunta.

Yhdistysedustajien kokoonpanossa pyritään toteuttamaan rotaatioperiaatetta eli jäseniksi valitaan sekä aiemmin neuvostossa toimineita henkilöitä tuomaan edellisen neuvoston kokemusta että uusia tuoden uusia näkökulmia toimintaan.

Turun vaikuttajaryhmien toimintaa voi seurata:

Liite 1Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteinen toimintasääntö

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteisen toimintasäännön.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 283

Pöydältä 31.5.2021 § 265

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että toimintasäännön kohdan ”Vaikuttajaryhmien kokoukset ja tilaisuudet” viimeiseksi virkkeeksi lisätään seuraava vaikuttajaryhmien aloitteiden ja esitysten käsittelyä koskeva säännös:

”Vaikuttajaryhmän sihteeri lähettää aloitteet ja esitykset asianmukaiseen toimielimeen, joka päättää, ottaako se aloitteen valmisteltavaksi ja päätöksentekoon vai merkitseekö se aloitteen tai esityksen tiedoksi. Toimielin vastaa vaikuttajaryhmälle."

Liite 2Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteinen toimintasääntö (kaupunginhallituksen 7.6.2021 § 283 hyväksymä)

Päätös asiassa tehtiin Vierimaan Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen.

Vanhusne § 86

Sihteeri Tiina Mäkinen 16.6.2021:

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kh § 265
Liite 1:Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteinen toimintasääntö

Kh § 283
Liite 1:Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteinen toimintasääntö
Liite 2:Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteinen toimintasääntö (kaupunginhallituksen 7.6.2021 § 283 hyväksymä)