Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto629.01.20206

932-2020 (00 04 02)

Vanhuspalvelujen tila -kyselyn kehittämistyö

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 6

Sihteeri Tiina Mäkinen 29.1.2020:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lähetti 27.12.2019 vanhusneuvostolle sähköpostin, jossa se ilmaisi olevansa kiinnostunut kuulemaan vanhusneuvoston ajatuksia siitä, millaisilla kysymyksillä vanhusneuvostojen toimintaa olisi paras kartoittaa kunnille/alueille keväällä 2020 lähetettävässä Vanhuspalvelujen tila -kyselyssä.

Vuonna 2018 toteutetussa kyselyssä vanhusneuvoston toiminnasta kysyttiin näin:

Miten vanhusneuvosto vaikuttaa ikääntyneen väestön hyvinvointiin, terveyteen, osallisuuteen, elinympäristöihin, asumiseen, liikkumiseen ym. kysymyksiin (Vanhuspalvelulaki 5 §, 6 §)?

  1. Osallistumalla ikääntyneen väestön hyvinvointia sekä palveluja että toimintaa määrittävän suunnitelman valmisteluun.
  2. Osallistumalla ikääntyneen väestön hyvinvointia sekä palveluja että toimintaa määrittävän suunnitelman toteutumisen arviointiin
  3. Osallistumalla kunnan eri toimialoilla (esim. yhdyskuntasuunnittelu, kaavoitus, liikennejärjestelyt, kulttuuri-, liikunta- ja liikennepalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut) ikääntyneen väestön asemaan ja toimintamahdollisuuksiin vaikuttavan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan
  4. Järjestämällä tilaisuuksia
  5. Osallistumalla julkiseen keskusteluun, kuuntelemalla kenttää
  6. Laatimalla aloitteita

THL oli kiinnostunut kuulemaan saako vanhusneuvoston mielestä em. kysymysten avulla kuvan siitä, miten vanhusneuvosto voi toiminnallaan vaikuttaa ikääntyneen väestön elinolosuhteisiin kunnassanne. Ovatko kysymykset yksiselitteisiä ja helppoja ymmärtää? Pitäisikö esim. eri toimialoista kysyä erikseen? Puuttuuko kysymyksistä jotain oleellista vanhusneuvoston toimintaan liittyvää?

Myös vapaamuotoisesti oli mahdollista kuvailla millaisilla tavoilla vanhusneuvosto kunnassa/alueella ajaa ikääntyneiden kuntalaisten asiaa.

THL:n tiedustelu välitettiin vanhusneuvostolle pohdittavaksi 7.1.2020 ja kommentointiaikaa oli 19.1.2020 asti. Vanhusneuvoston kommentit välitettiin THL:n asiantuntija Sari Jokiselle 21.1.2020.

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.