Kaupunginhallitus

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston lausunto Turun pyöräilyn kehittämisohjelmasta

 

 

Yleistä

 

Vanhusneuvoston mielestä lausunnolla oleva suunnitelma on hyvä. Turussa väestön ikääntyminen aiheuttaa lisää tarpeita liikkumisen monipuolistamiseen. Väestön vanhetessa myös iäkkäiden parantunut terveydentila antaa heille mahdollisuuden jatkaa pyöräilyä entistä pidempään. Se edellyttää kuitenkin elinkaariajattelua kaikessa liikkumisessa, autoilussa, julkisessa liikenteessä, pyöräilyssä ja kävelyssä. Vanhojen ihmisten osalta tämä merkitsee esteettömyyttä kaikissa liikuntamuodoissa, siis myös pyöräilyssä. Vanhusneuvosto kannustaa toimenpiteitä, joilla esteetöntä ja turvallista pyöräilyä voidaan harrastaa myös iäkkäänä sillä pyöräily on erinomainen tapa ylläpitää vanhenevan ihmisen lihasvoimaa ja se on myös hyvä tapa ylläpitää ja kehittää tasapainoa.

 

Tavoitteet

 

Kuten suunnitelman tiivistelmässä todetaan, pyöräilyn suurimpina esteitä ovat keskustan katkonaiset, liian kapeat ja huonokuntoiset pyörätiet. Nämä ongelmat korostuvat vanhempien pyöräilijöiden kohdalla.

 

Vanhempien pyöräilijöiden osalta ongelmat korostuvat talvella. Käytännössä iäkäs liikkuja ei uskalla pyöräillä lainkaan. Tämän takia pyöräteiden talvihoidon ja liukkauden poiston tulisi olla pyöräily- ja kävelyreiteillä vähintään samalla tasolla kuin ajoradoilla. Tällä hetkellä liian usein aurataan ensin ajoradan lumet jalkakäytävälle tai kevyen liikenteen väylälle ja vasta joskus myöhemmin poistetaan lumi ja liukkaus näiltä väyliltä. Lisäksi pyöräilijöiden kannalta on väärin, että liukkauden torjuntaan käytetään murskattua sepeliä, joka rikkoo polkupyörän renkaita.

 

Vanhusneuvosto pitää hyvänä nyt käynnissä olevaa liukkaudentorjuntaa harjasuolausmenetelmällä ja toivoo sen käyttöönottoa pysyvästi ja laajennettuna. Paitsi pyöräilijöitä, menetelmä auttaa myös kävelijöitä ja rollaattoreilla liikkuvia.

 

Vanhojen ihmisten liikkumisen turvallisuuden kannalta on tärkeätä, että kävelijöille ja pyöräilijöille on oma väylänsä. Tällä hetkellä Turussa on paljon kevyen liikenteen väyliä, joissa jalankulkijat ja pyöräilijät liikkuvat sekaisin samalla väylällä ja varsinkin hitaammin liikkuvien vanhusten osalta vaaratilanteita on päivittäin. Paras ja turvallisin vaihtoehto on yksisuuntaiset kevyen liikenteen väylät, joissa jalankulku ja pyöräily on erotettu omille kaistoilleen.

 

Vanhusneuvosto pitää myös tärkeänä keskustan ulkopuolella olevien väylien kehittämistä niin, että pyöräillen tai kävellen voi päästä asunnoista julkisten kulkuväylien pysäkeille. Silloin tarvitaan pyöräpysäköintimahdollisuuksia pysäkkien läheisyyteen.

 

Vanhusneuvosto toivoo vaikutettavan myös turkulaiseen pyöräilykulttuuriin (pyöräilijöihin) eri keinoin. Näin voitaisiin luottaa sääntöjen noudattamiseen ja liikenne sujuisi nykyistä paremmin ja turvallisemmin.

 

Kokonaisuudessaan vanhusneuvosto pitää suunnitelmaa hyvänä ja on mielellään mukana myös ohjelman toteutusvaiheessa, jotta siinä vaiheessa vanhusväestön erikoistarpeet muistetaan ottaa huomioon.

 

 

 

 

 

Turussa 25.1.2018

 

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

 

 

Soili Raitanen         Tiina Mäkinen

Vanhusneuvoston puheenjohtaja       Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri