Kh 18.3.2002 § 361

 

Muutettu:   Kh 8.6.2009 § 350 (§ 3)

Voimassa:   1.9.2009 -

_________________________________

 

Vanhusneuvoston toimintasääntö

 

1 §   Tarkoitus

 

Turun kaupungin vanhusneuvosto on kaupungin, sekä sen alueella toimivien eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen yhteistyöelin. Vanhusneuvosto tarkastelee asioita ikäihmisten näkökulmasta 1.7.2013 voimaan tulleen vanhuslain mukaisesti.

 

2 §   Tehtävät

 

1Edistää viranomaisten, vanhusväestön sekä vanhusväestöä edustavien järjestöjen ja julkisten yhteisöjen yhteistoimintaa kaupungissa.

 

2Seurata vanhusväestön tarpeiden ja niitä vastaavan palvelutarjonnan kehittymistä kaksikielisessä kaupungissa.

 

3Edistää vanhusväestön selviytymistä ja tasa-arvoisen osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa.

 

4Vaikuttaa ympäristön suunnitteluun ja toteutukseen siten, että iän tuomat rajoitukset otetaan huomioon kaavoituksessa ja kaikessa julkisessa rakentamisessa, jotta ne soveltuvat myös niille henkilöille, joiden kyky liikkua ja toimia on rajoittunut.

 

5Tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa.

 

6Huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta.

 

7Valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus.

 

8Hoitaa muut vanhusneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

3 §   Vanhusneuvoston jäsenet ja toimikausi

 

Kaupunginhallitus valitsee vanhusneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi neljätoista (14) varsinaista jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajista valitaan seitsemän (7) jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Lisäksi seitsemän (7) jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä valitaan siten, että sosiaali- ja terveyslautakunta, kiinteistöliikelaitoksen johtokunta, kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta, kulttuurilautakunta ja liikuntalautakunta kukin tekevät esityksensä yhdestä jäsenestä ja henkilökohtaisesta varajäsenestä. Kaupunginhallitus esittää kaksi (2) jäsentä ja heille varajäsenet.

 

Kuultuaan vanhusneuvostoa kaupunginhallitus nimeää vanhusneuvoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Näistä toinen valitaan eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä edustavien henkilöiden keskuudesta ja toinen kaupungin eri hallintokuntia edustavista henkilöistä. Vanhusneuvoston toimikausi on valtuustokauden pituinen. Puheenjohtajuus vuorottelee toimikausittain kaupungin hallintokuntien ja eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajien välillä.

 

Mikäli vanhusneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikauden, valitsee kaupunginhallitus uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi.

 

Vanhusneuvostolla on tarvittaessa oikeus kuulla asiantuntijoita sekä asiakohtaisesti nimetä keskuudestaan valmistelevan työryhmän.

 

4 §   Kokoukset

Vanhusneuvosto kokoontuu kutakin kalenterivuotta varten päättäminään aikoina. Tarvittaessa vanhusneuvosto kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta muinakin aikoina.

 

Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja heidän henkilökohtaisille varajäsenilleen vanhusneuvoston päättämällä tavalla, mikäli mahdollista vähintään kaksi päivää ennen kokousta. Varsinaisen jäsenen ollessa estynyt saapumasta kokoukseen hän on velvollinen ilmoittamaan siitä varajäsenelleen.

 

Vanhusneuvosto on päätösvaltainen, kun kokouksessa on läsnä puheenjohtaja mukaan lukien puolet jäsenistä.

 

Kokouspöytäkirja tarkastetaan ja hyväksytään vanhusneuvoston seuraavassa kokouksessa.

 

Vanhusneuvoston pöytäkirjat, lausunnot, aloitteet sekä muut asiakirjat allekirjoittaa vanhusneuvoston puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja sekä varmentaa sihteeri.

 

Pöytäkirjanotteen allekirjoittaa sihteeri.

 

5 §   Sihteerin tehtävät

 

Vanhusneuvoston sihteerinä toimii sosiaali- ja terveystoimen nimeämä kaupungin viranhaltija.

 

Sihteerin tehtävänä on huolehtia kokoussihteerin tehtävien lisäksi käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta.

 

6 §   Yhteistyö vanhusjärjestöjen kanssa

 

Vanhusneuvosto kutsuu kaksi kertaa vuodessa kaupungin alueella toimivien eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen sekä vanhustyötä tekevien julkisten yhteisöjen edustajat yhteistyö- ja neuvottelutilaisuuteen.