Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus

Yleiskaavainsinööri Andrei Panschin

 

 

 

Vanhusneuvoston lausunto Yleiskaava 2029 ehdotuksesta, 3.9.2020

 

 

Vanhusneuvosto toteaa lausuntonaan seuraavaa:

 

Keskustan tiivistäminen on tärkeää, mutta se ei saa uhata sen vihreyttä. Tutkimusten mukaan viherympäristöllä on hyvinvointivaikutuksia. Puusto vaikuttaa parantavasti ilman laatuun. Puistojen ja jopa yksittäisten puiden säilyttäminen keskustassa on tärkeää jo tällä hetkellä, viittaamme Itsenäisyyden aukion, Kaupungintalon puiston, Puolalanmäen ja Kauppatorin pohjoislaidan tämänhetkisiin suunnitelmiin.

 

Viherympäristöjen säilyttäminen ja uusien luominen keskustassa ja lähiöissä on olennaista viihtyvyydelle ja toimii kaupungin vetovoimatekijänä.

 

Korkea rakentaminen keskittyy Kupittaan tiedepuistoon ja Itäharjun alueelle, mikä on hyvä asia.

 

Asuinrakentamisen monimuotoisuus tulee ottaa huomioon siten, että keskustassa ja uusilla asuntoalueilla on mahdollisuudet kaikenikäisten asumiseen. Ikääntyneet eivät halua eristäytyä muista ikäryhmistä. Kortteleissa tulee olla väljyyttä ja mahdollisuudet yhteisöllisyyteen sekä turvalliseen oleskeluun ulkona. Lähiympäristön palvelujen ja virkistysalueiden tulisi olla enintään noin 400-500 metrin etäisyydellä kodista. Uudet asuntoalueet, esimerkiksi Pukkila ja Pihlajaniemi, voisi suunnitella siten, että ikäihmisille erityisesti suunnitellut asunnot sijaitsisivat lähekkäin, esimerkiksi kerrostalon alakerroksissa, jotta kotihoidon palvelut toteutuisi sujuvammin. Vanhusneuvosto ei kannata suuria vanhuspalveluyksikkökokoja eikä niiden keskittymiä.

 

Turussa vanhusväestön osuus on kasvussa ja saavuttanee suurimman prosenttiosuuden juuri suunnittelukauden lopussa. Ikääntyneiden suuri enemmistö asuu ja haluaa asua omassa taloudessaan palveluilla tuettuna tai ilman. Tällöin oleellinen edellytys on esteettömyys niin asunnoissa, kulkuväylillä kuin liikennevälineissä.

 

Asuntojen sijainti joukkoliikenneyhteyksien lähellä mahdollistaa ikääntyneen itsenäisen liikkumisen, kunhan liikennevälineet kehittyvät pyörätuoli/rollaattorikelpoisiksi ja pysäkit/vaihtopaikat rakennetaan turvallisiksi.

 

Bussien pysähtyminen Kauppatorille tulee mahdollistaa, mutta sähköbussien latauspisteet tulee sijoittaa reittien päihin etäälle keskustasta. Kävelykeskustan laajuus on riittävä. Autoilu on mahdollistettava jatkossakin keskustassa. Kauppojen saavutettavuuden kannalta myös heikoimmin liikkuvien autoilumahdollisuus on turvattava; kadunvarsipysäköintipaikkoja ja mm. invapaikkoja tulee olla riittävä määrä. Nykyiset kolme Palvelulinjaa tulee säilyttää, ja linjojen bussien tulee olla erityisesti palveluliikenteeseen rakennettuja.

 

Aurajokirannassa jalankulkijat ja pyöräilijät tulee selkeästi erottaa omille kaistoilleen. Sähköpotkulaudat ovat nykyisin turvallisuusuhka kaikille jalankulkijoille. Niiden käyttö on kiellettävä jalkakäytävillä sekä osoitettava omat kaistat muun liikenteen joukkoon.

 

Vanhusneuvosto, voimakkaasti kasvavan vanhusväestön edustajana, on mielellään mukana Yleiskaavan jatkovalmistelussa.

 

 

Turussa 3.9.2020

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

 

Ulla-Maija Vierimaa         Tiina Mäkinen

vanhusneuvoston puheenjohtaja       vanhusneuvoston esittelijäsihteeri