Vanhusneuvoston 12.6.2019 arviointiseminaarin yhteenveto

 

Vanhuspalvelulain [1] 11 §:n mukaan kunnan on asetettava ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvosto on otettava mukaan lain 5 §:ssä tarkoitetun suunnitelman valmisteluun ja 6 §:ssä tarkoitettuun arviointiin.

Lisäksi neuvostolle on muutoinkin annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta.

Kaupunginhallitus hyväksyi 2.2.2015 kokouksessaan (§ 51) vanhusneuvostolle uuden toimintasäännön, jonka mukaan Turun kaupungin vanhusneuvoston tehtävänä on:

  1. Osallistua vanhuspalvelulain 5 §:n mainitun ”Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi” valmisteluun.
  2. Seurata kaupungin eri toimialojen suunnittelua ja valmistelua asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta.
  3. Tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa.
  4.  Pitää yhteyttä eläkeläis- ja vanhusjärjestöihin ja tiedottaa ja viestiä vanhuksia koskevista asioista eteenpäin.
  5.  Valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus.
  6.  Hoitaa muut vanhusneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät

Vanhuspalvelulaista ja Turun kaupungin vanhusneuvoston toimintasäännöstä johdetut vanhusneuvoston toiminnan tavoitteet vuodelle 2019 ovat:

Osallistua proaktiivisesti kaupungin eri toimialojen ikäihmisiin liittyvien asioiden suunnitteluun ja valmisteluun; seurata kaupungin lauta- ja johtokuntien työskentelyä ikäihmisiin liittyvän päätöksenteon osalta

Kesken jääneet asiat:



[1] Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012)