Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto2823.10.20234

7061-2023 (00 01 01)

Toimintatavat vammaisneuvostoa koskevissa lausuntopyynnöissä ja tiedoksi tulleista asioista

Tiivistelmä: -

Vammais § 28

Vammaisneuvostolle tiedoksi tulleet asiat ja lausuntopyynnöt Vammaisneuvoston asettamisen jälkeen 13.09.2023-12.10.2023 välisenä aikana:

Oheismateriaali 1​ Varhan vammaisneuvoston kokouspöytäkirja 5.9.2023

Oheismateriaali 2Lausuntopyyntö Turun kaupungin rakennusjärjestysehdotus (DL 20.10.)

Oheismateriaali 3​​6568-2020 Asemakaavanmuutoksen tavoitteet- Sorvarinkatu ja Verstaskatu 6

Oheismateriaali 4868-2018 Asemakaavanmuutoksen tavoitteet - Rusthollinrinne

Oheismateriaali 5​​13159-2021​ Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Kupittaan City-kortteli

Oheismateriaali 676-2023 Asemakaavanmuutos Kupittaan kärki - Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Oheismateriaali 74820-2023​ Asemakaavanmuutos Kulhonlaituri: Ilmoitus vireilletulosta​

Ehdotus​Vammaisneuvosto hyväksyy toimintatavan vuosille 2023 ja 2024.

PäätösVammaisneuvosto hyväksyi toimintatavan vuosille 2023 ja 2024.

Lisäksi päätettiin perustamaan kolme (3) työryhmää:

  1. Ensimmäinen työryhmämalli on niin sanottu työvaliokunta, joka koostuu puheenjohtajista ja esittelijästä. Työvaliokunta työstää lausuntopyyntöihin alkulausunnon, joka jaetaan kaikille jäsenille tarkastettavaksi, myös varajäsenille. Mahdollisille kommenteille varattava tarpeeksi pitkä vastausaika ja huomioitava aina mahdollisten muutosten vaatimat työstöajat ja teknisen sihteerin työaika. Ei erilliskokouksia koko jäsenistön kesken.
  2. Toinen työryhmämalli: pyydetään kokoon isompien ja tärkeiden projektien ja kohteiden lausuntojen yhteydessä, em. kohteiden tärkeysasteen päättää puheenjohtajisto. Tätä mallia käytetään erityisesti, jos puheenjohtajistolla ja esittelijällä ei ole asiantuntemusta vastata lausunnon aihepiiristä. Kutsu lausunnon työstöön koko jäsenistölle, myös varajäsenille. Osallistuminen lausuntotyöryhmään vapaaehtoista koko jäsenistölle. Lausuntotyöryhmä koostuu kaikista vapaaehtoisista jäsenistä, puheenjohtajista ja esittelijästä. Erilliskokoukset pidetään etänä (Teams-palaverit), kokouksista ei makseta kokouspalkkiota. Lopullinen lausunto kootaan kokousten tuloksien perusteella puheenjohtajien ja esittelijän toimesta. Huomioitava aina mahdollisten muutosten vaatimat työstöajat ja teknisen sihteerin työaika.
  3. Kolmas työryhmämalli koostuu ainoastaan puheenjohtajista ja esittelijästä. Tätä mallia käytetään ainoastaan todella nopeaa toimintaa tarvitsevien lausuntopyyntöjen kohdalla. Puheenjohtajilla ja esittelijällä on annettu valtuutus vammaisneuvostolta itsenäisen lausunnon tekoon. Lausunnon valmistuttua se jaetaan kaikille jäsenille, myös varajäsenille. Tämän lausuntomallin kohdalla ei jäsenistöllä kommentointi oikeutta.

Kaikkien lausuntojen kohdalla pyritään kaikkien saavutettavaan, selkeään ja ymmärrettävään tulkintaan. Lausunnoissa pyritään keskittymään vain aihetta koskeviin avainasioihin. Lausunnot pyritään pitämään myös mahdollisimman lyhyessä muodossa. Lausunnoissa ja niihin liittyvissä kommentoinneissa kommentoidaan ainoastaan lausunnon aihetta, ei esimerkiksi muiden jäsenien antamia kommentteja.