TURUN KAUPUNGIN VANHUSNEUVOSTO

 

            14.5.2014

 

 

Esitys Turun kaupunginhallitukselle

 

Turun vanhusneuvosto käsitteli 8.1.2014 kokouksessaan 1.7.2013 voimaan astuneen vanhuslain (=laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista) myötä vanhusneuvostolle määriteltyjä tehtäviä ja toimintaedellytyksiä.

 

Laissa on määritelty, että kunnan on huolehdittava vanhusneuvoston toimintaedellytyksistä. Keskustelussa tällöin nousi esiin vanhusneuvoston tähän tehtävään käytettävissä olevat sihteeriresurssit.

 

Vanhusneuvosto päätti tuolloin tehdä selvityspyynnön kaupunginhallitukselle koskien vanhusneuvoston käytössä olevista resursseista. Vastausta pyydettiin 12.3.2014 olevaan vanhusneuvoston kokoukseen mennessä. Kyseistä vastausta ei ole saatu.

 

Vanhusneuvosto päätti kokouksessaan 9.4.2014, että pitää kartoittaa kustannukset koskien liukuesteiden hankintaa sekä rollaattoria käyttävien matkustajien maksuttomasta bussimatkasta. Omien perustehtäviensä vuoksi sihteeri ei ehtinyt hoitaa kyseistä tehtävää ja siitä syystä asian käsittely hankaloitui.

 

Vanhusneuvosto katsoo toimintansa ehdottomana edellytyksenä olevan sihteerin tarpeellinen työpanos.

 

Vanhuslain myötä vanhusneuvostot aktivoituvat ja sitä kautta myös vanhusneuvoston sihteerin työt lisääntyivät merkittäväsi. Teknisenä sihteerinä työskentely ei riitä vaan vaatii tiedon hankintaa, tiedotusta ja yhteydenpitoja eri tahoihin päin.

 

Sihteerin tehtäviin katsotaan kuuluvan

 

oikeus tarvittaessa edustaa kaupungin organisaatiossa vanhusneuvostoa (olla kasvot ja ääni)

olla aktiivinen niiden asioiden suhteen, mitä vanhusneuvostolle pitää tuoda ja tiedottaa

olla aloitteellinen niiden asioiden suhteen, mitä kaupungin organisaatiossa eri sektoreilla ikäihmisten näkökulmasta katsoen tapahtuu

osallistua erilaisiin työryhmiin, joissa tarvitaan vanhusneuvoston osallisuutta

tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen

kokousten valmistelutyö

asioiden esittely joko itse tai substanssikysymysten selvittäminen

kokousjärjestelyt

esityslistan kokoaminen ja pöytäkirjan laadinta

vanhusneuvoston antamat tehtävät mm. lausunnot, esitykset, kannanotot

 

Tällä hetkellä sihteerin tehtäviä hoitaa ennaltaehkäisevien vanhuspalvelujen palvelupäällikkö. Kyseinen perustehtävä on niin laaja, että tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi koettuun vanhusneuvoston sihteerin tehtävään resurssit ei enää riitä, jotta niitä voisi hoitaa tehtävän edellyttämällä tavalla.

 

Vanhusneuvosto esittää kaupunginhallitukselle sihteerin tehtävien resurssoimista tehtävän edellyttämällä tavalla.

 

 

   Turussa 15.5.2014

 

   Vanhusneuvoston puolesta

toimeksi saaneena

vanhusneuvoston sihteeri