Lausunto yleiskaava 2029 (1/2009) luonnoksesta ja keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelusta

 

13278-2012 (611, 065)

 

Vanhusneuvosto toteaa nyt nähtävänä olleen yleiskaavaluonnoksen olevan esitystavaltaan hyvä ja siitä voi asiaa tuntematon turkulainen saada käsityksen siitä, mihin luonnoksella pyritään.

Suuren asiasisällön takia on kuitenkin kokonaisuuden hahmottaminen vaikeaa ja vanhusneuvosto koettaa keskittyä olennaisiin vanhusten ja vaikeasti liikkuvien kannalta keskeisiin asioihin.

Vanhusneuvosto pitää keskeisenä sitä, että vuoteen 2029 ulottuvassa suunnitelmassa otetaan huomioon, että Turussa vanhusväestön osuus on koko ajan kasvussa ja saavuttanee suurimman prosenttiosuuden juuri suunnittelukauden lopussa.

 

Tämän takia suunnitelman vanhusväestön kannalta keskeiset asiakokonaisuudet ovat:

Asuminen ja ympäristö.

Turun jatkosuunnittelussa on ikääntyvän turkulaisväestön kannalta välttämätöntä ottaa kaavamerkinnöissä huomioon asuinrakentamisen monimuotoisuus siten, että esteettömyys varmistetaan kaikissa asuntotyypeissä. Vanhusneuvoston mielestä suuret vanhuspalveluyksikkökoot ja niiden keskittymät eivät ole perusteltuja.

Vanhusten huonontuneen liikkumiskyvyn takia keskustan rakennuskannan tiivistämistä on syytä jatkaa välimatkojen lyhentämisen takia. Vanhusneuvoston mielestä edellisen johdosta tulee kaavamerkinnöillä mahdollistaa korkeiden asuinrakennusten rakentaminen myös keskusta-alueelle.

Sosiaali- ja terveyspalvelut.

Vanhusneuvoston mielestä vanhusten palvelujen saatavuuden kannalta on kaavamerkinnöin turvattava sote-palveluyksiköiden sijoittuminen eri puolille kaupunkia, mahdollisimman lähelle käyttäjiä. Tyksin alueen laajenemistarve on turvattava niin radan päälle kuin Itäharjun suuntaan.

Kulttuuri ja liikunta.

Ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta on keskeistä, miten he pystyvät liikkumaan kaupungilla ja siirtymään mm. kulttuuripalvelujen piiriin. Tämän takia kaavoituksessa on tärkeintä liikennesuunnat ja niiden varteen rakennettavat kevyen liikenteen väylät. Yleiskaavaluonnoksessa ovat mahdollisuudet tähän kohtuullisen hyvät. Käytännön toteutuksen osalta vanhusneuvosto pitää tärkeänä jokirannoilla liikkumisen parantamista, joka on mahdollista vain erottamalla jalankulkijat ja pyöräilijät omille kaistoilleen.

 

Erilliskysymyksenä on pyydetty kantaa Kupittaan siirtolapuutarhan merkintätavasta. Nyt ehdotuksena oleva kaavamerkintä mahdollistaa puutarhan alueen muuttamisen muuhun käyttöön. Vanhusneuvosto toteaa, että suuri osa siirtolapuutarhan vuokralaisista on ikääntynyttä väestöä ja heille se on kesäisen elämän keskipiste ja tärkeä virkistyskohde. Tämän takia ainakin kaavaperusteluissa on tämä huomioitava. Jos aikanaan siirtolapuutarhan käyttö muuttuu muuhun tarkoitukseen, on ennen muutosta saatava uusi alue sellaisesta paikasta, johon myös vanhempien ja heikkoliikkeisten on helppo päästä.

Raision rajalla olevan kadun linjaus on syytä olla yleiskaavaluonnoksessa, kunhan sen ympäristöhaitat puistoalueella minimoidaan ja häiriöt pientaloasutukseen ovat mahdollisimman pienet (esim. istutukset ja meluvallit). Katuyhteys mahdollistaa myös vanhemman turkulaisväen helpomman pääsyn kauppakeskuksiin. Luonnollisesti on julkisen liikenteen reittejä ohjattava tätä kautta.

Keskusta-alueiden merkintöjen tarkkuustasoa tulisi tarkentaa yleiskaavan tavoitteiden toteutumisen parantamiseksi. Näin mm. rakentamisen monimuotoisuuden turvaamiseksi ja kevyen liikenteen reittien tarkemmaksi määrittämiseksi esim. jokirannat.

Kävelykeskustan laajuus on vanhusneuvoston mielestä riittävä, kunhan varsinaisessa kaavoituksessa sen toteutuminen varmistetaan.

Kaavamerkinnät mahdollistavat riittävän laajasti joukkoliikennereittien sijoittelun. Toriparkin valmistelun edetessä koko reittien suunnittelu on uusittava. Vanhusneuvoston mielestä bussien on palattava torille, joko sen reunoille tai kannen alle toriparkkiin.

Kaavamerkinnät mahdollistavat pyöräilyreittien kehittämisen jatkotyön. Jatkotyössä on tarkasti selvitettävä, miten pyöräily ja jalankulku erotetaan toisistaan hyvällä tavalla. Heikosti toimivina esimerkkeinä ovat pyörätiet Humalistonkadulla ja Kaskenmäellä.

Autoilu on mahdollistettava jatkossakin ydinkeskustassa. Kauppojen saavutettavuuden kannalta myös heikoimmin liikkuvien autoilumahdollisuus on turvattava ja toriparkin lisäksi myös kadunvarsipysäköintipaikkoja mm. invapaikkoja on oltava.

Turun sijainti Aurajoen molemmin puolin ruuhkauttaa jo nyt liikennettä silloilla. Toriparkin valmistuminen lisää liikennettä silloilla. Tämän takia ei ole tällä siltamäärällä mahdollista estää autoilua millään sillalla.

Kaikkiaan vanhusneuvosto pitää tehtyä valmistelutyötä hyvänä ja se luo edellytykset turkulaisten vanhustenkin kannalta menestykselliseen jatkotyöhön. Vanhusneuvosto on mielellään mukana jatkovalmistelussa, kunhan sille annetaan voimakkaasti kasvavan vanhusväestön edustajana siihen mahdollisuus.

 

Turussa 14.1.2019

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Soili Raitanen         Tiina Mäkinen

vanhusneuvoston puheenjohtaja      vanhusneuvoston esittelijäsihteeri