Kotihoito on kokonaisuus

 

Turun kaupunki on päättänyt ottaa hoitaakseen Luolavuori-Koivulan kotihoidon 29.3.2019 lukien yksityisen palvelutuottajan sanottua sopimuksen irti. Ottamatta kantaa siirron tarkoituksenmukaisuuteen Turun vanhusneuvosto haluaa kiinnittää huomiota kotihoidon kattavuuteen, henkilöstön määrään ja alueelliseen tasa-arvoon. Vanhusneuvoston tiedossa on, että kotihoito toimii eri tavalla ja eritasoisesti kaupunginosasta riippuen. Vanhusneuvoston mielestä ei näin saa olla.

 

Vanhusneuvosto kiinnittää huomiota siihen, että suuri osa vanhusten kotihoidosta toimii hyvin ja niissä toimiva koulutettu henkilöstö tekee hyvää työtä. Kun käyttöön saadaan luvatut parisen kymmentä lisähenkilöä, on tämän mittavan kotihoidon kokonaisvoimavaran hyvinvoinnista pidettävä nykyistä paremmin huolta. Kun näyttää siltä, ettei henkilöstön työmäärän kohtuullisuudesta ja päivittäisen työmatkan suurista erimittaisuuksista saa lähiesimiestaso riittävästi tietoa, ei hyvän johtamisen edellytyksiä ole.

 

Koulutettua kotihoidon henkilöstöä on myös vaikea saada ja varsinkin runsaiden sairauslomien paikkaaminen sijaishenkilöstöllä tuottaa vaikeuksia. Syynä näyttää olevan, paitsi naapurikuntia hieman alhaisempi palkkataso, myös kotihoidon julkisuudessa esiintyvä aliarvostaminen ja huono maine.

 

Arvostusta ja motivaatiota siirtyä yksityiseltä kaupungille Luolavuori-Koivulassa ei ainakaan lisää kaupungin tulkinta, että siirrossa ei toteudu liikkeenluovutuksen periaatteet ja näin kaupunki voi olla ottamatta työntekijöitä palvelukseensa ns. vanhoina työntekijöinä. Myös alueen kotihoidon asiakkaiden kannalta on ensiarvoisen tärkeätä, että tutut hoitajat jatkavat työtään.

 

Turun vanhusneuvosto pitää perusteltuna, että tämä päätös perutaan ja samalla kunnioitetaan koulutetun kotihoidon henkilöstön pitkää työkokemusta yksityisellä toimijalla. Jotta nämä ihmiset saadaan jatkamaan tärkeää työtänsä kaupungin tehtävissä, on heidän työkokemuksensa tunnustettava ja otettava täysimääräisenä huomioon työuran jatkuessa kaupungin palveluksessa.

 

Jotta toistuvasti julkisuudessakin esiintyvät väitteet vanhustenhuollon tilasta Turussa saadaan selvitettyä, Turun vanhusneuvosto edellyttää saavansa riittävät tiedot siitä, mitä vanhusten kodeissa kotihoito tekee, mitkä ovat heidän keskimääräiset kotikäyntiaikansa ja miten heidän palkkauksensa on suhteessa ympäristökuntien vastaavasti koulutettujen ja samoja tehtäviä tekevien kanssa. Lisäksi vanhusneuvosto haluaa kaupungin arvion kotihoitohenkilöstön alueellisesti huomattavista sairauspoissaolojen syistä.

 

Jos niin halutaan, ovat vanhusneuvoston jäsenet valmiita olemaan yhden päivän ajan kotihoidon työntekijän mukana asiakkaiden kodeissa, heidän niin salliessa.

 

Turussa 19.11.2018

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Soili Raitanen   Tiina Mäkinen

puheenjohtaja   esittelijäsihteeri