Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus

Christiane Eskolin

 

 

 

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston lausunto asemakaavanmuutosehdotuksesta; Pitkämäen kaupunginosan korttelin 74 tonteille 26, 28-30 ja 32-33

 

 

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus

Kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin

 

Tutkimusten mukaan enemmistö ikääntyneistä haluaisi asua kaupunkien keskustoissa tai niiden lähellä, siksi Pukkilan alue sijainniltaan soveltuu senioriasumiseen. Vanhusikään ovat tulossa niin sanotut suuret ikäluokat, joista suurella osalla on enemmän varallisuutta ja paremmat työeläkkeet kuin edellisillä sukupolvilla. Heidän yksilölliset toiveet tulisi ottaa huomioon ja esimerkiksi rakentaa laadukkaita, valoisia asuntoja suurine parvekkeineen. Pukkilan alueen sijainnin puutteena on se, että lähellä ei ole isoa puistoa, jonne asukkaat pääsisivät liikkumaan.

 

Vanhusneuvosto toivoo, että alueelle rakennetaan ikäihmisille myös välimuotoista asumista (itsenäisen asumisen ja tehostetun palveluasumisen välimuoto). Korttelin tulisi sijaita kaukaisimmassa osassa Naantalin pikatiehen nähden, jotta liikenteen melu ei häiritse. Vanhusneuvosto korostaa, että ikääntyneet haluavat olla vuorovaikutuksessa kaikenikäisten kanssa. Asuin- ja palvelukorttelissa olisi siten hyvä olla kaikille sukupolville tarkoitettuja yhteisiä harrastus-, palvelu- ja kokoontumistiloja, terassitiloja ja kuntosaleja. Yhteisöllisyyttä tulee edistää viihtyisillä ja avarilla pihoilla, joissa olisi leikkikenttä, kuntoiluvälineet, pihakeinu, penkit ja pöydät sekä pensaita ja muita istutuksia. Perhehuoneistojen viereen voisi sijoittaa yksiöitä ja kaksioita, mikä mahdollistaisi perheen huolehtimisen viereisessä asunnossa asuvasta iäkkäästä isovanhemmasta. 

 

Esteettömyyttä tulee vahvistaa koskien asuntoja, niiden muunneltavuutta, ovia, hissejä, porraskäytäviä, jalkakäytävä/katu korkeusero, yms mittoja. 

 

Vanhusneuvoston mielestä on arvokasta, että alueen luonnontilaista viherympäristöä vaalitaan ja että alueelle lisäksi tulee rakennettuja viheralueita. Tutkimusten mukaan luonnolla ja viherympäristöllä on merkittävä vaikutus ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Niitä hyödynnetään jopa sairauksien hoidossa. 

Asuinalueen kaikki läheiset viherympäristöt tulisi siksi olla myös huonosti liikkuvien ikääntyvien helposti saavutettavissa. Vanhusneuvosto haluaakin muistuttaa esteettömien kulkuyhteyksien tärkeydestä myös viheralueille. 

 

Muutosehdotuksessa on läpimenevä katu lounais-koillis –suunnassa; sen läpiajokäyttö tulee estää alueen turvallisuuden ja viihtyisyyden varmistamiseksi. Ikäihmisten kannalta bussipysäkit ovat kaukana huonokuntoisille. Alueelle johtavat kadut tulee suunnitella siten, että palvelulinja ja alueen ohittava bussilinja voi poiketa alueella. Toimivat joukkoliikenneyhteydet ovat erittäin tärkeitä ikäihmisen virkeydelle ja toimintakyvyn säilymiselle. 

 

Lähellä olevat kaupat ja muut palvelut mahdollistavat ikääntyvien itsenäisen asumisen.

 

Koko alueen viihtyisyyttä ajatellen tulee varmistaa, että korkeitten rakennusten välissä on riittävästi tilaa, ja että pihoista ei tule varjoisia. Alue on Naantalin pikatien varren puoleisessa osassa liian tiheään rakennettu.

 

 

Turussa 3.3.2020

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Ulla-Maija Vierimaa         Tiina Mäkinen

vanhusneuvoston puheenjohtaja       vanhusneuvoston esittelijäsihteeri