Aloite Kaskenlinnan sairaalan kehittämiseksi

Kaskenlinnan sairaala on nykyään osa kaupunginsairaalaa ja nykyaikainen vanhusten sairaanhoidon yksikkö. Sen toiminnassa on vahva painotus kuntoutukseen tavoitteena parantaa vanhan, sairaan ihmisen toimintakykyä esimerkiksi rankan erikoissairaanhoidon aiheuttaman kuntoutustarpeen tyydyttämiseksi.

Usein erikoissairaanhoidon jakso parantaa sairaalaan menon syyn, mutta samalla makuuttaminen vie voimat eikä kotiinpaluuta ole ilman, että toimintakyky saadaan vähintään sille tasolle, jolla se oli sairaalaan mennessä. Tätä varten on Kaskenlinnan sairaalassa osasto. Se tekee hyvää työtä voimavarojensa ylärajoilla, lähinnä geriatrin ja fysioterapeuttien liian pienen määrän takia.

Osastossa on yksi geriatrin toimi, jonka täyttämisessä on vaikeuksia, kun virka on määräaikainen ja riippuvainen vuosittaisesta budjettimäärärahasta. Samoin osastossa on vain yksi fysioterapeutti, joka on selvästi ylityöllistetty. Tästä syystä kuntoutus jää usein vajaaksi eikä potilaan kotiutus onnistu, vaan hän asuu Kaskenlinnassa yli kahden sadan euron vuorokausihintaan tarpeettoman kauan. Ensin kaupunki maksaa sairaanhoitopiirille kovan siirtoviivehinnan, kun omat jälkihoito- ja kuntoutuspaikat eivät riitä ja sitten kuntoutusyksikkö ei vedä, kun henkilökuntamitoitus ei riitä. Lopputulos on, että henkilökunnasta säästäminen maksaa muina kuluina paljon kalliimman hinnan.

Kaupungin kannattaa panostaa lisää ennalta ehkäisevään, toimintakykyä parantavaan toimintaan sekä kuntouttavaan toimintaan hoidon kaikissa vaiheissa, myös sairaalakuntoutusjakson jälkeen kotona. Näin säästettäisiin huomattavasti, muttei yhden budjettivuoden aikana, vaan vasta myöhemmin.

Edellisiin perusteluihin vedoten Turun vanhusneuvosto esittää aloitteenaan, että Kaskenlinnan sairaalan geriatrian toimi vakinaistetaan ja lisäksi perustetaan toinen fysioterapeutin toimi. 

Turussa 23.11. 2015

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

Ulla-Maija Vierimaa

Turun kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja

Tiina Mäkinen

Turun kaupungin vanhusneuvoston sihteeri