Kaupunginhallituksen lausuntopyyntö

Vanhusneuvoston lausunto raitiotiehankkeen yleissuunnitelmasta

 

 

Kaupunginhallitus on pyytänyt vanhusneuvostolta lausuntoa Turun raitiotien yleissuunnitelmasta 8.6.2015 mennessä. Kaupunginhallitus toivoi tiiviitä kannanottoja erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

 

Miten Turun raitiotie vaikuttaisi toimintaanne?

Millaisia vaikutuksia näette raitiotiellä olevan koko Turun tai Turun keskustan kehitykseen? Entä Turun seudun kehitykseen?

Miten kuntanne/organisaationne suhtautuu raitiotien laajentamiseen seudulliseksi Turun naapurikuntiin?

Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot Turun seudun joukkoliikenteen kehittämiseen seuraavan kymmenen vuoden aikana ja pidemmällä aikavälillä?

Mitä näette raitiotien ja superbussin eroiksi?

 

 

Edellä esitettyihin kysymyksiin vanhusneuvosto lausuu seuraavasti:

 

Vanhusneuvosto puoltaa raitiotiehanketta. Raitiotie on turvallinen, nopea ja mukava vaihtoehto senioreille ja vammaisille. Sillä on hiljainen kulku eikä sillä ole sivuttaista huojumista esim pysähdyttäessä ja kiihdyttäessä. Se voi toimia Turun vetovoimatekijänä yritysten ja asukkaiden valitessa sijoittumistaan Turun kaupunkiseudulla. Raitiotie saattaa houkutella asukkaita ja investointeja raitiotien varteen. Raitiotie antaa pysyvän ja positiivisen kuvan kaupungista nykyaikaisena, ympäristöystävällisenä ja tehokkaana kaupunkina.

 

Raitiotien varteen voidaan rakentaa asuntoja hyvällä kaupunkisuunnittelulla, jolloin autoilun tarve keskustaan vähenee. Asuntojen lisäksi kiskojen varteen tarvitaan hyvät palvelut. Kun bussiliikenne korvataan raitiovaunuilla, matkustajamäärät nousevat 25%. Raitiotie lisää kaupungin eri alueiden vetovoimaa, kun asuntojen kysyntä raitiotien varressa kasvaa ja yritykset muuttavat hyvien joukkoliikenneyhteyksien lähelle. Raitiotiellä on merkitystä Turun keskustan kehittämiseen, se lisää keskustan vetovoimaa ja viihtyisyyttä

 

Seudullisena raitiotie lisää Turun ja naapurikuntien yhteistoimintaa. Investointi- ja käyttötalousmenot tulee jyvittää tasapuolisesti ja läpinäkyvästi. Turun ja naapurikuntien tulisi yhdessä sitoutua joukkoliikenteen kehittämiseen. Liikenneverkon kattavuus, vuorotiheys ja maksupolitiikka monipuolisine maksutapoineen ratkaisevat joukkoliikennettä käyttävien tuen. Föli näyttää tässä suuntaa. Nopeiden runkolinjojen lisäksi tarvitaan normaali linjaverkosto sekä näitä kaikkia yhdistävät 1-2 rengaslinjaa. Uusi Matkakeskus tulee rakentaa linja-autoaseman lähelle, jossa voidaan joustavasti vaihtaa junan, raitiotien ja bussin välillä. Raitiotieverkosto tulisi yhdistää hybridi-, sähkö- tai biopolttoainebusseihin.

 

 

 

 

Toiminnallisesti superbussi ja raitiotie ovat hyvin lähellä toisiaan, esimerkiksi liikennejärjestelyt, linjasto ja vuorovälit. Raitiovaunua voidaan tarvittaessa pidentää ja sen käyttöikä on moninkertainen bussiin verrattuna. Moderni raitiovaunu ei aiheuta päästöjä katuympäristössä ja sen kulku on hiljaisempi ja tasaisempi kuin superbussin. Raitiotien imago on

parempi kuin superbussin, joka tuskin houkuttelee uusia asukkaita muuttamaan linjansa varteen. Superbussin kustannukset ovat halvempia, joten raitiotiehen voidaan siirtyä vaiheittain rakentamalla linjastot ensin superbusseja varten, mikäli resursseja raitovaunujen hankkimiseen ei ole. Raitiotiehankkeessa voisi olla investoijana myös yksityinen taho. 

 

Muita ikäihmisten näkökulmasta huomioitavia asioita

 

Joukkoliikenteen nykyinen palvelulinjareitistö ei saa vaarantua raitiotien käyttöönoton vuoksi, vaan sitä tulee entisestään kehittää. Tässä kehittämistyössä vanhusneuvosto haluaa olla mukana esim. selvittämässä, mahtuvatko nykymitoitetut rollaattorit palvelulinjabusseihin ja myös tavallisiin busseihin. Tämä on huomioitava tulevaisuudessa, kun hankitaan kilpailutuksella uusia busseja.

 

Raitiotiehankkeessa tulee huomioida, miten vanhat ihmiset pääsevät kodeistaan raitiovaunulle (sujuva syöttöliikenne). Niin palvelun saatavuus kuin saavutettavuuskin tulee suunnittelussa ottaa huomioon.

 

 

 

 

 

Ulla-Maija Vierimaa         Tiina Mäkinen

Vanhusneuvoston puheenjohtaja       Vanhusneuvoston sihteeri

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Jakelu      kaupunginhallitus

      Ari-Pekka Korhonen