Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32302.09.20195
Turun kaupungin vanhusneuvosto6925.09.20193

9400-2019 (00 00 01)

Vanhusneuvoston asettaminen toimikaudeksi 2019-2021

Tiivistelmä: -

Kh § 323

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja ts. osallisuuden erityisasiantuntija Mirja Teräs 16.8.2019:

Vanhusneuvosto toimii Turussa asuvien ikääntyvien henkilöiden osallistumisen ja vaikuttamisen kanavana ja tarkastelee asioita heidän näkökulmastaan nostamalla asioita yleiseen keskusteluun. Vanhusneuvoston lakisääteisiin ja toimintasäännön mukaisiin tehtäviin kuuluu mm. osallistuminen kaupungin eri toimialojen toiminnan suunnitteluun valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyvän väestön hyvinvoinnin, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen kannalta taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta ns. vanhuspalvelulaissa tarkoitetulla tavalla. Vanhusneuvoston tehtävänä on myös tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa. Vanhusneuvosto tekee yhteistyötä Turun muiden vaikuttajaryhmien kanssa.

Kaupunginhallituksen 2.2.2015 § 51 vahvistaman toimintasäännön mukaan vanhusneuvostossa on kolmetoista (13) varsinaista jäsentä ja heillä kullakin henkilökohtainen varajäsen. Kahdeksan (8) varsinaista jäsentä ja heidän varajäsentään edustaa eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä ja viisi (5) jäsentä varajäsenineen edustaa kaupunginhallituksen nimeämiä luottamushenkilöitä. Kaupunginhallitus valitsee vanhusneuvoston toimikauttaan vastaavaksi ajaksi. Toimintasäännön mukaan kaupunginhallitus nimeää vanhusneuvoston puheenjohtajan. Vanhusneuvoston sihteerinä toimii kaupungin nimeämä viranhaltija tai työntekijä.

Vanhusneuvoston eläkeläis- ja vanhusjärjestöedustajien nimeämisen valmistelu on tehty asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueella. Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa järjestettiin 4.6.2019 Turun vanhusneuvoston ja Turun vammaisneuvoston toimintaa, tavoitteita ja työskentelyä sekä jäsenen tehtäviä koskeva avoin informaatiotilaisuus. Kutsu tilaisuuteen julkaistiin Kaupunkilehti Turkulaisessa ja lähetettiin tiedossa oleville ao. järjestöille sähköpostitse. Tilaisuuden jälkeen järjestöillä oli 20.6.2019 mennessä mahdollisuus ilmoittaa ehdokkaansa Turun kaupungille. Ehdokkaita ilmoitettiin yhteensä 18, joista kahdeksan oli uusia. Ehdokkaista neljä oli miehiä ja 14 oli naisia. Tavoitteena on ollut muodostaa mahdollisimman laaja ja monipuolinen Turun verkosto, jossa osa edustaa edellisen vanhusneuvoston kokemusta ja osaamista ja osa ei ole aiemmin kuulunut neuvostoon.

Asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueen valmistelema ehdotus eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajiksi perustuu vastuualueella määriteltyihin valintakriteereihin. Vanhusneuvosto toimikaudelle 2019–2021 tulisi asettaa siten, että vanhusneuvostoon valitaan eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen ehdotusten pohjalta asiakkuus- ja osallisuus – vastuualueen vahvistamien valintakriteerien mukaisesti sekä luottamuselintoimikunnan 15.8.2019 tekemän ehdotuksen pohjalta seuraavat henkilöt:

Eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajat:

JäsenVarajäsen
  
Marjut AaltoHilkka Mattila
Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ryJHL Turku eläkeläiset ry
  
Aira HellströmHülya Kytö
Turun kansalliset seniorit ryDaisy Ladies ry
  
Merja KiveläIrja-Mai Numminen
Turun Eläkkeensaajat ryItä-Turun Eläkkeensaajat ry
  
Per-Olof NordinMirja Hovirinta
Åbo Svenska pensionärsklubb r.f.Turun Eläkeläiset ry
  
Pekka PaateroEija Ketola
Turun Sotaveteraanit ryTurun seudun senioriopettajat ry
  
Eini PihlajamäkiVäinö Lindberg
Lounais-Suomen Loma ja Virkistys ryTurun Seudun Romanit ry
  
Soili RaitanenKaija Kiessling
Punainen Risti, Turun osastoTurun Työväen Eläkeläiset ry
  
Risto SaariTarja Lesslig
Valtion Eläkkeensaajat VES-TURKU ryIkinuoret Eläkkeensaajat ry

Luottamushenkilöedustajat:

JäsenVarajäsen
Ulla-Maija VierimaaHannele Mustonen
Anita BirstolinPirjo Saarinen
Matti RantanenIlari Luojola
Maisa SaloniemiSari Lähteenmäki
Pekka AhoJyrki Åland

 

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa vanhusneuvoston toimikaudelle 2019 2021 ja valitsee vanhusneuvoston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet edellä esitetyn mukaisesti. 

Lisäksi kaupunginhallitus päättää nimetä vanhusneuvoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. 

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että vanhusneuvoston puheenjohtajaksi nimettiin Ulla-Maija Vierimaa ja varapuheenjohtajaksi Soili Raitanen.

Päätös asiassa tehtiin Katteluksen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Vanhusne § 69

Sihteeri Tiina Mäkinen 25.9.2019:

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.