Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto6227.08.20209

13278-2012 (611, 065)

Yleiskaava 2029 ehdotus

Tiivistelmä: -

Vammais § 62

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, yleiskaavainsinööri Andrei Panschin 26.6.2020:

Turun kaupungin Kaupunkiympäristötoimiala pyytää lausuntoanne 30.6.2020 päivätystä Yleiskaava 2029:n ehdotuksesta. Yleiskaavaehdotus on valmisteltu yleiskaavaluonnoksesta saadun palautteen sekä tehtyjen selvitysten perusteella.

Yleiskaavaehdotus koostuu kahdeksasta kartasta sekä kaavaselostuksesta. Yleiskaavan yhteydessä on laadittu keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelu. Ehdotus on valmisteltu vaihtoehdon ripeä muutos mukaisesti. Toivomme, että tutustutte yleiskaavaehdotukseen ja annatte tarvittaessa täydennys- ja muutosesitykset perusteluineen.

Lausuntojen jälkeen yleiskaavakaavaehdotus tulee julkisesti nähtäville syksyllä, jolloin kuntalaisilla ja muilla osallisilla on mahdollisuus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta.

Yleiskaavakartat ovat nähtävänä Turun seudun karttapalvelussa:

https://opaskartta.turku.fi/ims

Kaavaselostus sekä kaavaan liittyvät selvitykset ja muut taustamateriaalit löytyvät Turun kaupungin sivuilta Yleiskaavan 2029 selvitykset ja vuorovaikutus, osoitteesta:

www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/yleiskaavoitus/yleiskaava-2029/yleiskaavan-2029

Lausunto tulee jättää 31.8.2020 mennessä sähköpostilla osoitteeseen:kaupunkisuunnittelu@turku.fi tai kirjeitse Kaupunkiympäristötoimiala PL 355, 20101 Turku.

Mikäli lausuntoa tai ilmoitusta siitä, että lausunto on tulossa, ei toimiteta määräajassa, katsotaan, että lausujalla ei ole huomautettavaa yleiskaavaehdotuksesta.

Yleiskaavainsinööri            Andrei Panschin

puh. 044 907 4053, s-posti etunimi.sukunimi@turku.fi.

EhdotusVammaisneuvosto antaa kaavasuunnitelmasta lausunnon.

PäätösVammaisneuvosto antaa seuraavan lausunnon

Vammaisneuvoston lausuntoYleiskaava 2029 (1/2009) ehdotukseen

Yleiskaavassa on huomioitava, että esteettömyyden ja saavutettavuuden toimivuuden on toteuduttava kaikissa julkista palvelua tarjoavissa kohteissa, olivat ne sitten esimerkiksi kaupungin, yhteisöjen, valtion, maakunnan tai yksityisen toimijan yms. tarjoamia palveluja.

Palveluiden on oltava aina ja kaikille tasa-arvoisesti saavutettavia. Palvelut on toteutettava yhdenvertaisuuden periaatteita.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden rooli laajenee koko ajan, eikä kyse ole pelkistä kiinteistä esteistä vaan esteellisyyden ja saavutettavuuden eri olomuotoja ja haasteita syntyy jatkuvasti lisää.

Myös monikerroksista esteellisyyttä tulee esiintymään lisääntyvässä määrin, jolloin pelkästään yhden asian ratkaiseminen kerrallaan ei ole hyväksyttävää, vaan asioita pitää tulkita monipuolisesti.

Digitalisaation myötä myös esteettömyyden ja saavutettavuuden ratkaisumallit kehittyvät. Siltikään kaikkia asioita ja kokemuksia ei voida saavuttaa ilman fyysistä ulottuvuutta.

Tämän vuoksi esteettömyyden ja saavutettavuuden onnistumiseen on pyrittävä etenemällä tasapainoisesti huomioimalla kaikki eri ratkaisumallit, yhdistämällä eri ratkaisumuotoja eri käyttökohteissa, eri tilanteissa ja tarkoituksissa ja pyrkiä aina vastaamaan tulevaisuuden haasteiseen.

Näin ollen myös Yleiskaava 2029:ssä on turvattava esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutuminen moninaisissa muodoissaan. Usein tulkitaan siten, että esteettömyys ja saavutettavuuskysymykset kuuluvat lähinnä rakentamiseen sekä kiinteiden tilojen, kulkemisen ja liikenneympäristöjen toimivuuteen liittyviin asioihin. Näissä edellä mainituissa esteettömyysasioiden toteutumista pystytään toteuttamaan ja valvomaan lainsäädännön avulla.

Esteettömyydessä erityisen tärkeää ovat tietenkin asiat, jotka koskevat rakennettua ympäristöä. Näitä ovat esimerkiksi opasteet, kyltit, kynnykset, portaat, hissit ja hissinpainikkeet, luiskat, katukiveykset, liikennevalot ja ovet ja joukkoliikennevälineet. Näiden lisäksi esteettömyyden on toteuduttava myös laitteiden ja työkalujen muotoilussa, automaateissa ja tuotepakkausten merkinnöissä.

Saavutettavuuden huomioimisessa on tärkeää tiedon saatavuus ja käyttömahdollisuudet kaikille käyttäjille tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.  Verkkosivujen, verkkopankkien, sähköpostin, some-sivustojen, verkkolomakkeiden, tietokoneohjelmien, kirjastojen, puhelinpalveluiden aikataulujen ja reittioppaiden on oltava saavutettavia. Verkossa olevien kirjojen ja lehtien tulee olla saavutettavia kuvailutulkkauksen avulla. Esteettömyys ja saavutettavuus merkitsevät siis esimerkiksi palveluiden saavutettavuutta, eri välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja saavutettavuutta ja mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon.

Yleiskaava 2029:n laatimisessa on huomioitava esteettömyyden ja saavutettavuuden monipuolisuus ja välillä jopa kerroksellisuus ja varmistuttava siitä, että Yleiskaava 2029:ssä huomioidaan myös esteettömyyden ja saavutettavuuden varmistaminen monipuolisella tarkastelulla ja toteuttamisella. Yleiskaavassa on siis huomioitava esteettömyyden ja saavutettavuuden laaja-alaisuus. Esteettömyyden ja saavutettavuuden oikeaoppinen toteutuminen on edellytys henkilön yhdenvertaiselle osallistumiselle yhteiskunnan toimintaan itsenäisesti ja omana itsenään.

On myös pidettävä huolta siitä, että saavutettavuuden ja esteettömyyden kehittäminen tapahtuu tasapuolisesti koko kaupungin alueella. Keskustan ja muiden asuinalueiden elinvoiman ja vetovoiman vahvistaminen edellyttää esteettömyyden oikeaoppista toteuttamista, jotta kaikkien kansalaisten on mahdollista saavuttaa tarjolla olevat palvelut.

Yleiskaavan 2029 toteutumisessa oikeaoppisesti esteettömyyden ja saavutettavuuden osalta on noudatettava aina uusinta ja eri palvelua parhaiten koskevaa esteettömyyteen, käyttöturvallisuuteen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä.

Vammaisneuvosto 27.8.2020