Kaupunginhallitus

 

Aloite - vanhusneuvolan / ikäihmisten terveyspisteen perustaminen Kauppatorin läheisyyteen

Pyydämme kunnioittaen, että Turun kaupunginhallitus ryhtyisi toimenpiteisiin vanhusneuvolan / ikäihmisten terveyspisteen perustamiseksi Turun Kauppatorin läheisyyteen.

Vanhusneuvolassa olisi matalan kynnyksen terveyspiste, neuvontaa ja kahvila, joka samalla toimisi ikäihmisten olohuoneena. Kahvila voisi toimia vanhusjärjestöjen ja seurakunnan diakoniakeskuksen yhteistyönä. Siellä voitaisiin järjestää ohjelmaa ikäihmisille ja jakaa informaatiota ja virkistystä.

Terveyspiste voitaisiin kilpailuttaa ja siellä voisi harjoitella terveydenhuoltolaitoksen opiskelijoita. Pisteessä suoritettaisiin ennaltaehkäisevää neuvontaa ja esimerkiksi verenpaine- ja diabetesmittausta. Matalan kynnyksen terveyspiste helpottaisi terveyskeskusten jonoja, ja ehkä vaikuttaisi siihen, että ikäihmiset hakeutuisivat ajoissa hoitoon oireiden ilmaantuessa.

Neuvontapisteessä voitaisiin antaa esimerkiksi tietokoneohjausta ja lakineuvontaa Skanssin Monitorin tapaan. Samalla se toimisi sosionomiopiskelijoiden harjoittelupaikkana, jossa myös vanhusasiamies olisi tavattavissa.

Kyseessä olisi kaupungin, yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin yhteistyöllä toimiva vanhusneuvola.

Vanhusneuvola (suppeammin toteutettuna matalan kynnyksen terveyspiste ) olisi hieno vastaantulo kaupungin 36 000:lle 65 vuotta täyttäneelle ikäihmiselle ja sopisi toteutettavaksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 vuotta kunniaksi.

Turussa 8.9.2016

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

 

Ulla-Maija Vierimaa                                                       Tiina Mäkinen

Vanhusneuvoston puheenjohtaja                                   Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri