Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö                                                    

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston lausunto ns. Kurjenlinnan kaavakokonaisuudesta

Asemakaavoitettava alue sijoittuu vanhusneuvoston näkökulmasta mielenkiintoiseen kohtaan laajan jo olemassa olevan sosiaali- ja terveyspalvelujen monimuotoisen palvelukokonaisuuden itäreunaan. Kaavoitettavan alueen pohjoisnaapurina ovat kaupungin vanhuspalvelujen Kurjenmäkikodit, jotka ovat vanhusten asumispalvelujen hoiva-asumisen yksiköitä. Kaavoitettavan alueen länsipuolelta alkaa laaja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden ketju, sisältäen aina satavuotiaita hoitavista Palvelutalo Sagasta ja Kaskenlinnan sairaalasta aina jopa vastasyntyneitä lapsia auttavaan Ensi- ja Turvakotiin asti. Lisäksi vieressä ovat myös Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n Kotikunnas sekä kaupunginsairaala ja pääterveysasema.

Kun kaavoitettavan alueen historiakin on yli sadan vuoden ikäinen, on kaava-alueen kaavoittaminen Turun vanhusneuvoston mielestä erikoisen kiinnostava.

Vanhusneuvosto pitää alueen tiivistämistä ja uudisrakentamista tarpeellisena, kunhan varmistetaan maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n toteutuminen, eli että asemakaavalla tulee luoda edellytykset terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle elinympäristölle. Tässä tapauksessa vanhusneuvoston painotuksena on kaikenikäisten ja monen kuntoisten asukkaiden mahdollisuudet hyvään ja onnelliseen asumiseen.

Turun vanhusneuvosto korostaa tässä asemakaavassa erityisen tärkeänä esteettömän liikkumisen turvaamista. Maksimissaan 600 asukkaan joukossa tulee olemaan paljon vanhuksia, jotka haluavat sijoittua asumaan lähelle jo olemassa olevia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tämän onnistumiseksi suunnitelmassa olevat kevyen liikenteen väylät ja polut tulee rakentaa ja päällystää siten, että niillä liikkuminen on mahdollista rollaattoreilla ja pyörätuoleilla. Vanhusneuvosto esittää harkittavaksi tällaisen kulkuväylän ulottamista aina supermarkettiin asti.

Kun kaava mahdollistaa alueelle palvelutalotyyppistä rakentamista, esteettömän liikkumisen tarpeellisuus korostuu. Silloin mahdollistuu yhteistoiminta ainakin Kurjenmäkikotien kanssa.

Jos halutaan varmistaa koko laajan Kaskentien toisella puolen olevan alueen vanhuspalvelujen käyttö, on Kaskentien ylitys tai alitus ratkaistava turvallisesti liikkumisen apuvälineitä käyttävän vanhuksen kannalta.

Suojeltavien rakennusten osalta esteettömyyden toteuttaminen on vaikeata, mutta vanhusneuvosto toivoo, että myös näihin rakennuksiin saadaan toteutettua asuntoja, joihin pääsee ja joissa pystyy asumaan ja liikkumaan heikomminkin liikkuva vanha turkulainen. Asunnot tulisi lisäksi rakentaa siten, että Kaskentien liikenteen äänet eivät niihin kantaudu.

Turun kaupungin lakisääteinen vanhusneuvosto ehdottaa myös, että kaikissa tulevissa asemakaavaselostuksissa kerrottaisiin, miten ja kuinka pitkälle esteettömyysvaatimusta on kaava-alueella noudatettava.

Turussa 7.11.2017

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

Soili Raitanen                                                                 Tiina Mäkinen

Vanhusneuvoston puheenjohtaja                                   Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri