palvelujohtaja Seija Arve

Turun kaupunki

Vanhuspalvelut

 

Turun kaupungin suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi

 

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen Kuntaliiton muistio (28.6.2013) lain toimeenpanon ja tulkinnan tueksi sekä laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi antavat hyvän pohjan vanhuspalvelujen kehittämiseksi ja yhteistyön lisäämiseksi julkisten palvelujen ja yrittäjien välillä sekä konkretisoivat toimenpiteet hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemisessa. Asukkailla tulisi olla oikeus vaihtaa palveluntuottajaa jo pelkästään korkeiden ruoka- ja vuokra- tai muiden kustannusten takia. Sijoituspäätös ei saisi tehdä asukkaasta kohtuuttomien lisäkustannusten maksajaa.

 

Osallisuus ja toimijuus

 

Teso Ry:n (Terveys- ja sosiaalialan yrittäjät ry) mielestä ikääntyneiden tulisi päästä paremmin osallistumaan heihin kohdistuvien palvelujen suunnitteluun. Tämä tulisi huomioida myös vastuuhenkilön tehtävien kuvauksessa. Sosiaalipalvelun asiakkaan asema ja oikeudet sekä itsemääräämisoikeudet pitäisi taata ja asiakkaalle antaa mahdollisuus valita hänen tarpeisiinsa paras ja siten hyvinvointia lisäävä palvelu. Tässä kaupungin palvelurakennetta ja valikoimaa kehitettäisiin myös asiakkaiden tarpeiden mukaiseksi.

 

Asuminen ja elinympäristö

 

Erilaiset asumisen vaihtoehdot takaavat paremmat ja tuloksellisemmat palvelut. Tällä hetkellä hankinnat keskittyvät suuriin kokonaisuuksiin. Sosiaali- ja terveystoimen yhteistyö kunnan kaavoituksesta ja tonttien luovutuksesta vastaavan tahon kanssa mahdollistaa monipuolisen palvelutarjonnan kunnan alueella. Kunnassa oleva tarjonta perustuu yleensä niihin tarjoajiin, jotka ovat saaneet kunnasta toimipaikan toimintaansa varten. Toimipaikkojen ja tonttien luovutuksesta vastaavat tahot eivät välttämättä ole selvillä toimitilojen hallinnan ja palvelutarjonnan monipuolisuuden välisestä yhteydestä. Tänäänkin (27.11.2013) saimme lukea lehdestä Räntämäen suurhankkeesta, joka rakennettaneen verorahoilla. Toimijan nimi ei liene kenellekään epäselvä. Turun kaupunki tuskin tulee saamaan yhtään veroeuroa takaisin tuosta talosta ostamistaan asumispalveluista.

 

Säännölliset yhteistyöpalaverit kunnan tulevaisuuden tarpeista auttavat yksityisiä toimijoita suuntaamaan resurssit ajoissa tarvittavaan suuntaan. Riittävän pieniin osiin jaetut hankinnat yhdistettynä varhaiseen viestintään auttavat paikallisia toimijoita kehittämään palvelutuotantoaan kunnan tarvitsemaan suuntaan. Monipuolinen palvelutarjonta ehkäisee ostajan riskiä joutumisesta yhden tai muutaman palveluntarjoajan tarjonnan varaan. Monipuolinen palvelutarjonta tarjoaa loppukäyttäjille runsaammin vaihtoehtoja kuin muutama standardoitu palvelu.

 

Palveluinnovaatioita tulisi kannustaa. ja niiden koeostamiseen tulisi olla budjetoidut resurssit. Palvelujen tarjoamisen pienemmälle ja kohdennetummalle ryhmälle tulisi olla mahdollista.

 

Suunnitelmassa tulisi olla selkeästi kirjattuna asumisen ja palvelujen ennakointi, poikkihallinnollinen yhteistyö, tavoitteet ja toimenpiteet.

 

 

Laatu ja mittarit

 

Suunnitelmassa tulisi olla kirjattuna kuinka asukkaiden asumistyytyväisyyttä ja palveluntuottajien antaman palvelun sisältöä seurataan. Tehostetussa asumispalvelussa asukkaiden maksettavaksi tulevat lisäkulut tulisi ottaa huomioon.

 

26.11.2013

Kalle Junnila

puheenjohtaja
Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät – TESO ry