Kaupunginhallitus

 

 

 

Vanhusneuvoston lausunto Turun seudun joukkoliikenneratkaisusta

 

 

Kaupunginhallitus on 21.9.2018 pyytänyt vanhusneuvostolta lausuntoa Turun seudun joukkoliikenneratkaisun suunnitelmista. Tiiviitä kannanottoja pyydetään erityisesti viiteen pääkysymykseen.

 

1.Minkä näette parhaaksi järjestelmävaihtoehdoksi Turun seudulle?

2.Minkä näette parhaaksi linjausvaihtoehdoksi?

3.Minkälaisia vaikutuksia näette raitiotiellä, superbussilla ja runkobussilla olevan Turun, Turun keskustan ja Turun seudun kehitykseen?

4.Miten kyseiset liikennemuodot vaikuttaisivat toimintaamme?

5.Miten vanhusneuvosto suhtautuu joukkoliikenneratkaisujen laajentamiseen seudulliseksi Turun naapurikuntiin?

 

Edellä esitettyihin kysymyksiin vanhusneuvosto lausuu seuraavaa:

 

Vanhusneuvosto on antanut lausunnon Turun raitiotiehankkeesta 4.6.2015. Ko. lausunnossa vanhusneuvosto on puoltanut seudullisen raitiotieratkaisun jatkosuunnittelua.

 

Kuluneen kolmen vuoden aikana joukkoliikenteen perusedellytykset ovat kuitenkin muuttuneet. Toriparkin rakentamistyö on alkanut ja sen valmistuminen antaa joukkoliikenteen toimivuudessa uusia arviointimahdollisuuksia.

 

Turun seudun ikääntyneen väestön mahdollisuudet käyttää julkisia kulkuvälineitä tulevat muuttumaan.

 

Vanhusneuvoston mielestä tulee ennen lopullista joukkoliikenneratkaisua saada päätökset siitä, miten yksityisautoliikenne keskustan alueella toimii. Toiminnallisen kaupunkikeskuksen rakentuminen edellyttää ikääntyneiden ja heikommin liikkuvien ihmisten pääsyä ydinkeskustaan myös omalla autolla. Se tarkoittaa, että autoilla on oltava joustava pääsy siltojen yli pysäköintilaitoksiin, tärkeimpänä Toriparkki ja Louhi.

 

Näiden päätösten jälkeen tarvitaan ratkaisu matkakeskuksen rakentamisesta linja-autoaseman läheisyyteen huomioiden VR:n tarpeet ja päätettävän joukkoliikenneratkaisun saavutettavuus.

 

Samoin on saatava aikaan yhdessä VR:n kanssa ratkaisu siitä, miten matkakeskukseen tukeutuen voitaisiin käynnistää aluejunakokeilu, aloittamalla se kokeiluna Uudenkaupungin radan sähköistyksen jälkeen Turku-Uusikaupunki-reitillä. Autotehtaan tarpeiden lisäksi pilotilla olisi suuri merkitys vanhusten liikkumiseen mm. vapaa-ajan asuntoihin Vakka-Suomessa. Myös Salo ja Loimaa olisivat tärkeitä aluejunareittejä.

 

Vasta näiden perusratkaisujen jälkeen voidaan arvioida Turun seudun joukkoliikenneratkaisuja.

 

 

 

 

1.Tässä vaiheessa ja ottaen huomioon vanhusten liikkumistarpeet ja näköpiirissä oleva Turun kaupungin taloustilanne, vanhusneuvosto esittää joukkoliikennehanketta nykyisen bussilinjaston pohjalta. Liikennemuotona Föli on saavuttanut suuren luottamuksen sen kehittämiseksi laajemmin myös seudullisena perusratkaisuna. Turun kaupungin alueella se merkitsee tarvetta korvata nopeasti nykyistä bussikalustoa siten, että myös vaikeasti liikkuvat turkulaiset pääsevät busseihin ja niistä pois. Tämä koskee myös rollaattoreilla ja pyörätuoleilla liikkuvia. Vanhusneuvoston mielestä kattavan reittiverkoston ja riittävän lyhyiden pysäkkietäisyyksien saavuttaminen on mahdollista vain nykyaikaisilla, sähkötoimisilla busseilla

2.Jos kuitenkin päädytään raitiotievaihtoehtoon tai superbussiin, vanhusneuvoston mielestä ensisijainen linjausvaihtoehto tulisi olla seudullinen, lähtien Kaarinasta, kulkien Varissuon kautta matkakeskukseen ja sieltä Länsikeskuksen kautta Raision keskustaan.

3.Kaikilla valittavilla vaihtoehdoilla on myönteinen vaikutus Turun keskustan kehittymiseen, edellyttäen ettei näillä tukita autojen pääsyä keskustaan. Myönteinen vaikutus on myös Turusta ympäristökuntiin päin.

4.Vanhusneuvoston omaan toimintaan ratkaisulla ei ole vaikutusta. Neuvoston jäsenjärjestöjen toimintaan valinnalla on kuitenkin suuri merkitys esim., miten kaupungin eri osista voidaan liikkua sekä keskustaan, että muihin kaupunginosiin ja muihin kuntiin. Vanhusneuvosto viittaa aikaisemmin lausumaamme siitä, että vain nykyistä bussiverkostoa ja -kalustoa kehittämällä tämä on mahdollista.

5.Vanhusneuvosto suhtautuu myönteisesti seudulliseen ratkaisuun. Jo nyt on yhteistyössä ympäristökuntien vanhusneuvostojen kanssa tullut esiin tarve parantaa yhteyksiä mm. Turun kulttuurilaitoksiin ja terveydenhuollon yksiköihin.

 

 

 

 

Turussa 30.10.2018

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

 

 

 

Soili Raitanen         Tiina Mäkinen

vanhusneuvoston puheenjohtaja      vanhusneuvoston esittelijäsihteeri