WÄINÖ AALTOSEN MUSEO
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

 

Asemakaavanmuutos
20.4.2022

Kaupunginosa: III

Osoite: Itäinen Rantakatu 38, Paavo Nurmen puistotie 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 1. Kaava-alueen sijainti. (suunnittelualue punaisella rajauksella)


 

 

Kaupunkiympäristö Kaavoitus

 

Diaarinumero: 10695-2021 Asemakaavatunnus: 17/2022

 

Suunnittelualue

Asemakaavanmuutos laaditaan III kaupunginosaan kortteleille 3 ja 16 sekä osaan Urheilupuistoa. Suunnittelualueen rajaus on esitetty kuvassa 1. Suunnittelualue sijaitsee Aurajoen rannassa Itäisellä Rantakadulla Myllysillan vieressä. Alueen pinta-ala on 0,89 ha ja se on kokonaan kaupungin omistuk- sessa.

   2

 

 

Alueella sijaitsee nykytaiteeseen keskittynyt Wäinö Aaltosen museo (WAM), joka on valmistunut

1967. Museon tontin länsiosa on rakentamaton ja siellä luonnon monimuotoisuutta korostava vuonna 2009 valmistunut ympäristötaideteos ”Ekoluoto”. Tontin länsireunassa on Turku Energia Sähköverkot Oy:n muuntamo.

Paavo Nurmen puistotien varrella on julkisten rakennusten tontti 3-16-9001, jonka läpi on kulku Samppalinnan kesäteatteriin. Kulkutien varrella sijaitsee kesäteatterin toimintaan liittyvä, vuonna 2001 rakennettu, pieni huoltorakennus. Edellä mainittua tonttia rasittaa 110 kV:n kaapeli.

 

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa Wäinö Aaltosen museon laajentaminen ja las- taustilan rakentaminen turvallisen teoskuljetuksen takaamiseksi 18.6.2018 hyväksytyn tilatarveselvi- tyksen ja 23.3.2022 valmistuneen hankesuunnitelman mukaisesti.

Wäinö Aaltosen museon tilatarveselvitystyöryhmä tunnisti merkittäviä toiminnallisia tilatarpeita liittyen mm. teoskuljetusten turvaamiseen, esineturvallisuuteen, sosiaalitilojen puutteeseen ja esteettömyy- teen. Samalla, kun kohde peruskorjataan, on järkevää tehdä taidekuljetuksille toimiva reitti ja lastaus- tila. Taidekuljetusten järjestäminen lastaustiloineen edellyttää tontin laajentamista puiston suuntaan, myös korttelin 16 tontin 9001 puolelle. Hankesuunnitelman mukaisen laajennuksen koko olisi noin 1340 k-m2 ja sen paikalta purettaisiin vanha asuntorakennus.

Kaavaprosessissa selvitetään museon suojelutarve ja laajennusosan soveltuminen arvokkaaseen ym- päristöön. Itäisen Rantakadun – Myllyahteen kulmaan tutkitaan aktiivista ja monipuolista käyttöä en- nen mahdollista museon lisälaajennusta. Osoitteessa Paavo Nurmen puistotie 3 sijaitseva tontti kaavoitetaan lähtökohtaisesti puistoksi pois lukien museolaajennuksen huoltoreitin tarve. Lisäksi alu- eelle on tarve sijoittaa musiikkitaloa ja jokirantaa palveleva muuntamo.

Museon peruskorjauksen ja laajennuksen toteuttamisen aikataulutavoite on vuosina 2024-2026.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet noudattavat kaupunkiympäristölautakunnan päätös8.3.2022 § 106.

 

Aloite

Asemakaavanmuutos laaditaan Turun kaupungin aloitteesta. Wäinö Aaltosen museon peruskorjauk- sen ja laajennuksen tilatarveselvitys (15.3.2018) on hyväksytty kaupunginhallituksen kaupunkikehitys- jaostossa 18.6.2018 § 64. Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunni- telma on laadittu 23.3.2022. Laajennuksen toteuttamisen aikataulutavoite on vuosina 2024-2026.

 

Kaavatilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa (vahvistettu ympäristöministeriössä 23.8.2004) ja Varsinais-Suomen taajamien, maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavassa (hyväk- sytty maakuntavaltuustossa 11.6.2018, määrätty tulemaan voimaan 27.8.2018) sekä Luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavassa (hyväksytty maakuntavaltuustossa 14.6.2021, määrätty tulemaan voimaan 13.9.2021) kaavanmuutosalue on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi C ja kulttuuriympä- ristön tai maiseman kannalta tärkeäksi alueeksi.

