Esitys      1 (1)

      Dnro 5989-2018 (00 01 02)

 

Turun kaupungin vanhusneuvosto   21.5.2018

 

Turun vanhusneuvoston esitys Romanityön kehittämissuunnitelman uusimisesta

 

 

Suomeen on juuri valmistunut uusi Romanipoliittinen ohjelma 2018 - 2022. Nyt on aika katsoa, miten romaniasioita on hoidettu ja hoidetaan Turussa.

 

Turkuun hyväksyttiin vuonna 2005 Turun romanityön kehittämissuunnitelma. Kuluneiden kolmentoista vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia romanien elinolosuhteissa, koulutuksessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, työhön sijoittumisessa ja kulttuurissa.

Turun vanhusneuvostolla ei ole käsitystä miten kehittämissuunnitelman toteutumista on seurattu. Suunnitelma sisältää mm. 25 kehittämisehdotusta, mutta niiden toteutumista ei näytä seuratun tai arvioidun.

Suomi täytti viime vuonna 100 vuotta ja monissa puheissa niin Turussa kuin muuallakin korostettiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden merkitystä kansakuntamme nopeassa kehityksessä. Nyt juhlavuoden mentyä, on aika arvioida, miten tämä yhdenvertaisuus toteutuu yhdenvertaisuuslain perusteella ja miten Turun yhdenvertaisuustoimikunta on voinut toimia Turussa romanien osalta.

 

Tämän takia Turun vanhusneuvosto esittää, että kaupunkiin hyväksytään uusi romanityön kehittämisohjelma.

Romanityön kehittämisohjelman tulee sisältää mm. analyysin, miten romanilasten päivähoito ja peruskoulutus on edistynyt, onko ja miten paljon romaninuorten toisen asteen koulutus lisääntynyt ja ovatko korkeakoulujen ovet avautuneet lisää romaninuorille. Lisäksi ohjelman tulee kertoa, miten romanien työhön sijoittuminen on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Ohjelman pitää myös arvioida, miten romanikulttuuri on menestynyt kovassa kilpailussa muiden kulttuuriharrastusten joukossa.

 

Romanityön ohjelmassa on myös oltava selkeät kehittämisohjelmat, vastuutahot ja toteuttamisaikataulut. Lisäksi ohjelmassa on kerrottava, miten suunnitelman toteutumista seurataan ja arvioidaan.

 

Turussa 17.5.2018

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Soili Raitanen      Tiina Mäkinen

vanhusneuvoston puheenjohtaja   vanhusneuvoston esittelijäsihteeri