Aloite - monimuotoisen palvelutalon rakentaminen, Portsakoti 2

Turun kaupungin vanhusneuvosto on kokouksissaan käsitellyt Turun vanhustenhuollon tilaa huolestuneena.

Turku on vanhusvoittoinen kaupunki. Väestöön suhteutettuna Turussa on kuuden suurimman kaupungin joukossa eniten 85 vuotta täyttäneitä. Elinaikaodotteen kasvaessa näin tulee olemaankin. Ikääntyvät ihmiset tulevat enenevästi tarvitsemaan erilaisia palveluja huolimatta siitä, että yhä vanhemmat selviävät ilman palveluja.

Turussa on siirrytty aivan oikein laitospainotteisuudesta kotihoitoon. On myös huomattu, ettei kaikkien kohdalla ihmisarvoinen vanhuus enää toteudu kotihoidon vastuulla.

Vanhusneuvostossa olemme todenneet, että Turussa on suuri pula palvelutaloista, joihin ikääntyvä ihminen voisi muuttaa jo silloin, kun hänellä on toimintakykyä jäljellä ja joissa myös kotipalvelun järjestäminen olisi kustannustehokasta. Taloon, jossa voisi siirtyä pienin askelin enenevän hoivan piiriin. Näin toteutuisi yhä useamman turkulaisvanhuksen kohdalla periaate oikeat palvelut, oikeaan aikaan.

Vanhusneuvosto on kannanotossaan jo vuonna 2013 koskien vanhuspalvelusuunnitelmaa vuosille 2014 - 2016 esittänyt, että Turun kaupungin tulee käynnistää uuden palvelukodin suunnittelu ja varata määräraha sen toteuttamiseen pitkien asiakasjonojen välttämiseksi. Olemme puhuneet monimuotoisesta palvelutalosta työnimellä Portsakoti 2. Syystä, että nykyisen Portsakodin naapurissa on tyhjä tontti, joka soveltuisi palvelutalon rakentamiseen ja viereinen Portsakoti toisi hankkeelle synergiaetuja. Portsan alue osana Kakolan aluetta ja vanhan jätevedenpuhdistamon aluetta kehittyy ja kasvaa tulevaisuudessa asuinalueena.

Uusi monimuotoinen palvelutalo voisi toimia tulevaisuudessa alueen asukkaiden olohuoneena ja tarjota alueen ikäihmisille monimuotoisia palveluja; esim. mahdollisuuden lounastaa palvelutalossa. Myös alueen eläkeläisjärjestöille, taloyhtiöille yms. voisi palvelutalosta löytyä edullisesti vuokrattavissa olevia kokoontumistiloja.

Monimuotoisen palvelutalon ei välttämättä tarvitse sijoittua Portsan alueelle. Mikäli kaupungista löytyy tontti alueelta, jossa on valmiina hyvät lähipalvelut ja jossa palvelutalon rakentamisesta koituu vastaavat synergiaedut kuin mitä nykyinen Portsakoti pystyy tarjoamaan esittämällemme Portsakoti 2:selle, tulisi ko. vaihtoehto mielestämme huomioida päätöksenteossa. Monimuotoisen palvelutalon tulisi tarjota strategisten tavoitteiden mukaisesti tehostettua palveluasumista. Myös ns. välimuotoisia palveluja kodin ja perinteisen laitoshoidon välille, tulisi olla tarjolla. Iäkkäällä henkilöllä on oikeus yksilöllisten tarpeidensa kannalta riittäviin palveluihin, joihin kuuluu myös ympärivuorokautinen hoito.

Esitämme, että arvoisa kaupunginhallitus huomioi aloitteemme ja ryhtyy toimenpiteisiin tarpeellisena pitämämme monimuotoisen palvelutalon toteuttamiseksi.

Turussa 5.11 2015

Turun kaupungin vanhusneuvoston puolesta

Ulla-Maija Vierimaa

Turun kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja

Tiina Mäkinen

Turun kaupungin vanhusneuvoston sihteeri