Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Turun kaupungin vanhusneuvosto 37 11.10.2010 3

5773-2010 (001)

Naapurikuntien vanhusneuvostojen tapaaminen 11.10.2010

Tiivistelmä: -

Vanhusne § 37

Sihteeri Raili Hietanen 7.10.2010:

Turun kaupunginhallituksen 18.3.2002 hyväksymän vanhusneuvoston toimintasäännön mukaan kaupunginhallitus on valinnut vanhusneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kuusi eläkeläisjärjestöjen edustajaa varajäsenineen sekä kuusi jäsentä eri lautakuntien edustajina varajäsenineen. Toimintaohjetta muutettiin syksyllä 2009 vielä niin, että Turun vanhusneuvostoon nimettiin kaksi edustajaa myös kaupunginhallituksesta.

Vanhusneuvoston tehtäviksi on määrätty:

  1. edistää viranomaisten, vanhusväestön sekä vanhusväestöä edustavien järjestöjen ja julkisten yhteisöjen yhteistoimintaa kaupungissa,
  2. seurata vanhusväestön tarpeiden ja niitä vastaavan palvelutarjonnan kehittymistä kaksikielisessä kaupungissa,
  3. edistää vanhusväestön selviytymistä ja tasa-arvoisen osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa,
  4. vaikuttaa ympäristön suunnitteluun ja toteutukseen siten, että iän tuomat rajoitukset otetaan huomioon kaavoituksessa ja kaikessa julkisessa rakentamisessa, jotta ne soveltuvat myös niille henkilöille, joiden kyky liikkua ja toimia on rajoittunut,
  5. tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa,
  6. huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta,
  7. valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus,
  8. hoitaa muut vanhusneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

Vanhusneuvosto päätti 1.9.2010 pitämässään kokouksessa kutsua vieraakseen lähikuntien vanhusneuvostot. Tapaamisen tarkoituksena on virittää keskustelua vanhusneuvostojen vaikuttamismahdollisuuksista. Kaarinan, Liedon ja Raision vanhusneuvostojen edustajat voivat kertoa omista kokemuksistaan; siitä, miten he ovat voineet olla mukana vanhuspalvelujen suunnittelussa ja päätöksenteossa omassa kunnassaan.

Vaikuttamismahdollisuuksista lain näkökulmasta alustaa kokouksen alussa hallintojohtaja Antti Perälä.

EhdotusKuullaan Antti Perälän puheenvuoro ja Kaarinan, Liedon sekä Raision vanhusneuvostojen kokemukset. Käydään keskustelu. Sovitaan mahdollisesta jatkosta.

PäätösAntti Perälän puheenvuoron jälkeen käytiin vilkas keskustelu vanhusneuvostojen toiminnoista Kaarinassa, Raisiossa ja Turussa.

Naapurikuntien vanhusneuvostot ilmaisivat halunsa yhteisten tapaamisten jatkamiseen. Lieto ja Raisio tarjoutuivat seuraaviksi isänniksi.

Raision kaupungin vanhusneuvoston jäsenistä paikalla olivat Merja Saari, Eija Salmi, Vieno Hemmilä Jorma Koskela ja Raimo Suhonen. Liedon vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenistä paikalla olivat Timo Paavilainen, Sauli Ahopelto ja Laina Rajala sekä Kaarinan vanhusneuvostosta paikalla olivat Pirkko Oksa, Iiris Saarikko ja Marjatta Helin.