Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44427.09.20218
Vammaisneuvosto6521.10.20213

11341-2021 (00 00 01)

Vammaisneuvoston asettaminen toimikaudeksi 2021-2023

Tiivistelmä: -

Kh § 444

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala 23.9.2021:

Vammaisneuvostojen toiminta perustuu kuntalain 28 §, jonka mukaan vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä.

Vammaisneuvoston tavoitteena on vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Vammaisneuvoston tehtävänä on mm. edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden, vammaisjärjestöjen ja julkisten yhteisöjen yhteistyötä kaupungissa ja tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vammaisia henkilöitä koskevissa asioissa. Vammaisneuvosto tekee yhteistyötä muiden vaikuttajaryhmien sekä konsernihallinnon asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueen kanssa. Vammaisneuvosto kutsuu kaksi kertaa vuodessa kaupungin alueella toimivien vammaisjärjestöjen edustajat yhteiseen yhteistyö- ja neuvottelutilaisuuteen.

Kaupunginhallituksen 7.6.2021 § 283 vahvistaman toimintasäännön mukaan kaupunginhallitus asettaa toimikauttaan vastaavaksi ajaksi monikulttuurisuus-, vanhus- ja vammaisneuvostot, valitsee niiden jäsenet ja varajäsenet sekä nimeää heistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtajuus vuorottelee toimikausittain luottamushenkilö- ja yhdistysjäsenten kesken.

Monikulttuurisuus-, vanhus- ja vammaisneuvostoon valitaan kuhunkin kahdeksan yhdistysjäsentä ja heille kaikille varajäsenet. Yhdistysjäsenet voivat edustaa eri kokoisia yhdistyksiä. Tavoitteena on muodostaa mahdollisimman monipuolinen kokoonpano kunkin kohderyhmän hyvinvointia edistävistä yhdistyksistä.

Yhdistysjäsenten hakuprosessista vastaa osallisuuden erityisasiantuntijan koolle kutsuma työryhmä, joka tekee yhdistysten edustajikseen valitsemien henkilöiden perusteella esityksen kaupunginhallitukselle. Yhdistysten jäsenehdokkaiden tulee olla turkulaisia ja sitoutuneita vaikuttajaryhmätoimintaan ja heillä tulee olla edustamansa yhdistyksen hyväksyntä.

Yhdistysedustajien kokoonpanossa pyritään toteuttamaan rotaatioperiaatetta eli jäseniksi valitaan sekä aiemmin neuvostossa toimineita henkilöitä tuomaan edellisen neuvoston kokemusta että uusia tuoden uusia näkökulmia toimintaan.

Kokoonpanossa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan tasa-arvolain säännös, jonka mukaan naisia ja miehiä on kumpiakin oltava vähintään 40 prosenttia. Kuhunkin ryhmään valitaan yksi ruotsinkielinen jäsen ja tälle henkilökohtainen varajäsen.

Kaupunki osoittaa vammaisneuvoston käyttöön valmistelusta vastaavan esittelijäsihteerin ja teknisen sihteerin.

Yhdistysjäsen hausta tiedotettiin yhdistyksiä mahdollisimman kattavasti ja monipuolisesti sekä suoraan sähköpostilla että perinteisen median, sosiaalisen median ja eri uutiskirjeiden avulla. Monet yhdistyksiä ja järjestöjä kokoavat toimijat kuten Turun seudun Valikko ja Turun Järjestöt 113 jakoivat viestiä laajasti.

Hakuaika oli 9.6.-10.8.2021. Hakijoita oli 21, joista miehiä oli neljä. Ruotsinkielisiä hakijoita ei ollut joukossa.

Osallisuuden erityisasiantuntijan koolle kutsuman työryhmän valmistelema ehdotus vammaisjärjestöjen edustajiksi perustuu vaikuttajaryhmien toimintasäännössä määriteltyihin valintakriteereihin.

Vammaisneuvosto toimikaudelle 2021–2023 tulisi asettaa siten, että vammaisneuvostoon valitaan vammaisjärjestöjen ehdotusten pohjalta toimintasäännössä vahvistettujen valintakriteerien mukaisesti seuraavat henkilöt:

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

JäsenVarajäsen

Päivi Holm

Turun Seudun Invalidit ry

Maisa Saloniemi

Turun seudun Kehitysvammaisten Tuki ry

Pirkko Heino

Turun Seudun Selkäyhdistys ry (pj)

Pentti Eloranta

Turun Eläkkeensaajat ry

Markku Vuorinen

Kynnys ry

Merja Jämsäläinen

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry

Arja Roos Turun

Tapaturma- ja Sairausinvalidit ry

Marja-Liisa Salminen

Hirvensalon omakotiyhdistys ry

Riikka Kiilo

Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry

Iita Makkonen

Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry

Marjo Tuusa

Turun seudun Reumayhdistys ry

Ritva Tammivaara

Turun Uniyhdistys ry

Leila Häkkinen

Turun Seudun Hengitysyhdistys ry

Terhi Seppänen

Runosmäkiseura ry

Päivi Kukkonen

Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry

Ann-Mari Veneskoski

Aivoliiton Turun seudun AVH-yhdistys ry

Luottamuselintoimikunta on 14.9.2021 esittänyt näkemyksensä seitsemän (7) luottamushenkilöedustajan valinnasta ja puolueet ovat nimenneet ehdokkaat luottamushenkilöjäseniksi ja henkilökohtaisiksi varajäseniksi ja seuraavasti:

JäsenVarajäsen
Jaakko PaateroTeija Tiusanen
Jaana HalinIina Antinluoma
Veijo LehtonenOskari Maunuksela
Asko MäkiRisto Forsberg
Selinä NeraKerttu Lehto
Raili HietanenAkseli Hakkarainen
Sanna PaasikiviEija Ruokonen

 

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa vammaisneuvoston toimikaudekseen 2021–2023 siten, että neuvosto voi kokoontua, kunnes uusi vammaisneuvosto on asetettu ja valitsee jäseniksi ja varajäseniksi edellä mainitut henkilöt.

Lisäksi kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston puheenjohtajaksi Pirkko Heinon ja varapuheenjohtajaksi Selinä Neran.

Vammaisneuvoston sihteeriksi nimetään Sari Huusko ja konsernihallinto/yhteiset palvelut osoittaa neuvostolle teknisen sihteerin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 65

Sihteeri Sari Huusko:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi. Lisäksi käydään vammaisneuvoston jäsenten lyhyt esittely.              

PäätösMerkitään tiedoksi. Käytiin lyhyt esittely.