Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 27.6.2018 toteuttaa kokeilun, jossa rollaattoria käyttävät matkustajat saavat kulkea maksutta kaikissa Föli-busseissa päiväalennuksen aikaan eli arkisin klo 9-13. Kokeilu alkoi 24.9.2018. Kokeilun tarkoitus oli kestää vuoden.

Nyt kokeilun tulokset ovat olleet lautakunnan arvioitavana ja vaikutukset ovat olleet pääsääntöisesti myönteiset. Rollaattorinkäyttäjien Föli-matkustaminen on kokeilun aikana lisääntynyt eikä suuria ongelmia ole ollut. Maksuttomien rollaattorimatkojen tuloja vähentävä vaikutus on ollut pieni.

Nyt Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on kokeilun tulosten perusteella päättänyt, että rollaattorien maksutonta esteettömyyskokeilua jatketaan ja seuraavan kerran tuloksia arvioidaan vuonna 2020.

Vanhusneuvosto on käsitellyt kokouksessaan kokeilun tuloksia ja arvioinut rollaattorien käyttäjien kokemuksia arkipäivien matkojen muutaman tunnin maksuttomuudesta.

Vanhusneuvosto pitää hyvänä maksuttoman rollaattorikokeilun jatkopäätöstä. Vanhusneuvosto korostaa kuitenkin, että kokeilun tulosten perusteella on maksuttomuuden käyttöaikoja laajennettava. Vain arkisin keskipäivään ajoittuva maksuttomuus rajoittaa huonosti liikkuvien vanhusten Föli-bussien käyttöä. 

Ikääntyneiden turkulaisten määrä tulee lähivuosina voimakkaasti kasvamaan. Näin myös väistämättä rollaattoria ja pyörätuolia käyttävien määrä lisääntyy. Tämän takia on tärkeätä turvata tämän kasvavan väestönosan mahdollisuudet päästä asunnoistaan julkisilla liikennevälineillä päiväaikaisen lääkäri ym. asiointitarpeen lisäksi mm. liikunta- ja kulttuurikohteisiin. Nämä tapahtumat sijoittuvat ilta-aikoihin ja viikonloppuihin.

Vanhusten lisääntyvällä julkisten liikennevälineiden käytöllä on myös merkitystä Turun keskustan ruuhkautuvan liikenteen hallinnassa.

Näillä perusteilla vanhusneuvosto esittää, että jo kokeilun jatkokauden aikana maksuttomuutta laajennettaisiin niin, että maksuton rollaattorin käyttö Föli-busseissa olisi mahdollista kaikkina Föli-bussien kulkuaikoina ja siis myös viikonloppuina. Tällä tavalla laajennetun kokeilun tulokset arvioitaisiin vuoden kuluttua, syksyllä 2020, jolloin voitaisiin tehdä päätös pysyvistä maksuttomista rollaattorimatkoista lastenvaunujen käytön maksuttomuuden tapaan.

Turussa 18.10.2019

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

Ulla-Maija Vierimaa                                   Tiina Mäkinen

puheenjohtaja                                           sihteeri