Lääkärin lähete mammografia-tutkimukseen 

 

 

Rintasyövän seulontaan eli mammografia-tutkimukseen kutsutaan 50-69 vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Suosituksena on tutkituttaa rinnat kahden vuoden välein, joten 70 vuotta täyttäneet joutuvat itse omalla kustannuksellaan hakeutumaan mammografiaan, mikäli haluavat toimia suositusten mukaisesti.  

 

Seulontojen ulkopuolella oleva yli 69-vuotias tarvitsee mammografia-tutkimukseen lääkärin lähetteen. Tietooni on tullut, että terveyskeskuksesta lähetettä ei annettu.  Ikääntynyt eläkeläisnainen joutuu siis maksamaan sekä käynnin yksityisellä lääkärillä että mammografia-tutkimuksen. Tämä on iso menoerä. 

 

Niin sanottujen hyvien elinvuosien määrä on viime vuosikymmeninä lisääntynyt. Monien yhteiskunnallisten seikkojen ohella yksilö itse voi toiminnallaan vaikuttaa hyvinvointiinsa. Myös 70 vuotta täyttäneellä saattaa olla parikymmentä hyvää elinvuotta edessään. Hänen omaehtoista, terveyttä edistävää toimintaansa tulisi kaikin tavoin tukea. Siksi Turun kaupungin terveyskeskuksesta tulisi 70 vuotta täyttäneille naisille antaa kahden vuoden välein pyydettäessä lähete mammografia-tutkimukseen. 

 

Esitän, että Vanhusneuvosto selvittää miksi terveyskeskuksesta ei lähetettä anneta. 

 

 

Turku 3.2.2021 

Eini Pihlajamäki