Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto6127.08.20208

5544-2020 (10 02 03)

Uuden konserttitalon osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Tiivistelmä: -

Vammais § 61

Sihteeri Sari Huusko 18.8.2020:

Kaavoitus on lähettänyt vammaisneuvostolle seuraavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman, joka on toimitettu vammaisneuvoston jäsenille sähköpostitse 4.8.2020:

Kaavoitus lähettää tiedoksenne osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS)

Kaavan työnimi: Uusi konserttitalo (10/2020) diaarinumero 5544-2020

Osoite: Itsenäisyydenaukio

Mahdolliset kommentit voi osoittaa kaavan valmistelijalle 1.9.2020 mennessä paula.antaa@turku.fi

EhdotusVammaisneuvosto päättää antaa lausunnon kaavan valmistelijalle.

PäätösVammaisneuvosto antaa seuraavan lausunnon:

ASEMAKAAVANMUUTOS III KAUPUNGINOSAAN, uusi konserttitalo

KAAVAN TYÖNIMI: Uusi konserttitalo (10/2020) diaarinumero 5544-2020

OSOITE: Itsenäisyydenaukio

Suunnittelualue: Asemakaavanmuutos laaditaan III kaupunginosaan kortteliin 25, Itsenäisyydenaukio -nimiseenpuistoon, Itsenäisyydenaukio -nimiselle katuaukiolle, Aleksis Kiven aukiolle sekä liittyville katualueille.

Yksittäinen rakennus tai ympäristö liikenneyhteyksineen on esteetön ja saavutettava silloin, kun rakennuksen kaikkiin tiloihin ja kerrostasoihin on helppo päästä. Lisäksi rakennus tai ympäristö on kaikille käyttäjille miellyttävä, turvallinen ja toimiva. Rakennuksessa olevat tilat ovat mahdollisimman loogisia ja helppokäyttöisiä. 

Muun rakennuksen kuin asuinrakennuksen tilojen yleisten tilojen sekä niiden kiinteän kalustuksen ja varustuksen on sovelluttava liikkumis- ja toimimisesteiselle henkilölle.

Liikkumis- ja toimimisesteisillä henkilöillä tarkoitetaan henkilöitä, joiden kyky liikkua tai toimia itsenäisesti on korkean iän, sairauden, vamman tai muun syyn takia heikentynyt väliaikaisesti tai pysyvästi.

Liikkumisesteisiä henkilöitä ovat mm. pyörätuolin ja pyörillä varustetun kävelytelineen tai muun liikkumisen apuvälineen käyttäjät sekä henkilöt, joilla on rajoitteita käsien käyttämisessä. Liikkumisen apuväline voi olla käsikäyttöinen tai sähkökäyttöinen. Toimimisesteisiä ovat mm. henkilöt, joilla on näkemisen, kuulemisen, muistamisen, ymmärtämisen tai hahmottamisen haasteita.

Ulkotilassa sijaitsevalla kulkuväylällä tarkoitetaan maanvaraista kulkuväylää. Julkista palvelua tarjoavan rakennuksen kulkuväylän osalta käyttöä palvelevina tiloina ja alueina pidetään myös mahdollisia leikkipaikkoja, oleskelualueita sekä auto- ja pyöräpaikkoja, riippumatta siitä missä ne ovat.

Luiskalla tarkoitetaan liikkumis- ja toimimisesteisille tarkoitettua (portaan korvaavaa) kulkuyhteyttä tasojen välillä. Luiska on kulkuväylän osa.

Julkista palvelua tuottavan rakennuksen sisäänkäynnin on oltava esteetön ja saavutettava.  Sisääntulokerroksen pitää sisältää erilliset esteettömät wc- ja pesutilat, erillisen lastenhoitohuoneen sekä mahdollisen oleskelutilan. Myös sukupuolineutraalisuus on huomioitava esim. yleisten wc-tilojen toteutuksessa ja myös muissa em. tiloissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslait huomioon ottaen. 

Rakennuksen esteettömyyttä ja saavutettavuutta koskevien vähimmäisvaatimusten tarkoitus on edistää ihmisten yhdenvertaisuutta; kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintoihin, käyttää palveluita ja työskennellä. 

Esteetön ja saavutettava rakennus on kaikille käyttäjille toimiva ja turvallinen. Oikeaoppisesti toteutettu esteettömyys ja saavutettavuus edistävät kaikkien ihmisten arjen ja toimivuuden sujuvuutta, mutta erityisen tärkeää esteettömyys ja saavutettavuus ovat henkilöille, joilla on väliaikaisesti tai pysyvästi liikkumis- tai toimimisesteitä, kuten iäkkäille ja vammaisille henkilöille. 

Esteettömässä ja saavutettavassa rakennuksessa otetaan laaja-alaisesti huomioon liikkumisen esteettömyyden lisäksi toimimisesteisten käyttäjien tarpeet ja rakennetun ympäristön esteettömyyden muut osa-alueet. Tällöin rakennuksessa on mm. hyvä akustiikka, tarvittavat äänentoisto- ja äänensiirtojärjestelmät, jotka huomioivat myös esteelliset henkilöt, puhdas sisäilma, hyvä ja häikäisemätön valaistus, selkeät materiaali- ja tummuuskontrastit sekä katkeamaton opastus.

Esteettömyyden suunnittelussa, toteuttamisessa ja ylläpidossa on syytä ottaa huomioon myös muut esteettömyyden osa-alueet kuin pelkästään liikkuminen. Näitä ovat liikkumisen, näkemisen, kuulemisen, hahmottamisen ja ymmärtämisen esteettömyys sekä viihtyisyys ja turvallisuus. Esteettömyys ratkaisee monia toiminnallisia ongelmia, jotka liittyvät elämän eri osa-alueisiin. Mitoituksessa on otettava huomioon pyörätuolin tai liikkumisen apuvälineiden käyttämisen lisäksi toisen ihmisen apu; fyysinen avustaminen ja ohjaus sekä neuvonta ja opastus.

Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää rakennuksen, sen ympäristön ja liikenneyhteyksien suunnittelu- ja toteutusvaiheessa esim. detaljeihin, asennuksiin ja mitoituksiin, joilla on suuri merkitys tilojen lopullisen esteettömyyden ja saavutettavuuden onnistumiseen. 

Vammaisneuvosto katsoo, että esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumiseksi hankkeen suunnittelijoiden tulee olla koko projektin ajan yhteistyössä Turun seudun esteettömyysasiamiehen kanssa.

Vammaisneuvosto katsoo, että tulevaisuudessa käyttöönotettavaa Turun kaupungin esteettömyysohjeistusta käytetään suunnittelussa pääasiallisena ohjenuorana. (ohjeistus tulee viralliseksi vuonna 2021). Luonnos/käyttöversio ohjeistuksesta on saatavilla esteettömyyskoordinaattorilta erillisellä pyynnöllä.

Vammaisneuvosto 11.9.2020

Jakelu

lausAantaa Paula