Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto2112.02.20207

13111-2017 (032, 633)

Turun vanhusneuvoston esitys rollaattorinkäyttäjien oikeudesta maksuttomiin Föli-bussimatkoihin

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se merkitsee tiedoksi Turun vanhusneuvoston esityksen ja siihen annettavan vastauksen.

Vanhusne § 21

Tksjlk § 12

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 9.1.2020:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 27.6.2018 toteuttaa kokeilun, jossa rollaattoria käyttävät asiakkaat pääsevät kulkemaan maksutta Fölin linja-autoissa arkisin päiväalennuksen aikaan eli kello 9-13 (kello 9-12.59 lähtevät vuorot). Kokeilu alkoi 24.9.2018. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 19.6.2019 § 81, että rollaattorien esteettömyyskokeilua jatketaan toistaiseksi.

Vanhusneuvosto on lähettänyt joukkoliikennelautakunnalle esityksen, jossa se ilmoittaa pitävänsä kokeilua hyvänä, mutta että arkisin keskipäivään ajoittuva maksuttomuus rajoittaa huonosti liikkuvien vanhusten Föli-bussien käyttöä. Vanhusneuvosto esittää, että joukkoliikennelautakunta myöntäisi maksuttomat rollaattorimatkat kaikkina aikoina. Tämä tehtäisiin ehdotuksen mukaan ensin kokeiluna ja myöhemmin pysyvänä. Perusteluksi vanhusneuvosto esittää matkatarpeen kasvua ikääntyneiden ihmisten osuuden kasvaessa, liikunta- ja kulttuurikohteisiin pääsemistä ilta-aikaan ja viikonloppuina, sekä Turun keskustan ruuhkautuvan liikenteen hallintaa.

Vastaus:

Fölin bussit ovat etenkin ruuhka-aikana täysiä. Maksuttomuusajalla pyritään ohjaamaan rollaattoria käyttäviä asiakkaita käyttämään bussia - silloin kun mahdollista - hiljaiseen aikaan, jolloin busseissa on parhaiten tilaa. Hiljaisenakin aikana syntyy tilanteita, jolloin rollaattoria käyttävä asiakas joutuu jäämään odottamaan seuraavaa bussia, sillä kyytiin ei mahdu. Jos keskisilta on jo täynnä, uusia lastenvaunuja, rollaattoreita tai pyörätuoleja ei voida ottaa kyytiin.

Rollaattoria käyttävä matkustaja voi luonnollisesti käyttää bussia mihin aikaan tahansa, mutta muina aikoina kuin arkisin kello 9-13 matkasta tulee maksaa. Esim. seniorien liput ovat hyvin edullisia.

Em. lisäksi, taloustilanne ei anna mahdollisuutta laajentaa joukkoliikenteen käytön maksuttomuutta nykyisestä. Tulisi paremminkin pyrkiä siihen, että nyt kokeilussa oleva maksuttomuusaika pystytään säilyttämään toistaiseksi.

Oheismateriaali 1               Vanhusneuvoston esitys 18.10.2019

Ehdotus         Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee esityksen ja siihen annettavan vastauksen tiedoksi.

Päätös           Ehdotus hyväksyttiin.

Jakelu

                      ao Turun kaupungin vanhusneuvosto

Sihteeri Tiina Mäkinen 12.2.2020:

EhdotusVanhusneuvosto merkitsee tiedokseen joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 22.1.2020 kokouksessa, 12 §, antaman vastauksen vanhusneuvoston esitykseen rollaattoria käyttävien oikeudesta maksuttomiin Föli-bussimatkoihin.

PäätösJoukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 22.1.2020 kokouksessa, 12 §, antama vastaus vanhusneuvoston esitykseen rollaattoria käyttävien oikeudesta maksuttomiin Föli-bussimatkoihin ei tyydyttänyt vanhusneuvostoa. Vanhusneuvosto haluaa joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen selvittävän millä perusteella lastenvaunuilla matkustava ja rollaattoria käyttävä ovat joukkoliikenteen käyttäjinä eriarvoisessa asemassa. Vanhusneuvoston mielestä em. väestöryhmiä tulisi kohdella tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti.

Jakelu

selpKorte Sirpa