Yleiskaava 2020:ssa alue on julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta (PY), joka varataan pääasiassa julkisten palvelujen, hallinnon, asumisen, virkistyksen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön. Alueen kaakkoisosa on virkistysaluetta (V). Alue kuuluu myös Kulttuuri- historiallisesti, kaupunkikuvallisesti, maisemallisesti tai luonnontilallisesti arvokkaaseen alueenosaan, jolla muutokset tulee tehdä niin, että alueen ominaispiirteitä ei turmella.

   3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ote yleiskaava 2020:sta (suunnittelualue keltaisella rajauksella)

 

Valmisteilla olevassa Yleiskaava 2029:ssä (ehdotus hyväksytty kaupunginhallituksessa

20.12.2021 § 582 ja asetettu nähtäväksi muistutusten esittämistä varten 31.1.–23.3.2022) alue vara- taan Turun kaupunkialuetta palveleville keskustatoiminnoille (C). Alueen pääasiallisia toimintoja ovat keskustamainen asuminen, julkiset ja yksityiset palvelut, hallinto ja keskustaan soveltuvat ympäristö- häiriöitä aiheuttamattomat työpaikkatoiminnat. Alueen kaakkoisosa kuuluu historialliseen puistoaluee- seen, jolla ympäristö säilytetään (VPH/s). Alueen suunnittelussa jaytössä tulee ottaa erityisesti huomioon alueen kulttuurihistorialliset, maisemalliset ja puutarhataiteelliset arvot sekä mahdolliset arkeologiset arvot ja luontoarvot. Lisäksi alue kuuluu Aurajokivarren arvokkaaseen maisema-aluee- seen ma-2. Museon kohdalla on merkintä: Arvokas rakennus tai rakennetun ympäristön kokonaisuus Arkkitehtonisesti, kulttuurihistoriallisesti ja/tai kaupunki- tai kyläkuvallisesti arvokas rakennetun ympä- ristön kohde, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Luvanvaraisista toimenpiteistä tulee kuulla museo- viranomaista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ote yleiskaava 2029htävillä olleesta ehdotuksesta (suunnittelualue keltaisella rajauksella)

   4

 

Museon tontilla on voimassa 24.3.1965 vahvistettu asemakaava (80/1964). Siinä tontti on museoiden ja niihin verrattavien rakennusten korttelialuetta (YM). Suurin sallittu kokonaiskerrosala on 5000 k-m2 (käytetty kerrosala on 3652 k-m2) ja rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasema +21.46. Katujen reunaan on merkitty Yleiselle jalankululle varattava korttelinosa, jossa jalkakäytävän leveys

on vähintään 1.5 m. Rakennusala on osoitettu tontille niin, että rakennuksen laajentaminen Ekoluodon kohdalle on mahdollista. Tontin lounaisreunaan on merkitty istutettava tontinosa. Asuntojen luku-
määrä: enintään 2. Autopaikkojen lukumäärä: 1 autopaikka 100 k-m2:ä ja 1 autopaikka kutakin asun- toa kohti. Korttelin ja puiston välinen raja on pidettävä aitaamatta.

Korttelissa 16 on 21.3.1934 voimaan tullut asemakaava (1/1934) yleistä rakennusta varten. Tontille

on merkitty rakennusala ja tonttimaan osa, joka on istutettava ja pidettävä kunnossa. Rakennusoikeus on 2836 k-m2.

Puistoalueella on voimassa 2.12.1996 vahvistettu asemakaava (17/1996), jossa kaavamuutosaluee- seen kuuluva osa on Urheilu- ja virkistyspalvelualuetta. Alueelle saadaan rakentaa alueen käyttötar- koitusta palvelevia laitteita ja huoltotiloja. Lisäksi kaavaan on merkitty Maanalainen tila yhdyskunta-

teknistä huoltoa varten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 2. Ote ajantasa-asemakaavasta. (suunnittelualue sinisellä rajauksella)

Suunnittelualue kuuluu Kansalliseen kaupunkipuistoon, jota koskee hoito- ja käyttösuunnitelma, joka on otettava huomioon aluetta koskevissa toimempiteissä. Puisto on perustettu ympäristöministeriön päätöksellä 5.6.2013 YM 2/5541/2011 Turun kaupungin hakemuksesta Kv 7.3.2011 § 59.


