Kaupunginhallitus

 

 

 

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston esitys hyvinvointikoordinaattorista

 

 

Vanhusneuvosto on monesti keskustellut siitä, miten Turun kaupungin alueella toimivien vanhustyötä monella tavalla tekevien järjestöjen vapaaehtoistoiminnat saataisiin mahdollisimman hyvin kaupungin tietoon ja siten tukemaan kaupungin lakisääteistä ikäihmisten ja vanhusten palvelutoimintaa.

 

Menossa oleva korona-epidemia on tuonut esiin vanhuspalvelujen voimakkaan kasvun ja toisaalta järjestöjen vapaaehtoisten epäselvät mahdollisuudet olla mukana auttamassa kaupungin omia toimijoita. Vapaaehtoiset voisivat olla auttamassa mm. yksinäisyyden torjunnassa ja vanhusten erakoitumisen estämisessä koteihinsa, esimerkiksi ulkoilun, liikunnan ja kulttuurin avulla.

 

Olemme kyllä tietoisia, että kaupungilla on moniakin vanhustyön yhdyshenkilöitä, mutta heidän sinänsä hyvä toimintansa on kuitenkin sektoroitunut eikä meidän mielestämme suurta palvelutarjonnan verkostoa kokonaisuudessaan hallitse kukaan.

 

Tärkeän asian kehittämiseksi vanhusneuvosto esittää, että Turun kaupunkiin muodostetaan hyvinvointikoordinaattorin tehtäväkokonaisuus. Tämän henkilön tehtäväksi tulisi ensin koota kaikki Turussa toimivat vanhustyötä tekevät järjestöt yhteiseen palaveriiin, jossa kartoitettaisiin toimintakenttä ja päätettäisiin, miten monimuotoinen vanhuspalvelutarjonta saataisiin mahdollisimman hyvin auttamaan turkulaisia vanhuksia.

 

Kartoituksen jälkeen hyvinvointikoordinaattorin tehtävänä olisi huolehtia yhteyksistä järjestöihin, kertoa mahdollisimman varhain kaupungissa vireillä olevista vanhuksia koskevista suunnitelmista ja hankkeista.

 

Koordinaattorin tulisi pitää myös tiivistä yhteyttä vanhusneuvostoon. Vastaavasti vanhusneuvoston velvollisuus olisi kertoa hyvinvointikoordinaattorille vanhusneuvoston tärkeinä pitämistä asioista ja neuvoston tietoon tulleista palautteista.

 

Turun kaupungin vanhusneuvosto esittää, että hyvinvointikoordinaattorin tehtävä olisi osa-aikainen ja määräaikainen ja että tehtäväkokonaisuutta arvioitaisiin uudestaan, kun maakunnalliset sote-alueet ovat syntyneet.

 

 

Turussa 22.6.2020

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

 

 

Ulla-Maija Vierimaa                                      Tiina Mäkinen

 

vanhusneuvoston puheenjohtaja                  vanhusneuvoston esittelijäsihteeri