Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto6412.05.20221

4891-2022 (12 00 01)

Turun vammaisneuvoston kannanotto kasvatus- ja opetuslautakunnalle: Nummenpakan ja Katariinan koulujen hallinnollinen uudelleenjärjestely sekä erityisopetusstrategia ja sen toimeenpanosuunnitelma

Tiivistelmä: -

Vammais § 64

Sihteeri Sari Huusko 12.5.2022:

Vammaisneuvoston työvaliokunta on tehnyt seuraavan kannanoton Kasvatus- ja opetuslautakunnalle:

Turun vammaisneuvoston työvaliokunta on 9.5.2022 tutustunut kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalosen 19.4.2022 antamaan ja kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessaan 25.4.2022 käsittelemään ja uudelleen valmisteltavaksi palauttamaan asiaan.

Vammaisneuvoston työvaliokuntaa katsoo, että - kuten kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksessään toi esille- erityisopetusstrategian ja sen toteuttamissuunnitelman valmistelussa on osallistettava kuntalaisia ja asiantuntijoita sekä tehtävä lapsivaikutusten arviointi.

Vammaisneuvosto tulee siis osallistaa erityisopetusstrategian ja sen toteuttamissuunnitelman valmisteluun niiden kaikissa vaiheissa.

Kuntalain 5.luvun 8§ mukaan kunnan on annettava vammaisneuvostolle mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Vammaisneuvosto koostuu eri vammaisjärjestöjen edustajista ja luottamushenkilöistä. Vammaisneuvostolla on käytössään myös eri taustajärjestöjen kautta asiantuntijuutta ja kokemusasiantuntijuutta eri vammaryhmien tarpeista. Vammaisneuvosto tulee siis osallistaa erityisopetusstrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman sekä koulujen tilojen ja ympäristön suunnittelemiseen ja kehittämiseen.

Vammaisneuvosto tehtäviin kuuluu Turun kaupungin vaikuttajaryhmien yhteisen toimintasäännön mukaisesti:

Vammaisneuvosto on lausuntojen ja kannanottojen lisäksi toteuttanut tehtäväänsä mm. tekemällä esteettömyyskartoituksia, arvioimalla saavutettavuutta, toimimalla esteettömyyskoordinaattorin kanssa yhteistyössä sekä osallistumalla erilaisten palveluiden kilpailutusten laatukriteereiden luomiseen yhteistyössä kaupungin viranomaisten kanssa.

Vammaisneuvoston osallistaminen erityisopetusstrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman valmistelussa voidaan perustella mm. seuraavilla laeilla:

Turussa 9.5.2022

Turun vammaisneuvosto

Varapuheenjohtaja Selinä Nera

EhdotusVammaisneuvosto päättää lähettää kannanoton Kasvatus- ja opetuslautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.