   5

 

Laadittavat selvitykset ja arvioitavat vaikutukset

Kaavan laatimista silmällä pitäen on tilattu luontoselvitys museon takana olevasta Myllyahteen ke- dosta. Museosta laaditun hankesuunnitelman yhteydessä on laadittu Wäinö Aaltosen museon rakennushistoriaselvitys, Ramboll 28.2.2022 ja Kuntoarvioraportti, Turun Kuntotutkimus Oy 3.2.2022.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaavoitus ja muut asiantuntijat arvioivat kaavan valmiste- lun yhteydessä kaavan toteuttamisen merkittävät vaikutukset mm. rakennettuun ympäristöön (yhdys- kuntarakenteeseen, kaupunkikuvaan, kulttuuriympäristöön, liikenteen järjestämiseen), luonnonympä- ristöön, elinkeinoelämään ja yhdyskuntatalouteen.

 

Suunnittelualueen yleiset alueet

Suunnittelualueen yleisten alueiden, kuten katujen ja puistojen, toteuttaminen tai muuttaminen vaatii omat suunnitelmansa. Katu- ja muut yleisten alueiden suunnitelmat laaditaan erillään kaavasta ja ne voidaan hyväksyä vasta kaavan hyväksymisenlkeen.

 

 

Kaavan valmistelu ja osalliset

Kaavaa valmistellaan vaikutuksiltaan merkittänä, ja sen hyväksyy kaupunginvaltuusto. Alustavana tavoitteena on, että kaavaehdotus olisi hyväksymiskäsittelyssä keväällä 2023.

Osallisia kaavan valmistelussa ovat alueen maanomistajat ja ne, joiden asumiseen, työntekoon ja muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa, sekä viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Tämän hankkeen osalta osallisiksi on arvioitu seuraavat tahot:

   Suunnittelualueen ja sen lähiympäristön maanomistajat ja maanvuokralaiset, käyttäjät, asuk-

kaat ja yritykset.

   Kansalaisjärjestöt: Turkuseura ry, Keskikaupunkiseura Tälpual jokke ry, Martinrantaseura ry,

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry, Samppalinnan Kesäteatterin Kannatusyhdistys ry.

   Viranomaiset ja kaupungin hallintokunnat: Nuorisovaltuusto, Vanhusneuvosto, Vammaisneu-

vosto, Turku Energia Sähköverkot Oy, Turku Energia Lämpö Oy, Telia Finland Oyj, Vapaa- ajan Museopalvelut (Turun Museokeskus), Museovirasto, Vapaa-ajan Liikuntapalvelut, Turun Vesihuolto Oy, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos / riskienhallinnan palvelualue, Varsinais- Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus / Ympäristö ja luonnonvarat, Konsernihallinto sekä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kau- punkirakentaminen, luvat ja valvonta, paikkatieto ja kaupunkimittaus sekä.

Aloitusvaihe

   Kaavatyö käynnistyy, kun kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt asemakaavan tavoit-

teet ja merkinnyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi.

   Vireille tulosta ilmoitetaan kuulutuksella.

   Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään osallisille.

   Kaavahankkeeseen vaikuttavia tietoja ja lähtökohtia on tärkeä saada osallisilta heti hankkeen

alkuvaiheessa. Näitä mielipiteitä toivotaan esitettävän 30.5.2022 mennessä.
Ehdotusvaihe

   Hyväksyttyjen tavoitteiden, selvitysten ja saatujen mielipiteiden perusteella laaditaan kaavaeh-

dotus.

   Kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville 30 päivän ajaksi, jona aikana kaavaehdotuksesta

voi tehdä muistutuksen. Kaupunki arvioi antaako muistutus aihetta muuttaa kaavaehdotusta ja laatii perustellut vastineet annettuihin muistutuksiin. Nähtävillä olosta julkaistaan kuulutus.

   6

 

Kaavaehdotus onhvänä Turku-Pisteessä ja internetissä (ks. yhteystiedot asiakirjan lo- pussa).

   Samaan aikaan nähtävillä olon kanssa kaavaehdotuksesta pyydetään viranomaislausunnot.    Valmistellaan kaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi.

 

Hyväksyminen

   Kaupunginvaltuusto päättää asemakaavan hyväksymisestä.

   Tieto kaavan hyväksymispäätöksestä postitetaan erikseen vain niille, jotka sitä kaavan nähtä-

villä oloaikana kirjallisesti pyytävät ja ilmoittavat samalla osoitteensa.

   Kaupunginvaltuuston päätökseen on mahdollisuus hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta.

Valitusaika on 30 päivää tiedoksisaannista. Asianosaisen ja muiden katsotaan saaneen pää- töksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tieto- verkossa.

   Kaavan voimaantulosta ilmoitetaan kuulutuksella.

