Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8119.06.20193
Turun kaupungin vanhusneuvosto7125.09.20195

13111-2017 (032, 633)

Rollaattorien esteettömyyskokeilun jatkaminen

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 81

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 4.6.2019:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 27.6.2018 § 126 toteuttaa kokeilun, jossa rollaattoria käyttävät matkustajat saavat kulkea kaikissa Föli-busseissa maksutta päiväalennuksen aikaan eli arkisin kello 9-13 (kello 9-12.59 lähtevät vuorot). Kokeilu alkoi 24.9.2018 ja kestää noin vuoden ajan.

Lisäksi lautakunta merkitsi tiedoksi, että kokeilun toimivuudesta informoidaan kaikkia kuntia ennen kokeilun päättymistä.

Lautakunta sai tilannekatsauksen rollaattorien esteettömyyskokeilusta 17.4.2019 § 51. Seudullinen joukkoliikenne informoi samalla Föli-kuntia ja muita lausunnon antaneita tahoja kokeilun tuloksista.

Seudullisen joukkoliikenteen näkemyksen mukaan kokeilu on sujunut hyvin. Fölin kuljettajilta saadun palautteen perusteella kokeilussa ei ole ollut suuria ongelmia. Vilppiä ei ole juurikaan havaittu, ja maksuttomuus on sujuvoittanut rollaattoria käyttävien henkilöiden kyytiin nousemista. Föli on saanut positiivista palautetta rollaattoria käyttäviltä henkilöiltä. Kuljettajien arvioiden mukaan, linjasta riippuen, rollaattorimatkojen määrä ei ole muuttunut lainkaan tai se on maksimissaan kaksinkertaistunut. On oletettavaa, että kustannusvaikutus on ollut pienempi kuin etukäteen arvioitiin, mahdollisesti muutamia tuhansia euroja.

Joillakin linjoilla on ollut tilanteita, joissa rollaattorien ja lastenvaunujen mahtuminen on ollut hankalaa ja jompikumpi ei ole päässyt kyytiin. Tämä korostaa sitä, että maksuttomat rollaattorimatkat soveltuvat nimenomaan arjen hiljaiseen aikaan, jolloin mahtumisongelmia on harvoin.

Talvikunnossapidon heikko laatu vaikeutti joukkoliikenteen käyttöä, mikä voi antaa väärää tietoa edun käyttäjämäärästä talvikaudella. 

Jotkut kuljettajat eivät ole tienneet, että matkat ovat maksuttomia arkisin kello 9-13, ja osa on ottanut kyytiin maksutta myös viikonloppuina, mikä on herättänyt hämmennystä asiakkaissa.

Seudullinen joukkoliikenne on ohjeistanut, että myös rollaattorimatkat tulee kirjata manuaalisesti maksujärjestelmään samalla tavalla kuin kertalippuvaihdot. Tämä ei vielä toteudu tyydyttävästi. Kuljettajia tulee jälleen neuvoa maksuttomuuden voimassaoloajasta ja matkojen kirjaamisesta.

Kuljettajilta on tullut palautetta, että rollaattoria käyttävät asiakkaat eivät aina tiedä tästä uudesta kokeiltavasta edusta. Vanhusväestön informointia lisätään, jos kokeilu jatkuu.

Lautakunta on saanut kunnilta valtuutuksen päättää rollaattorien esteettömyyskokeilun jatkotoimenpiteistä. Lautakunnalle esitetään, että rollaattorien esteettömyyskokeilua jatketaan toistaiseksi. Lautakunta saa uuden katsauksen kokeilun vaikutuksista vuonna 2020.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että rollaattorien esteettömyyskokeilua jatketaan toistaiseksi. Rollaattoria käyttävät asiakkaat pääsevät kulkemaan maksutta Fölin linja-autoissa arkisin päiväalennuksen aikaan eli kello 9-13 (kello 9-12.59 lähtevät vuorot).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vanhusne § 71

Sihteeri Tiina Mäkinen 25.9.2019:

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vanhusneuvosto päätti Pekka Paateron esityksestä tehdä Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esityksen, jossa rollaattorien esteettömyyskokeilulle esitetään määräaikaa ja että tämän määräajan jälkeen tehtäisiin päätös, joka oikeuttaa rollaattoria käyttävät matkustamaan Fölin linja-autoissa maksutta kaikkina viikonpäivinä kellonajasta riippumatta.

Vanhusneuvosto valtuutti Pekka Paateron laatimaan em. esitysluonnoksen, joka käsitellään vanhusneuvoston lokakuun kokouksessa.