Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto3213.05.20206

937-2020 (07 02 01)

Järjestöjen ja yhdistysten kuulumiset

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 32

Sihteeri Tiina Mäkinen 13.5.2020:

Vanhusneuvoston järjestöjäsenet tiedottavat tässä kohdin edustamiensa järjestöjen ja yhdistysten käsittelemistä asioista lyhyesti ne ajankohtaiset asiat, joilla voidaan yleisesti olettaa olevan vaikutusta laajemminkin turkulaisten ikäihmisten hyvinvointiin.

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösPuheenjohtaja Ulla-Maija Vierimaa tiedusteli vanhusneuvoston järjestöjäseniltä miten heidän edustamansa järjestöt ovat pitäneet yhteyttä jäseniinsä /toimineet poikkeustilan aikana.

Merkittiin tiedoksi järjestöjäsenien asiasta antama ajankohtaiskatsaus seuraavasti:

-        Varsinais-Suomen Muistiyhdistys / Marjut Aalto: Ryhmätoiminta on keskeytetty, osa ryhmistä toimii verkossa. Tammikodin kuntouttava päivätoiminta on keskeytetty. Kotona asuvien muistiasiakkaiden toimintakykyä pyritään ylläpitämään tukipuhelujen avulla 1-2 krt/viikko asiakkaalle ja /tai omaishoitajalle, lisäksi lähetetty postitse aivotreenitehtäviä. Parhaillaan odotellaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntatautikokouksesta päätöstä siitä, voivatko työntekijät aloittaa kotikäynnit asiakkaiden luokse ja näin omaishoitajille tarjoutuisi mahdollisuus pieneen vapaahetkeen.

-        Kansalliset seniorit, SenioriJelppi / Aira Hellström: Yksin asuvia on tavoiteltu; Aira Hellström, hallituksen jäsenet ja ryhmien vetäjät ovat soitelleet jäsenille. Aira Hellström on tehnyt ruoka-apusopimuksen Ravintola Julinian kanssa eli ruoan kotiin tilaaminen heiltä onnistuu ja ko. palvelu on saanut kiitosta. Lähetetty myös kirjeitä niille jäsenille, joilla ei ole nettiä käytössä ja kerrottu mistä saa apua korona-aikana.

-        SPR / Soili Raitanen: Turun osaston osalta kerhojen toiminta on keskeytetty kesän ajaksi. Keskustelu- ja kuunteluapua on kuitenkin tarjolla. SPR:n valtakunnallinen puhelinnumero palvelee myös. Kaupunki välittänyt keskustelupyyntöjä myös Turun osastolle ja niihin on vastattu. Kysytty onko henkilö kiinnostunut syksyllä alkavasta toiminnasta. Mikäli ilmoittanut olevansa kiinnostunut, niin hänelle soitetaan syksyllä.

-        Åbo Svenska Pensionärsklubb r.f. / Per-Olof Nordin: Soittorinki perustettu, hallituksen jäsenet soitelleet yksinäisille vanhuksille. Yksi aktiivinen ryhmä toimii netissä.

-        Turun Sotaveteraanit ry. / Pekka Paatero: Sotaveteraanit on tavoitettu jo kaupungin yli 80 -vuotiaiden soittokierroksen avulla. Yhdistyksellä myös oma soittorinki käytössä. Sotaveteraanien palvelutarpeet ovat hyvin selvillä ja heidän palvelutarpeistaan on hyvä keskusteluyhteys hyvinvointitoimialan johdon kanssa. Hyvä tilanne kaiken kaikkiaan.

-        Loma ja virkistys ry. / Eini Pihlajamäki: Toimintaa ei ole, matkat ja retket peruttu. Myös tuetut lomat jouduttu perumaan. Soitettu niille, joiden matka peruttu.

-        VES –Turku / Risto Saari: Kerhotoiminta keskeytetty. Säännöllistä tiedottamista esim. Skypessä toimivien kerhojen kautta; toimivat kaksi kertaa viikossa ja osallistujia yhteensä noin 40.

-        Turun eläkkeensaajat / Timo Nurmio: Etäkokouksia on pidetty. ATK-apu toimii. Toiminta muutoin keskeytetty.

Lopuksi puheenjohtaja Ulla-Maija Vierimaa ilmoitti lähettäneensä ikäihmisten yhdistyksille sähköpostitse tietoa siitä mitä apua, esim. KomPAssin kautta, on tarjolla ikäihmisille.