Kaupunginhallitus

 

 

Selvityspyyntö valtakunnallisen Ikäihmisten asumisen kehittämisohjelman 2013-2017 linjausten huomioimisesta Turussa koskien turkulaisten ikäihmisten asuntojen korjaustyö ja ikääntyneiden asuinolojen kehittämis

 

Jotta ikääntyneet voivat asua kodissaan mahdollisimman pitkään, heillä tulee olla toimiva ja turvallinen asunto ja asuinolot. Hyvät asuinolot osaltaan myös myöhentävät ja jopa ehkäisevät siirtymistä palveluasumiseen ja kalliiseen laitoshoitoon.

Valtakunnallisen Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013–2017 toimenpiteet sisältävät mm. olemassa olevan asuntokannan korjaamista, uudenlaisten asumisratkaisujen ja palveluasumisen kehittämistä, asuinalueiden kehittämistä ikääntyneiden näkökulmasta sekä asumista tukeviin palveluihin liittyviä kysymyksiä ks. tarkemmin http://www.ym.fi/fi-fi/asuminen/ohjelmat_ja_strategiat/Ikaantyneiden_asumisen_kehittamisohjelma).

 

Kuntatasolla ohjelman tavoitteina on:

 

Parantaa ikääntyneiden asumisoloja siten, että ikääntyneet voivat asua kodissaan niin pitkään kuin mahdollista terveydentila huomioon ottaen.

Vaikuttaa siihen, että kunnissa otetaan toiminnan ja talouden suunnittelussa huomioon ikääntyvän väestön asumisen kysymykset

Suunnata asunto- ja rakennusalan toimintaa ottamaan entistä paremmin huomioon ikääntyneiden asumisen tarpeita

 

Parantaa toimijoiden yhteistyötä ja luoda ikääntyneiden asumista tukevia toimintamalleja

Ohjelman huomio kiinnittyy esteettömien asuntojen lisäksi myös asuinympäristöihin ja asumisen yhteisöllisyyteen. Kyseessä on integroiva toimintamalli ikääntyvien kotona asumisen edistämiseen. Toimintamallissa esitellään kunta- ja järjestötason toimijoiden rooli ja tehtävät, etsivän vanhustyön toteuttaminen asuntojen arvioinnissa, asuntojen arviointikäytännön toteutuksen ja korjaustarpeiden jatkokäsittelyn.

Ohjelmaa on pyritty kunnissa toteuttamaan tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa (korjausneuvonta, esteettömyysasiamies, alan muut toimijat, kansalaiset/ikäihmiset, järjestöt). Myös poikkihallinnollinen laaja yhteistyö kuntatasolla on oleellista hankkeen toteuttamiselle (asunto-, kaavoitus- ja tekninen, sosiaali- ja terveystoimi). Hissejä on pyritty rakentamaan lisää. Kuntia on tuettu ottamaan käyttöön ja kehittämään toimintatapoja asunnon korjaustarpeen arvioimiseksi ja korjausten toteuttamiseksi. Hyvinvointia tukeviin kotikäynteihin ja palvelutarpeen arvioinnin yhteyteen on suositeltu sisällytettävän asunnon esteettömyyden ja turvallisuuden tarkastelua. Hyvien käytäntöjen levittämisestä tässä kohdin esim. Lahden ”Omassa kodissa” -hankkeen toimintamalli.

Turun vanhusneuvosto haluaa edellä esitetyn pohjalta selvityspyynnön siitä, miten Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman linjaukset on Turussa otettu huomioon ikäihmisten asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Selvityspyyntöön odotamme saavamme vastauksen 31.12.2016 mennessä.

   

Turussa 12.10.2016

 

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Ulla-Maija Vierimaa         Tiina Mäkinen

Vanhusneuvoston puheenjohtaja      Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri