Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto10124.11.20226

642-2022 (07 02 01)

Vammaisneuvoston kirje Kelalle Kela-taksikyytien ongelmista

Tiivistelmä: -

Vammais § 101

Sihteeri Raili Hietanen 24.11.2022:

Kokouksessaan 13.10.2022 vammaisneuvoston jäsenet kertoivat Kela-taksikyyteihin liittyvistä ongelmista ja päätti, että vammaisneuvoston työvaliokunta laatii asiasta kirjeen Kelalle. Työvaliokunta on palaverissaan 4.11.2022 laatinut Kelalle seuraavan kirjeen:

Kela-takseista

Turun vammaisneuvosto esittää huolensa Kela-taksikyytein toiminnasta. Turun vammaisneuvoston tietoon on tullut erilaisia epäkohtia eri vammaisjärjestöiltä ja kela-taksin asiakkailta kela-taksin toiminnasta.

Esimerkkejä yleisistä ongelmista:

Taksien tilaamisessa on ongelmana, että kelan järjestelmässä näkyy vain osoite.  Vasta sen jälkeen kun kuljettaja on hyväksynyt kyydin, kuljettajalle näkyy, minkälaista kalustoa tarvitaan ja kuinka pitkä kyyti on. Tämä aiheuttaa sen, että kuljettajat eivät uskalla ottaa kaikkia kyytejä vastaan. Kaikki kuljettajat eivät pysty tekemään porrasvetoja. Tämän tiedon tulisi olla etukäteen kuljettajan tiedossa. Kelan tulisi parantaa järjestelmää niin, että tiedot olisivat kuljettajien nähtävillä jo ennen kyydin hyväksymistä.

Matkojen yhdistäminen aiheuttaa hyvin pitkiä kuljetusaikoja asiakkaille. Asiakas voi joutua myös odottamaan kuljetusta kauan.

Asiakkaiden kuljetuksen odottaminen esimerkiksi sairaalassa tai terveyskeskuksessa vaatii myös hoitohenkilökunnalta resurssia, kun he joutuvat huolehtimaan asiakkaista ja heidän kuljetuksistaan pitkinä odotusaikoina. Pitkät odotusajat ovat asiakkaille epäinhimillisiä.

Usein tapahtuu niin, että asiakkaan kuljetus on myöhässä tai ei tule ollenkaan. Tämä johtaa esimerkiksi lääkäri-, kuntoutus-, terapia- ja laboratorioajan peruuntumiseen, joista tulee lasku peruuttamattomasta käynnistä. Aikojen peruuntumisella on vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja toimintakykyyn ja aikojen peruuntuminen lisää sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitusta.

Kuljetuksen myöhästyminen, tai että kuljetus ei tule ollenkaan, aiheuttaa vammaisille ja pitkäaikaissairaille asiakkaille pitkiä myöhästymisiä myös esim. työstä ja opinnoista.

Turun vammaisneuvosto edellyttää, että Kela parantaa Kela-taksitoimintaa ja ratkaisee edellä luetellut epäkohdat.

Turun vammaisneuvosto odottaa Kelalta konkreettisia toimenpiteitä ja haluaa kuulla niiden etenemisestä osoitteeseen vammaisneuvosto@turku.fi

Turussa 24.11.2022

Turun vammaisneuvosto

Leila Häkkinen                                                    Selinä Nera

puheenjohtaja                                                     varapuheenjohtaja

EhdotusVammaisneuvosto päättää toimittaa kirjeen Kelalle.

PäätösKirje hyväksyttiin eteenpäin toimitettavaksi.