Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto4515.05.20194

13111-2017 (032, 633)

Rollaattorien esteettömyyskokeilu; tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 45

Tiivistelmä:

Lautakunnalle tuodaan tiedoksi rollaattorien esteettömyyskokeilun tähänastisia tuloksia.

Tksjlk § 51

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 9.4.2019:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 27.6.2018 § 126 toteuttaa kokeilun, jossa rollaattoria käyttävät matkustajat saavat kulkea kaikissa Föli-busseissa maksutta päiväalennuksen aikaan eli arkisin kello 9-13 (kello 9-12.59 lähtevät vuorot). Kokeilu alkoi 24.9.2018 ja kestää noin vuoden ajan.

Lisäksi lautakunta merkitsi tiedoksi, että kokeilun toimivuudesta informoidaan kaikkia kuntia ennen kokeilun päättymistä.

Fölin bussit ovat täynnä suurimpana osana päivää, joten rollaattorien käyttöä pyritään ohjaamaan päivän hiljaisimpaan asiointiaikaan eli keskelle päivää. Ajankohta 9-13 (arkisin) on sama kuin on hiljaisen ajan alennus seniorien matkakorteilla, siksi asiakkaiden on helppo hahmottaa alennusaika. Päiväaikaankaan ei voida taata mahtumista bussiin. Kuten muutoinkin joukkoliikenteessä, jos keskisilta on jo täynnä, uusia lastenvaunuja, rollaattoreita tai pyörätuoleja ei voida ottaa kyytiin.

Kultakin Föli-kunnalta pyydettiin lausunto esteettömyyskokeilusta. Kaikki Föli-kunnat olivat valmiita siihen, että lautakunta päättää jatkotoimenpiteistä (jatkaminen, lopettaminen) kokeilusta saatavien tulosten perusteella. Lieto kuitenkin edellytti, että Liedon kunnanhallitukselle tuodaan tiedoksi kokeilusta saadut tulokset ennen kuin jatkosta päätetään. Turku edellytti, että rollaattorien esteettömyyskokeilun ajan seurataan käyttäjäkokemuksia sekä kokeilun vaikutuksia liikenteen sujuvuuteen. Käyttäjäkokemuksista tuodaan Turun kaupunkikehitysjaostolle selvitys ennen kokeilun päättymistä.

Esteettömyyskokeilu on jatkunut nyt hieman yli puoli vuotta. Seudullisen joukkoliikenteen näkemyksen mukaan kokeilu on sujunut hyvin. Fölin kuljettajilta saadun palautteen perusteella kokeilu on sujunut lähes ongelmitta. Asiaan liittyen ei ole juurikaan havaittu vilppiä, ja maksuttomuus on sujuvoittanut rollaattoria käyttävien henkilöiden kyytiin nousemista. Föli on saanut positiivista palautetta rollaattoria käyttäviltä henkilöiltä. Kuljettajien arvioiden mukaan, linjasta riippuen, rollaattorimatkojen määrä ei ole muuttunut lainkaan tai se on maksimissaan kaksinkertaistunut. On oletettavaa, että kustannusvaikutus on ollut pienempi kuin etukäteen arvioitiin, mahdollisesti muutamia tuhansia euroja.

Joillakin linjoilla on ollut tilanteita, joissa rollaattorien ja lastenvaunujen mahtuminen on ollut hankalaa ja jompikumpi ei ole päässyt kyytiin. Tämä korostaa sitä, että maksuttomat rollaattorimatkat soveltuvat nimenomaan arjen hiljaiseen aikaan, jolloin mahtumisongelmia on harvoin.

Talvi oli erittäin hankala kaikkien joukkoliikenteen matkustajien kannalta ja erityisesti rollaattoria käyttävien asiakkaiden kannalta. Lunta oli paljon, talvikunnossapidon laatu oli heikko, ja bussin saapumiseen ajallaan ei voinut luottaa Turun keskustassa. Tämä vaikeutti joukkoliikenteen käyttöä ja voi siksi antaa väärää tietoa käyttäjämäärästä. 

Kuljettajilta on tullut palautetta, että rollaattoria käyttävät asiakkaat eivät aina tiedä tästä uudesta kokeiltavasta edusta. Vanhusväestön informoimiseen kannattaakin kiinnittää lisää huomiota erityisesti jos kokeilu jatkuu.

Tämä tilannekatsaus lähetetään Föli-kunnille sekä muille lausunnon antaneille tahoille.

Lautakunta tulee, kuntien antamalla mandaatilla, päättämään rollaattorien esteettömyyskokeilun jatkotoimenpiteistä viimeistään kesäkuussa 2019.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee rollaattorien esteettömyyskokeilun tilannekatsauksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

                      tied Kaarinan kaupunki

                      tied Liedon kunta

                      tied Naantalin kaupunki

                      tied Raision kaupunki

                      tied Ruskon kunta

                      tied Hyvinvointitoimiala

                      tied Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto

                      tied Turun kaupungin vanhusneuvosto

                      tied Vammaisneuvosto

 

Sihteeri Tiina Mäkinen 15.5.2019:

EhdotusVanhusneuvosto merkitsee joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle 17.4.2019, § 51, antaman tilannekatsauksen rollaattorien esteettömyyskokeilusta tiedokseen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.