 

Tiedonsaanti ja osallistuminen kaavan valmisteluun

Parhaiten tiedonkulku toimii kaavan valmistelijan kautta. Jos haluatte esimerkiksi keskustella kaava- hankkeesta tai tiedustella siitä jotain, voitte soittaa valmistelijalle tai lähettää hänelle sähköpostia.

Jos haluatte jättää kaavahankkeesta kirjallisen mielipiteen tai muistutuksen, sen voi lähettää postitse (osoite asiakirjan lopussa) tai osoitteeseen kaupunkisuunnittelu(at)turku.fi. Mielipiteitä voitte esittää koko kaavaprosessin ajan, mutta muistutuksia voi jättää vain kaavaehdotuksen ollessa nähtävillä. Mielipiteet ja muistutukset voi esittää vapaamuotoisesti, mutta kaavoituksen alkuvaiheessa voitte ha- lutessanne hyödynä myös tän osallistumis- ja arviointisuunnitelman lopussa olevaa mielipidelo- maketta. Kirjeitse tai sähköpostitse jätettyjen mielipiteiden ja muistutusten yhteydessä pyydämme aina mainitsemaan joko diaarinumeron 10695-2021, asemakaavatunnuksen 17/2022 tai työnimen Wäinö Aaltosen museo. Huomioittehan, että mielipiteet ja muistutukset ovat julkisia.

Kaavan etenemistä ja siihen liittyvää päätöksentekoa voi seurata internetissä (ks. tarkemmat tiedot yhteystiedoista). Osaan kaava-asiakirjoista voi käydä tutustumassa myös asiakaspalvelussa Turku- Pisteessä (Puolalankatu 5, 1. krs), esimerkiksi kaavaehdotuksen nähtävillä olon aikana. Asiakaspal- veluun on mahdollista jättää mielipiteitä ja muistutuksia vaihtoehtona postittamiselle.

Tätä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa. Viimeisin versio on saatavissa in- ternetistä kaavahaun kautta tai valmistelijalta.

Yhteystiedot
Kaavan valmistelija

Kaupunkiympäristö / Kaavoitus
kaavoitusarkkitehti Paula Aantaa
puhelin 040-6639 103
etunimi.sukunimi(at)turku.fi

Kuulutukset

Kaavahankkeen julkisesta nähtävillä olosta ja kaavan voimaantulosta tiedotetaan kuulutuksella

kaupungin ilmoitustaululla (Puolalankatu 5), Turun Sanomissa, Åbo Underrättelserissä ja interne- tissä osoitteessa www.turku.fi/kuulutukset.

   7

 

Kaavahaku

Hankkeen etenemistä voi seurata internetistä osoitteessa www.turku.fi/kaavahaku. Valitsemalla

aukeavalta sivulta kohdan ”Vireillä eli valmistelussa olevat asemakaavat” ja syöttämällä hakukent- tään kaavan työnimen Wäinö Aaltosen museo tai diaarinumeron 10695-2021, saa hankkeen nä- kyviin. Klikkaamalla otsikkoa avautuvat hankkeen yksityiskohtaiset tiedot. Kaupunkiympäristölau- takunnan sekä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston pöytäkirjoja voi lukea osoitteessa www.turku.fi/paatoksenteko.

Käyntiosoite ja asiakaspalvelu

Turku-Piste

Puolalankatu 5, 1. krs

Aukioloajat: ma-pe 9.0012.00

puhelin: (02) 2624 300

sähköposti: kaupunkisuunnittelu(at)turku.fi

Postiosoite
Kaupunkiympäristö

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
Kaavoitus

Puolalankatu 5

PL 355, 20101 Turku

   8

 

Kaupunkiympäristö Kaavoitus

 

Wäinö Aaltosen museo Mielipide kaavan valmistelusta


Diaarinumero: 10695-2021
Asemakaavatunnus: 17/2022

Kaupunkiympäristötoimiala Kaavoitus

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

Asemakaavanmuutos
20.4.2022

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

Kaupunginosa: III

Osoite: Itäinen Rantakatu 38

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

Mielipidelomake pyydetään lähettämään 30.5.2022 mennessä osoitteeseen: Kaupunkiympäristö, Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, Puolalankatu 5, PL 355, 20101 Turku

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

voitte jatkaa paperin toiselle puolelle

 

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

aika ja paikka    _________________________________________________________

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

nimi ja osoite    _________________________________________________________

Kaupunkiympäristötoimiala
Kaavoitus

(tekstaten)

 

 

Kaupunkiympäristötoimiala Kaavoitus

Kaupunkiympäristötoimiala