Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupungin vanhusneuvosto7905.11.20155

10878-2015 (002)

Yleiskatsaus joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 79

Sihteeri Tiina Mäkinen 5.11.2015:

Kuullaan joukkoliikennejohtaja Sirpa Kortteen esitys joukkoliikenteeseen liittyvistä ajankohtaisista asioista.

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösKuultiin Sirpa Kortteen esitys joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista. Kokeiltavaksi on tulossa mm. mahdollisuus ostaa teatterilippu, johon sisältyy bussilippu. Joukkoliikennetoimistosta on myös tilattavissa erilaisiin tapahtumiin ns. liikkuva bussilipun myyntipiste.

Korte kertoi nykyisen kaluston olevan matalalattiabusseja. Palvelulinjaston toimintaa ollaan kehittämässä. Palvelulinjaston vuoden 2015 budjetti on 900.000 €:a ja tavoitteena on miettiä, miten ko. summalla saadaan palvelu toimimaan siten, että palvelulinjareitistö tavoittaa kattavasti matkustajat. Vuositasolla palvelulinjoilla kulkee yhteensä 200 000 matkustajaa, mikä on määrällisesti vähemmän kuin muilla linjoilla. Palvelulinjojen sopimuskausi on voimassa vuoteen 2020 asti.

Kortteen esityksen jälkeen käydyssä keskustelussa tuotiin esille mm. seuraavia asioita:

Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Marjatta Sinervo, joka osallistuu vanhusneuvoston edustajana palvelulinjaston kehittämisprojektiin, esitti, että tulevaisuudessa yksi palvelulinjoista voisi kulkea myös Runosmäessä, jossa asuu runsaasti ikäihmisiä. Sinervo toi esille myös rollaatorilla kulkevan henkilön bussimaksut ja hankaluudet matkan maksamisessa, - rollaattorilla kun ei pääse bussin etuovesta sisään.

Vanhusneuvoston puheenjohtaja Ulla-Maija Vierimaa tiedusteli, miksi palvelulinjoilla on päivällä kahden tunnin liikennöintitauko. Korte kertoi ko. asian sovitun nykyisten sopimusliikennöitsijöiden kanssa ja sopimuskauden päätyttyä asiaa voidaan miettiä uudelleen.

Vanhusneuvoston jäsen Mirja Kautonen tiedusteli, onko selvillä mistä pysäkeiltä matkustajia tulee palvelulinjoille. Kortteen mukaan tällaista dataa on käytettävissä.

Vammaisneuvoston jäsen Markku Vuorinen tiedusteli, missä vaiheessa jo aiemmin päätettyjen pysäkkikuulutusten käyttöönotto on ja milloin käyttöön otetaan bussin näyttötauluissa olevat kuulutukset.

Korte kertoi, että satamasta lentokentälle liikennöivälle linjalle 1 on tulossa sähköbusseja. Vuorinen totesi sähköbussien olevan näkövammaisille turvallisuusriski niiden äänettömyyden vuoksi. Vammaisneuvoston sihteeri kertoi Euroopan parlamentin hyväksyneen lain, jonka mukaan uusiin sähköautoihin on asennettava akustinen varoitusjärjestelmä em. turvallisuusseikkojen vuoksi (the Acoustic Vehicle Alerting System AVAS).

Vammaisneuvoston jäsen Olli Nordberg totesi joidenkin kuljettajien ajotyylin olevan räväkkää ja aiheuttavan turvallisuusriskin. Nordberg kertoi Tampereella käytössä olevan kutsuohjattu palveluliikenne ja sen asteittaista käyttöönottoa voisi miettiä myös Turussa.