Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto5415.05.201913

1905-2019 (07 02 01, 00 00 01)

Tilaisuudet

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 54

Sihteeri Tiina Mäkinen 15.5.2019:

EhdotusVanhusneuvosto valitsee edustajat tuleviin tilaisuuksiin. Tässä yhteydessä käydään myös lyhyesti läpi viimeisen kuukauden ajalta tilaisuudet, joihin vanhusneuvoston jäsen on osallistunut kutsusta edustaen ko. tilaisuudessa samalla koko vanhusneuvostoa (ks. pöytäkirjat 10.2.2016 (23 §) sekä 11.2.2015 (13 §).

Lisäksi merkitään tiedoksi tulevat vanhusneuvoston järjestämät tilaisuudet ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteutettavat tapahtumat.

PäätösHülya Kytö oli ollut päivystämässä Palvelutori Poijussa 9.4.2019. Keskustelussa oli noussut esille se, että Poijun muuton myötä KOP -kolmioon avautuviin keskitetyn asiakasohjauksen tiloihin kahvilatoimintaa ei enää uusissa tiloissa ole.

Toisena asiana keskusteluissa esille oli noussut Fölin runkolinjauudistus 2021. Uudistuksella pyritään parantamaan matkustamisen sujuvuutta, lisäämään poikittaisyhteyksiä, parantamaan koko Föli-alueen saavutettavuutta ja tihentämään vuorovälejä.

Julkaistut linjastoluonnokset kuitenkin antavat Kytön mukaan ymmärtää, että uudistuksen myötä linjojen pysäkkejä harvennetaan ja matkat pysäkiltä toiselle pitenevät huomattavasti. Tämä on kohtuutonta vanhuksia ja liikuntarajoitteisia ajatellen, jos heidän lähipysäkkinsä poistuvat ja kävelymatka seuraavaksi lähimpänä olevalle pysäkille on huomattavasti pidempi.

Todettiin, että vanhusneuvosto on antanut lausuntonsa elokuun 2018 lopussa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan lausuntopyyntöön koskien runkolinjaston linjastoluonnoksia ja uudistusasiaa on ikäihmisten näkökulmasta tuotu siinä yhteydessä esille (ks. tarkemmin Dnro 5539-2018).

Leif Westerén päivysti Poijussa 14.5.2019. Toiveena oli esitetty, että palvelulinjojen reittejä kehitettäisiin siten, että joku palvelulinjoista kulkisi myös Hemmetin ja Parkinmäen palvelutalon vierestä.

Kaupunginhallituksen 6.5.2019 kokouksessa iltakouluasiana, § 189, esillä oli Turun kaupungin vaikuttajaryhmien toiminta asiakaslähtöisyyden toteuttajina. Asiaa kokouksessa esittelivät ts. osallisuuden erityisasiantuntija Mirja Teräs ja vaikuttajaryhmien edustajat. Vanhusneuvostoa tilaisuudessa edusti puheenjohtaja Soili Raitanen.

Marjut Aalto, varapuheenjohtaja Anita Birstolin, Risto Saari ja Leif Westerén olivat olleet 7.5.2019 tutustumassa vanhusten avopalvelujen järjestämään kuntouttavaan päivätoimintaan ja kotiutustiimin toimintaan. Esittelijänä oli toiminut kotiinkuntoutumistoiminnan palveluesimies Pirkko Lämsä. Mikäli vanhusneuvostosta löytyy vielä muitakin, jotka haluaisivat ko. toimintaan tutustua, on toinen esittelyajankohta mahdollista järjestää asiasta kiinnostuneille.

Tulevina tilaisuuksina merkittiin tiedoksi 11.6.2019 klo 9:15–11:30 Turun pääkirjaston Studiossa järjestettävä senioreiden joukkoliikennetyöpaja.

Työpajan tavoitteena on kerätä ikäihmisten ajatuksia kaupungissa liikkumisesta ja kokemuksia joukkoliikenteen käytöstä. Paikalle toivotaan erityisesti yli 65-vuotiaita turkulaisia – yhtä lailla aktiivisia bussilla liikkujia sekä niitä, jotka kokevat joukkoliikenteen käytön jollakin tapaa hankalaksi tai valitsevat mieluiten oman auton.

Tilaisuuden järjestävät Valonia, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun seudun joukkoliikenne Föli osana GreenSAM -hanketta