Lausunto vammaisten oikeuksien edistämiseksi hyvinvointialueella

 

Tulevien hyvinvointialueiden rakennus on aloitettu aiemmin virkatyönä ja nyt aluevaltuustot ovat aloittaneet työnsä maaliskuussa 2022. Vammaisneuvosto haluaa edistää esteettömiä, saavutettavia sekä yhdenvertaisia ja riittäviä hyvinvointipalveluja vammaisille iästä ja vamman laajudesta riippumatta. Laadukkaat palvelut ja riittävä tuki mahdollistavat jokaiselle vammaisuudesta riippumatta mahdollisuuden toimia yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä Perustuslain 19.3§ (131/1999), jossa edellytetään jokaiselle välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut. Kaikkien huomioiminen päätöksissä on kuitenkin vaikeaa, jos mukana ei ole itse palvelujen käyttäjiä.

 

Vammaiset ovat Suomen suurin vähemmistöryhmä, jonka ääni jää helposti kuulematta päätösten valmistelu vaiheessa, ja mikäli eri vammaryhmiä ei huomioida alusta asti voi muodostua syrjintää, jonka korjaaminen vie aina enemmän resursseja verrattuna siihen, että vähemmistöt olisi huomioitu alusta asti.

 

Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden lautakuntarakenteeksi on kaavailtu ikäkaari mallia, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että vammaispalveluihin ei ole omaa lautakuntaa vaan vammaisten asiat on huomioitava jokaisen lautakunnan toiminnassa ja päätöksenteossa. Eikä voida automaattisesti olettaa, että kaikki päätöksentekijät olisivat tietoisia vammaisten kohtaamista haasteista sosiaali- ja terveyspalveluissa, ja siksi vaadimme mukaan osallisuuden mahdollistamista, mitä edellytetään myös Laissa hyvinvointialueista 1§:ssä (611/2021).

 

Alueille ollaan suunniteltu vammaisneuvostoa, jonka vaikuttamismahdollisuuksien toteutumisesta hyvinvointialue on vastuussa. Toivomme, että valmistelu vaiheessa luodaan selkeät rakenteet ja väylät, mitä kautta neuvostolla on oikeasti mahdollisuudet vaikuttaa kaikkiin hyvinvointipalveluihin aina valmistelusta toteutuksen valvontaan.Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa lautakunnassa sekä muissa toimielimissä tarvitaan mukaan vammaisten oikeuksien asiantuntijoita mahdollistamalla vammaisneuvoston valitsemalle jäsenelle puhe- ja läsnäolo oikeuden päätöksenteköelimissä. Lisäksi toivomme, että vammaisten oikeudet huomioitaisiin jokaisessa päätöksessä, eikä vain vammaispalvelulain mukaisissa palveluissa, sillä vammaiset toimivat yhteiskunnassa monissa eri rooleissa.