Laissa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (Vanhuspalvelulaki), sen 5 §:ssä todetaan, että jokaisen kunnan on laadittava suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnitelma on tehtävä valtuustokausittain ja kaupunginvaltuuston on se hyväksyttävä.

Turussa tällainen vanhuspalvelusuunnitelma sisältyy Turun kaupunkistrategiaan, joka ulottuu vuoteen 2029 asti. Vanhuspalvelusuunnitelma on tehty valtuustokaudeksi 2014–2016, jonka jälkeen sitä ei ole tarkistettu.

Tehdyn suunnitelman jälkeen Turun vanhuspalveluissa on tapahtunut huomattavia muutoksia. Turku on edelleen kohtalaisen laitospainotteinen, koska kotihoitoon ei ole voitu osoittaa riittäviä voimavaroja. Myös vanhuspalvelujen ulkoistaminen on tapahtunut nopeammin, kuin suunnitelmassa on arvioitu.

Iäkkäiden turkulaisten osuus väestöstä lisääntyy edelleen ja ennen kaikkea yli 85-vuotiaitten lukumäärä kasvaa runsaasti, eikä sen mukanaan tuomaa tarvetta palvelurakenteen muutokseen ole voitu suunnitelmassa riittävästi varautua.

Edellä esitettyihin perusteluihin vedoten vanhusneuvosto esittää, että kaupunginhallitus käynnistää vanhuspalvelusuunnitelman tarkistuksen.

Kun Sote-uudistus siirtyi uuteen valmisteluun, ei ole syytä odottaa sen mahdollisesti aikanaan mukanaan tuomia vaikutuksia vanhuspalveluiden rakenteisiin mm. maakunnallisuuden osalta.

Turussa asuu tällä hetkellä n. 40 000 yli 65-vuotiasta. Heidän nykyinen toimintakykynsä ja terveytensä on arvioitava uudelleen ja tarkistetussa vanhuspalvelusuunnitelmassa on osoitettava keinot ja voimavarat heidän palvelutarpeensa tyydyttämiseen.

Vanhusneuvosto edellyttää myös, että vanhuspalvelulain 4§:n mukaisesti vanhusneuvosto saa olla mukana tarkistustyössä.

Turussa 18.10.2019

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

Ulla-Maija Vierimaa                                  Tiina Mäkinen

puheenjohtaja                                          sihteeri