Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta34729.09.20215
Vammaisneuvosto7021.10.20218

11054-2021 (05 21 00)

Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelualueen laajentaminen Naantaliin

Tiivistelmä: -

Sosterla § 347

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 15.9.2021:

Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua voidaan käyttää Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan 28.4.2015 § 80 tekemän päätöksen mukaisesti Turun, Kaarinan, Raision, Liedon sekä Ruskon kunnan alueilla. Säännöllisesti toistuvaan kuljetuspalvelutarpeeseen voidaan yksilölliset olosuhteet ja kuljetustarpeet huomioon ottaen myöntää matkoja tapauskohtaisesti myös muihin Turun alueen lähikuntiin. Asetuksen vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 4 § mukaan jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia ovat vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset.

Vammaispalveluihin on tullut asiakkailta kyselyjä ja hakemuksia Naantaliin, lähinnä kanta-Naantaliin suuntautuviin matkoihin. Naantali kuuluu Turun seudun joukkoliikenteen (Föli) liikennöintialueeseen. Turun hallinto-oikeus on linjannut, että Turku ja Naantali ovat naapurikuntia ja maantieteellisiä rajakuntia. Naantalin kaupunkiin ovat liittyneet Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan kunnat, joiden alueella joukkoliikenne liikennöi tavallisen kertamaksun hinnalla. Todennäköisesti matkoja tehtäisiin kuitenkin eniten kanta-Naantaliin. Mikäli jokainen kuljetuspalvelua käyttävä asiakas (noin 2 600 as) tekisi yhden meno-paluumatkan Naantaliin vuodessa, olisi arvioitu kustannuslisäys noin 42 000 euroa vuodessa. Kustannuslisäys on laskettu lisähinnasta, joka muodostuu jatkettaessa matkaa Raisiosta Naantalin keskustaan.

Vammaispalvelujen asiakkailla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet liikkumiseen muiden kuntalaisten kanssa. Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua tulee voida käyttää myös Naantalin kunnan alueella. Vammaispalvelujen toimintasuunnitelmaa esitetään muutettavaksi kuljetuspalvelualueen osalta niin, että vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua voidaan käyttää Turun, Kaarinan, Raision, Liedon, Ruskon sekä Naantalin kunnan alueilla.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 23.9.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua voidaan käyttää Turun, Kaarinan, Raision, Liedon, Ruskon sekä Naantalin kunnan alueilla 1.10.2021 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 70

Sihteeri Sari Huusko:

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösMerkitään tiedoksi.