Turun kaupunki, hyvinvointitoimiala

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila

 

 

Selvityspyyntö turkulaisten ikäihmisten suun terveydenhuollon palveluista

 

Turun kaupungin suun terveydenhuollon toimenpiteet koti- ja laitoshoidossa olevien vanhusten suun limakalvojen terveyden- ja hammashoidon parantamiseksi

 

Turussa eletään ensi kertaa tilanteessa, jossa vanhuksilla on ainakin osa omista hampaista suussa koko elämänsä ajan. Tämän takia on suun terveystilanteeseen ja hampaiston kuntoon kiinnitettävä aivan erilaista huomiota kuin aikaisemmin. Ellei näin tehdä, palvelujen tarve kasvaa moninkertaiseksi.

Tällä hetkellä Turussa on kotihoidossa noin 3 000 vanhusta ja omaishoidossa 1 000. Kaupungin omassa, sekä yksityisiltä toimijoilta ostettua tehostettua palveluasumista on n. 1000 paikkaa. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa paikkoja on yhteensä noin 720, pitkäaikaissairaanhoidossa noin 300 ja vanhainkotihoidossa 420.

Kaikissa edellä mainituissa hoitopaikoissa pitäisi huolehtia hoidossa olevien vanhusten suun ja hampaiden jatkuvasta päivittäisestä hoidosta. Tällä hetkellä hoito on sattumanvaraista ja monesti laiminlyötyä.

Asiaa ei ehkä pidetä kovin tärkeänä ja vedotaan tehtävien paljouteen ja myös hoidettavien vastahakoisuuteen hampaiden hoidossa. Oman ongelmansa aiheuttavat vanhukset, usein laitoksissa olevat, joilla on hammasproteesi. Tällä hetkellä niitä ei voi hoitopaikalla korjata ja vanhusten kuljettaminen hammasteknikon tai muun alan osaajan luo on huonokuntoiselle vanhukselle lähes mahdotonta. Hammasteknikoiden käynti hoitopaikassa voisi olla tarvittava apu.

Ensisijaisen tärkeätä on kuitenkin vanhuspalvelulain hengessä ottaa selvää, missä kunnossa vanhusten suun terveystilanne ja hampaiden kunto on. Nyt kattavaa tietoa ei ole. Siksi vanhojen ihmisten hammastarkastuksia on lisättävä, niin kotihoidossa kuin laitoksissakin. Aluksi voitaisiin kartoituskäynnit aloittaa suuhygienistien vuosittaisilla tarkastuksilla. He arvioisivat tilanteen ja ohjaisivat tarvittaessa hammaslääkäreille.

Tämä on tärkeää sen takia, että hampaiden ja suun limakalvojen huono kunto aiheuttaa kipua, tulehduksia ja vakavampiakin sairauksia. Ruokailu vaikeutuu ja ravinnon saanti heikkenee ja ihmisen kunto entisestään huononee.

Perushoito pitää tältäkin osin olla kunnossa, sekä kotihoidossa ja samoin laitoshoidossa olevilla henkilöillä. Hoitotyölle tulee antaa tarpeeksi aikaa ja perushoidosta huolehtivalle henkilökunnalle pitää järjestää koulutusta suun terveydenhoidosta, jotta he osaavat ammattitaitoisesti ja vastuullisesti hoitaa ja arvioida asiakkaiden suun terveydentilaa osana kokonaisvaltaista hoitoa.

Edellä mainittujen syiden perusteella Turun kaupungin vanhusneuvosto haluaa selvityksen ja suunnitelman, miten vanhusten suun terveyttä ja hampaiden kuntoa parannetaan voimakkaasti kasvavan hoidon tarpeen hallitsemiseksi. Samoin vanhusneuvosto tarvitsee tiedon, mitkä ovat suun ja hampaiden hoidon resurssit pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa olevilla, sekä samoin resurssit kotihoidon ja omaishoidon tuen asiakkailla.

Selvityspyyntöön odotamme saavamme vastauksen 31.12.2016 mennessä.

 

Turussa 12.10.2016

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Ulla-Maija Vierimaa      Tiina Mäkinen

Vanhusneuvoston puheenjohtaja    Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri